*Nettavisen* Nyheter.

Hvilke sko bør du velge?

Foto: (Vibram SPA/Thinkstock)

Forskere advarer.

04.04.13 09:21

(SIDE2:) - Jeg digger alle trender som får folk til å bevege seg, påpeker helse- og treningsfysiolog og daglig leder i Mylna Performance, Halvor Lauvstad.

En av trendene vi har spurt Lauvstad om, som også har gitt ut boken «Best i løping», er barfotløping.

- Når det gjelder barfotløping, tror jeg det er viktigst at folk bruker det fottøyet som passer med tanke på hvordan de beveger seg, fysisk form og kroppsvekt, sier han.

Advarer mot trenden
Sist uke advarte nemlig forskere mot barbeinttrenden, og skoene med tær, ifølge DailyMail. Det er forskere ved Brigham Young University som har studert løpeskoene. De mener at en overgang, uten lang tilvenningsperiode, fra vanlige joggesko til barfotsko kan føre til økt risiko for skader i beina og foten. Spesielt kvinner skal være utsatt.

I Storbritannia utgjør salget av barfortskoene nå 15 prosent. Også her hjemme tyr stadig flere til de spesielle løpeskoene.

Det er ikke skoene i seg selv som er «farlige», men det at folk ikke tilpasser seg løpestilen over tid, påpekes det i studien.

I studien deltok 36 personer som hadde god erfaring når det gjelder løping. De ble fulgt opp over en ti ukers periode. På forhånd gjennomgikk løperne en MR. Halvparten av løperne ble deretter spurt om å gradvis gå over til barfotskoen. Resten fortsatte å løpe i vanlige sko.

(Artikkelen fortsetter nedenfor bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Derfor populær
Tilhengere av barfotskoene mener at vanlige løpesko hemmer naturlig bevegelse i foten, og at det kan føre til skader, smerter og ryggproblemer. Den er designet som en «hanske» for foten, men beskytter likevel mot glass og andre gjenstander hvor du løper.

- Overgang til minimalistiske sko er definitivt belastende for beina, sier Sarah Ridge, hovedforfatter og assisterende professor i trening ved BYU.

- Folk flest tenker ikke på at de må være forsiktige, de bare ønsker å ta på seg skoene og sette i gang.

Testløperne i studien fulgte retningslinjene til barfotskoene, og tilpasset seg skoene gradvis ved å ta korte turer, og deretter legge inn nye og lengre økter etter noen uker. Etter en ti ukers periode ble det igjen utført MR. Undersøkelsen viste at de som hadde løpt mest i barfotskoene hadde flere skader og betennelser i foten.

- Når et bein blir påvirket av løping, eller en annen repeterende handling, går det gjennom en prosess for å bli sterkere. Skade kan oppstå når virkningen kommer for fort eller for kraftig, og beinet ikke har sjanse til å tilpasse seg før øvelsen gjentas, sier Ridge.

I fjor ble det også advart av ulike forskere at barfotjoggesko hadde ført til en økning i skader på leggmuskelen og betennelse i akillesen. Noen pasienter var skadet i flere måneder. Spesialister mener at mange av skadene skyldtes for rask overgang fra vanlig løping til barbeintløping, skriver den britiske avisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Fordeler og ulemper
- Hovedargumentet for barfotløping er primært at du må bevege deg annerledes, (lande på forfot istedenfor hælen) slik at støtbelastningen i løpesteget blir annerledes enn ved at «vanlig» løpesteg der de fleste av oss lander midt på foten eller med hælen først, forklarer Lauvstad.

Argumentet mot denne formen for løping, er belastningsskader i akilles (hælen), opplyser han.

- Ved å lande på forfoten, blir det et mye sterkere drag i akillessenen som kan bli for tøft dersom man ikke bruker god nok tid på teknisk- og muskulærtilvenning.

Løpeeksperten mener det er fordeler og ulemper med begge teknikker. Han mener at man uansett bør være klar over at de som virkelig løper fort, lander på forfot/tærne uansett fordi det er eneste mulige måte å løpe på for å kunne løpe raskt.

- For den som tviler, så prøv å løpe i 20 km/t på ei tredemølle og se om det går hvis du lander på hælen i hvert steg, sier Lauvstad og legger til:

- Hvis du derimot tasser av gårde i rolig joggetempo, har det fint lite å si for verken tempo eller støtbelastning om du løper på den ene eller andre måten

Hvis man ønsker å løpe med barfotsko – hva bør man passe på?

- Bruk tid på muskulær tilvenning – det vil si - øk varigheten/distansen du jogger/løper for hver økt med små justeringer slik at muskler og sener får tid til å tilpasse seg ny og annerledes belastning. I starten bør du beregne lenger hvile mellom hver økt enn det du har per i dag, dersom du løper regelmessig med vanlige sko.

HVA FORETREKKER DU? VANLIGE JOGGESKO ELLER BARFOTSKO? Diskuter i kommentarfeltet nedenfor.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.