*Nettavisen* Nyheter.

Hvilken bokstav mangler egentlig?

Vi tar en titt på hva som skjedde i datahistoriens barndom.

21.07.08 20:08

Vi har tidligere omtalt den moderne IT-historien mellom 1953 og 1979. Nå har vi kommet til 1980, som ble året da ting virkelig begynte å skje.

For det første ble en av tidenes mest populære spill, Pac-Man, utviklet av Namco. Spillet ble en umiddelbar suksess etter at det ble plukket opp av distributøren Midway i USA, og har blitt nærmest synonymt med arkadespill. Spillet var originalt kalt «PUCK MAN», men ble døpt om til Pac-Man. Ryktene skal ha det til at dette var for å unngå vandalisme ved at en kunne skrape vekk deler av P-en på maskinene slik at P-en ble til F...

Fundamentet til Microsoft
I 1980 var Microsoft et relativt ubetydelig selskap som lisensierte vekk sin BASIC-programvare uten å tjene de virkelig store pengene. Dette skulle snart forandre seg.

Klikk på bildet for å forstørre.

I april 1980 begynte Tim Paterson i selskapet Seattle Computer Products arbeidet med et operativsystem som skulle konkurrere, men være delvis kompatibelt, med operativsystemet CP/M. Allerede i juli samme år slapp Patterson den første utgaven a QDOS som var basert på rundt 4.000 kodelinjer med assembly-kode. Operativsystemet ble så døpt om til 86-DOS fordi det var utviklet for å fungere med Intels 8086-prosessor.

I desember 1980 innså Microsoft potensialet i operativsystemet, og kjøpte en ikke-eksklusiv lisens av programmet for 25.000 dollar. Dette ble starten på det eventyret som Microsoft har utviklet seg til å bli.

Detaljene rundt det hele er litt uklare, men på dette tidspunktet går det rykter om at Microsoft allerede hadde inngått en avtale med IBM om å levere et operativsystem til IBMs PC-er, som de skulle lansere året etter. Dette operativsystemet hadde ikke Microsoft, men QDOS de kjøpte fra Patterson dannet fundamentet.

Flere nye viktige datamaskiner
1980 ble også året da den første kommersielt tilgjengelige 16 bits datamaskinen ble lansert av det norske selskapet Mycron, og benyttet seg av Intels 8086-prosessor. Selskapet var det samme som fem år tidligere hadde lansert den første enkeltkort-datamaskinen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Flere andre datamaskiner ble det samme året banebrytende. Sinclair ZX80 var den første datamaskinen som i England ble solgt for under 100 pund. Commodore lanserte på sin side forgjengeren til Commodore 64, kalt VIC-20. Dette skal ifølge Wikipedia være den første maskinen som ble solgt mer enn én million eksemplarer av.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix

Gjengangerspill
Pac-Man var ikke det eneste populære arkadespillet som ble sluppet i 1980. Også det etter hvert legendariske spillet Defender , som er et romskip-skytespill ble lansert. Spillet har opp gjennom årenes løp dukket opp på blant annet Atari, Commodore 64 og Game Boy.

Atari ble forøvrig det første selskapet som fikk copyright på to spill, «Lunar Landar» og «Asteroids».

Grunntanken til web-en ble også lansert i 1980 gjennom Tim Berners-Lees ENQUIRE-prosjekt mens han jobbet på CERN. Prosjektet hadde mange likhetstrekk med det internettet vi kjenner i dag rent teknisk sett. Det tok likevel ni år før Berners-Lee for alvor «oppfant» world wide web.

Noen nye selskaper så også dagens lys også. De viktigste er AST, FIC, Iomega og Quantum.

Fortsettelse følger
Det var en kort oppsummering av noen av de viktigste hendelsene i 1980. Neste uke tar vi for oss 1981.

(Denne artikkelen ble publisert for første gang vinteren 2006, og er oppdatert og revidert som sommerlesning.)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.