*Nettavisen* Nyheter.

Hvilken kroppstype har du?

Timeglass eller pæreform? Finn din figurtype og få tipsene til hvilke fallgruver du bør unngå hvis du ønsker en sunn, slank figur som er full av energi.

01.12.03 11:52

Fremhev din personlighet
Vi har alle forskjellige figurtyper - det er det som gjør hver av oss unike og flotte! Bruk ikke tid til å sutre over det som er uoppnåelig. Er du liten og nett så blir du aldri 180 modellhøy og vidjeslank. Er du kraftig, grovbygd og stor - da blir du aldri en nusselig, spinkel fiol...

- Vær glad for den du er, og gjør det beste ut av deg. Alt annet er bare å kaste bort energi og livsglede på noe uoppnåelig.

Bruk tid og innsats på å finne din egen stil. Bruk litt tid hver dag på egenpleie. Bli godvenner med kroppen din. Ha et realistisk bilde av egne styrker og fremhev det du er stolt av. Det du betrakter som svakheter kan være nettopp det særpreget som gjør at du skiller deg ut - det som understreker din personlighet. Er det ting du mener avgjort trenger forbedring? Da gjør du en innsats for det - hvis det er innen realismens verden.

Klikk på bildet for å forstørre.

De forskjellige figurtypene

Timeglass
Timeglass er "idealet". Dette er en figurtype der byste og hoftemål er omtrent det samme - mens midjen er smalere. En timeglassfigur legger jevn på seg når den øker i vekt.

Pæreform
En typisk kvinnelig figur, med spinkel overdel og kraftige hofter og lår. Når den øker i vekt, legger fettet seg på underdelen - og kan gi ridebukselår og cellulite. Ved slanking uten trening vil bysten ofte forsvinne først, mens rumpe- og lårfettet sitter som spikret. Trøst: Denne typen fettlagring ikke er så helsefarlig som fett på overkroppen.

Omvendt triangel
Denne figuren har gjerne stor byste (flotte pupper...), rette skuldre, smale hofter og flotte ben. Når den legger på seg, blir den overtung og får ofte mye fett på mellomgulv og rundt midjen. Dette er en farligere fettfordeling, som gir økt risiko for diabetes. Trøst: Lett for å gå ned i vekt.

Eple
En figurtype som oftest oppstår for eldre, utrenede mennesker. Armer og ben blir spinklere - mens fettet legger seg rundt mage, midje, byste. Styrketrening er "medisinen" først og fremst! Også her øker risikoen for diabetes.

Firkantet eller rektangulær
Denne kroppstypen er rett og uten definert midje. Den legger jevnt på seg, og kan bli kraftig og maskulin hvis den blir for tung.

Alle figurtypene er flotte når de er normalvektige og veltrente. For å oppnå det er det egeninnsats som må til. Ikke en tilfeldig slankekur, men en bevisst holdning til livsstil. Din egen kropp er ditt viktigste treningsredskap - din egen hjerne er "din personlige trener" som skal oppmuntre, rose og rise deg.

Kostholdstips for en sunn, slank figur
Du behøver ingen magiske kurer hvis du kombinerer sunnere hverdagskosthold med bevisst trening. Du kommer langt ved å kutte ut mat og drikke du ikke trenger - og som bare inneholder masse kalorier men minimalt med næringsstoffer.

Klikk på bildet for å forstørre.

Her er en liste over fallgruver du bør unngå hvis du ønsker en sunn, slank figur som er full av energi:

- Snop og godteri
- Kaker og hvitt brød
- Gatekjøkken og hurtigmat
- Snacks og frisyrstekt mat
- Brus og sukkerholdige drikke
- Fett pålegg og fete sauser
- Fett kjøtt (skjær vekk synlig fett)
- Øl og søte, alkoholholdige drikker

Spis heller fisk, fugl, magert kjøtt, egg, grønnsaker, frukt, grovbrød og knekkebrød, mager ost og pålegg, brun pasta og ris. Drikk frukt- og urteteer, mye vann - og bruk gjerne yoghurt, kefir, lettmelk og magre meieriprodukter som cottage cheese, rømmekolle og kesam i matlagningen.

Tips for økt forbrenning
Start dagen med å drikke rikelig med vann. Spis proteinrik frokost, gjerne med et egg, grovbrød, juice eller lettmelk. Knask et eple eller annen frukt. (Frokosten får fart på stoffskiftet etter at det har gått på hviletempo hele natten. Uten mat stimuleres det ikke...) Ta vitamin-mineraltilskudd - og gjerne omega 3, nattlysolje eller andre sunne fettsyrer.

Spis lunch. Lag grov sandwich med fyll av f.eks. Salatblad, makrell I tomat, litt lettmajones I steden for smøt. Ha med ekstra tomat, slangeagur og frukt til å knaske på. Ha gjerne klibrød med sesamfrø og en tube magerost I kontorskuffen hvis du blir sugen på noe.

Ettermiddag: Spis frukt, ikke godteri hvis blodsukkeret blir lavt og du er trøtt og sugen på noe søtt.

Middag: Du kan lage vanlig middag, men bare være varsom med fett og salt. Spis alltid en stor porsjon med salat, råkost eller kokte grønnsaker. Frukt er bra dessert. Du kan også fryse din egen fruktis av sukkerfrie safter.

Hva bruker vi av kalorier til hvilestoffskiftet?

Kilde: Dr. Peter Lindner, Health & Education Services, USA

Ca-vekt

Høy forbrenning

Lav forbrenning

50 kg

1200 kcal

1000 kcal

60 kg

1440 kcal

1200kcal

70 kg

1680 kcal

1400 kcal

80 kg

1920 kcal

1600 kcal

90 kg

2160 kcal

1800 kcal

Mennesker som går ned i vekt, vil få lavere energibehov. For å holde konstant vekt må man spise mindre enn før (eller forbrenne mer ved trening)

Om forfatteren: Eva Sundene
Eva Sundene er gründer av Shape-Up Magasinet, hvor hun var sjefredaktør fra 82-97. Hun er spesialist på helse, skjønnhet, og velvære - innbefattet spa-begrepet. Hun er også markedssjef og konseptutvikler i CosmoDermica as og CosmoDermica Spa Academy.

Relaterte linker fra Klikk.no:
Tren riktig for kroppstypen din
Er du overvektig? BMI kalkulator
Karbohydrater gjør deg fet!
Glykemisk indeks - hele listen
Fettforbrennende treningstips

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.