*Nettavisen* Nyheter.

Hvilken håndholdt bør du velge?

Her er forskjellene på Nintendo DS, Sony PSP og iPod Touch.

16.11.10 20:42

Det er ikke alltid omstendighetene tillater at man spiller på datamaskinen hjemme, eller spillkonsollene som krever et fjernsyn. Plutselig er TV-en opptatt, eller kanskje man sitter i bilen på vei til hytta.

I slike tilfeller er det veldig greit å ha en håndholdt spillmaskin i bakhånd, men det kan være vanskelig å velge hvilken man skal anskaffe seg.

Vi gir deg et bedre innblikk i hva de ulike maskinene har å by på, slik at det blir enklere for deg å ta en avgjørelse.

Les også: Hvilken stasjonær spillkonsoll bør du velge?

Spillutvalg

Både Nintendo DS og Sony PSP er i all hovedsak spillmaskiner, og mye av forskjellen mellom disse to ligger i hvilke spillserier de kan by på. iPod Touch har en noe åpnere struktur, og fungerer på litt annet vis.

En av styrkene til DS er at det er en Nintendo-konsoll. Det betyr at den byr på mange av de mest populære spillheltene og seriene, som «Super Mario», «Zelda» og «Kirby». Konsollen har også en rekke spill som er basert på kjente barnefilmer fra selskaper som Disney og Pixar. Dessuten åpner den kreative styringen, som vi kommer tilbake til senere, for en rekke artige spill innenfor hjernetrimkategorien.

Klikk på bildet for å forstørre.

PlayStation Portable (PSP) er i utgangspunktet ikke en særlig barnevennlig håndholdt, først og fremst fordi den mangler et virkelig godt utvalg med barnespill. Det bør for øvrig nevnes at denne konsollen kommer i to utgaver. En nyere kalt Go som man må kjøpe og laste ned spillene til, og en eldre versjon kalt PSP-3000 hvor spillene kommer i diskformat.

PSP er adskillig kraftigere enn Nintendo DS, og har en stor skjerm som byr på flott grafikk i mange spill. Noen av barnespillene som er verdt å bite seg merke i her er Loco Roco, LEGO Indiana Jones, SpongeBob SquarePants og Daxter. I tillegg har også denne konsollen flere filmspill å by på, slik som «Ratatouille», «Shrek Smash» og «Scooby Doo». Nettbutikken til PSP byr på såkalte Minis, som er mindre og rimeligere spill.

Les også: Slik velger du spill til barn

Den siste utgaven av iPod Touch er den klart kraftigste av disse tre, men dette merker man ikke like godt i barnespillene som i andre titler. Det som er relevant er at alle i utgangspunktet kan legge opp sitt innhold på iPod-ens nettbutikk. Konsekvensen av det er at det er et svært bredt utvalg av spill å bla gjennom, selv om kvaliteten ikke alltid er like høy.

Styringen

PlayStation Portable er den av disse maskinene som har den mest tradisjonelle styringen, ettersom den følger et oppsett vi har sett på mange stuekonsoller de siste årene. Det vil si at du får fire pilknapper, to styrepinner (én i PSP Go), fire vanlige knapper og to skulderknapper. Dette kan være både bra og dårlig. Bra fordi det har blitt en standard og er lett å lære seg, men dårlig fordi det er mindre lekent enn hva konkurrentene byr på. Systemet er likevel lettfattelig, presist og solid.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nintendo DS har en artig løsning med to skjermer, og spillene velger selv hvordan de vil benytte de. Noen spill bruker kun én av dem, mens som andre for eksempel lar deg se spillkartet på den andre. Den nederste skjermen på DS er berøringsfølsom, slik at du kan styre spillet med en medfølgende styrepinne. Det er noe mange spill bruker veldig kreativt, og byr på flott variasjon. DS har også et tradisjonelt kontrolloppsett , slik at du velger selv hvordan du vil spille.

Les også: De beste spillene til iPod Touch

iPod Touch har antageligvis den mest alternative styringen av dem alle. Her styres nemlig det meste med fingertuppene, der du drar de over den store, trykkfølsomme skjermen. Dette byr på mye moro, og ekstra gøy blir det med den avanserte innmaten som både registrerer vinkelen iPod-en holdes i og hvordan den beveger seg i forhold til rommet. Det byr på veldig kreative og lekne spillopplevelser som er helt unike for denne håndholdte, og disse funksjonene benyttes på smartere og smartere vis.

Andre funksjoner

Hva flerspiller angår stiller PSP og DS likt. Det skyldes at nettverksfunksjonene deres er tilnærmet identiske. Her kan man koble seg til et trådløst nettverk og deretter koble seg opp til internett. I tillegg kan man koble to PSP-er eller to DS-er med hverandre uten å måtte gå via en mellommann. Det gjør at man kan spille med sidepartneren på bussen såvel som John Wayne i USA om man måtte ønske det, såfremt spillene støtter det.

iPod Touch har også støtte for trådløst nettverk, samt at man kan spille med andre iPod Touch/iPhone-eiere over Blutooth. Dette er utformet på ganske likt vis som de to førstnevnte maskinene, men siden dette ikke er en spillmaskin i utgangspunktet så kan det være litt mer tungvint og tidkrevende å få kontakt med andre.

Klikk på bildet for å forstørre.

Avslutningsvis bør det også nevnes at alle disse maskinene har unike egenskaper som skiller de fra resten. PSP-3000 versjonen av PSP støtter for eksempel filmer i et eget format kalt UMD. Disse får man kjøpt til en billig penge i butikken, og det kan være greit å ha et par slike i veska til bilturen. På samme vis kan man kjøpe og/eller overføre filmer, TV-serier og musikk til iPod Touch via en datamaskin.

Nintendo DS stiller sånn sett dårligst som et rent underholdningssenter, da det i bunn og grunn er en ren spillmaskin. Dette er noe man bør ta med i betraktningen når man ser på de ulike systemene.

Her er noen nøkkelpunkter å ta med i vurderingen:

Sony PSP:

+ Er kraftig og byr på veldig bra grafikk

+ Kan vise filmer og TV-serier

+ Har en veldig bra nettbutikk

- Den store skjermen kan fort bli ødelagt

- Barnespillutvalget kunne vært bedre

- Menysystemet kan være vanskelig

Nintendo DS:

+ Artig og lettvint styring

+ Har mange av de største spillheltene

+ Mange spill med norsk tekst eller tale

- Ingen mulighet til å se film

- Er svakere enn de to andre

- Spillutvalget kunne vært mer variert

Apple iPod Touch:

+ Kan spille musikk og video

+ Har et digert spill- og programutvalg

+ Mange artige styreløsninger

- Dyrest

- Skjermen kan fort bli ødelagt

- Ingen tradisjonell styring

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.