Gå til sidens hovedinnhold

Hvilke halslinser bør du velge?

Noen drops er sunnere enn andre, og finnes det noen som forkorter varigheten av symptomene når man er syk?

(SIDE2): Høstforkjølelsen er over oss og halslinsene lover lindring mot vond hals, de skal styrke immunforsvaret og hjelpe mot sykdommen. Men har de egentlig noen virkning? Og hvilke bør du i så fall velge med tanke på sunnhet?

- Halslinser er gjerne både sunne og usunne fordi de inneholder en rekke stoffer med ulike effekter. Med tanke på sunnhet kan råmelk, vitamin C, diverse urteekstrakter med mer nevnes, sier klinisk ernæringsfysiolog Marianne E. Mathiassen ved Melk.no.

Råmelk inneholder en rekke vitaminer, mineraler og sporstoffer som kroppen trenger, opplyser Mathiassen. Hun mener at et problem ved halslinser er sukker. Noen halslinser inneholder en del sukker, mens andre er helt sukkerfrie, så dette varierer mye.

- Produkter som ikke inneholder sukker er gjerne søtet med kunstige søtningsstoffer. Disse deles gjerne inn i to grupper – de som gir kalorier og de som ikke gjør det. Sukkeralkoholer slik som Sorbitol, Xylitol med flere gir kalorier og de kan også virke lakserende ved et høyt inntak. Kunstige søtningsstoffene som for eksempel Aspartam og Acesulfam K inneholder ingen kalorier og er heller ikke lakserende. I store mengder er imidlertid flere av disse vist å ha mulige helseskadelige effekter. Man skal også være forsiktig med små barn når det gjelder inntak av kunstige søtningsstoffer, sier ernæringsfysiologen.

Funker det?
Lege Christian Anker ved Helsenett, mener det er vanskelig å si noe om halslinser i det hele tatt har noen effekt mot forkjølelse, foruten mindre vondt når man svelger.

- Jeg tror ingen av produktene forkorter varigheten av symptomene, men kanskje de kan gi en viss lindring. Jeg kjenner ikke til at det har vært utført forskning på eventuell lindrende effekt så i hvilken grad de har slik effekt, er vanskelig å si, sier han.

Mathiassen deler Ankers syn om at halslinser ikke hjelper om man først har blitt syk.

-Det er viktig å komme i gang raskt med en gang man kjenner de første symptomene hvis man skal ha håp om at tabletter med for eksempel råmelk skal ha effekt. Når man først har blitt veldig sår i halsen, hoster mye eller er veldig forkjølet er det neppe så mye innen denne kategorien som hjelper på selve forløpet. Men en behagelig opplevelse og litt symptomlindring kan man nok oppnå.

Dette bør du sjekke når du kjøper halslinser, ifølge Mathiassen:

- Det er lurt å sjekke ut om produktet inneholder sukker, og i tilfelle hvor mye. Er produktet kunstig søtet bør man være forsiktig med å spise for mange hvis det inneholder sukkeralkoholer som Sorbitol og andre varianter som slutter på «ol» – da kan man bli dårlig i magen!

- Vitamin C påstås å ha en effekt på å forhindre, utsette, bedre forkjølelse, men her er ikke vitenskapsmennene helt enige. Den dobbelte Nobelprisvinneren Linus Pauling var en kjent talsmann for høye inntak av vitamin C, og mange innenfor det mer alternative medisinske miljøet støtter hypotesen om at dette vitaminet har effekt ved forkjølelse. Råmelk inneholder mange næringsstoffer og immunglobuliner som sikrer at kalven overlever og ikke bukker under for infeksjoner under sine første levedøgn. Dokumentasjonen med tanke på å unngå at en halsbetennelse utvikler seg eller at denne går fortere over hos mennesker er ikke omfattende meg bekjent.

- En symptomatisk lindring i form av god smak, friskere følelse i halsen og noe som døyver trangen til å hoste er heller ikke å forakte! Smak og konsistens er derfor viktig, men her blir det subjektive vurderinger som må ligge til grunn!

Slapp av
Har du pådratt deg forkjølelse er hvile det mest effektive for å bli frisk, mener Anker.

- Tid hvis årsaken er virus og eventuelt penicillin når symptomene skyldes en bakteriell infeksjon, sier han.

Ernæringsfysiologen påpeker også at ro er viktig.

- Generelt sett tror jeg det er viktig at man lar kroppen hvile ekstra mens man har en infeksjon, og at man får nok søvn. En sunn og variert kost som inneholder tilstrekkelig med frukt og grønnsaker er også viktig, ikke minst for å forebygge nye runder med forkjølelse. Tran er viktig for å ha et godt immunforsvar, nyere forskning viser at vitamin D ser ut til å ha langt flere helsemessige effekter enn tidligere antatt. Noen melketyper er også tilsatt vitamin D.

Reklame

Black weekend: Salgene fortsetter - Her får du oversikten du trenger