*Nettavisen* Nyheter.

Hvilken parkdress bør du velge?

Foto: Åserud, Lise (SCANPIX)

Stor test av parkdresser. Sjekk best og verst.

09.12.10 15:16

(SIDE2:) Reima er best i test og Europris er kjemiverstingen i en ny test av parkdresser, utført av Forbrukerrådet og Grønn Hverdag. De har testet 10 parkdresser på det norske markedet.

Se resultatet lenger ned på siden.

Dette overrasker
Miljørådgiver Håkon Lindahl ved Grønn Hverdag mener resultatet jevnt over er bra.

- Men det er klart det finnes noen unntak. De to som peker seg ut negativt er Stormberg og Europris. De bruker store mengder fluorkjemikalier, og da er det rart at de ikke er bedre enn de andre på vanntetthet. Grunnen til at det tilsettes er for å oppnå imprigneringseffekten, uten at det går på bekostning av pusteevnen. Europris bruker 50 ganger større mengde fluorkjemikalier enn Reima som er testvinner, og de er akkurat like vanntette. Det er interessant. Det betyr at bransjen har noe kunnskapsmangel på hvordan de skal konstruere dem best mulig. Både Stormberg og Europris har mye å hente, sier Lindahl til Side2.

Hva skal du se etter?
Dressene er analysert og vurdert for innhold av helse- og miljøskadelige fluorforbindelser. I tillegg er kvaliteten vurdert. Grønn Hverdag har hatt ansvaret for kjemikaliebiten av testen, mens Forbrukerrådet har tatt seg av kvalitetsbiten. De mener det er fullt mulig å lage gode parkdresser uten å pumpe dem fulle med helse- og miljøskadelige fluorkjemikalier.

Lindahl mener at du bør gå for de kjente merkene når du skal velge parkdress.

- Det er tydelig at de store, kjente er trygge. Du får den kvaliteten du betaler for. Reflex er et unntak, den er billig, men kommer bra ut i testen. Det beste er å gå for testvinneren, sier Lindahl.

Overrasket
- Vi er overrasket over testresultatet på Lykke-parkdressen. Dette er ikke i tråd med våre målsettinger. Fremover kommer vi til å følge den aktuelle fabrikken tettere opp for å sikre at kravene vi stiller når det gjelder både kvalitet og kjemikalieinnhold overholdes, sier markedssjef Line Skaane i Stormberg til Side2.

Kvalitetssjef René Raab Lien ved Europris sier at de vil jobbe med kjemibruken i deres produkter.

- Frem mot neste sesong vil vi jobbe målrettet mot kjemibruken i produktene og er alt i dialog med produsenten. Vi har også kontaktet Klif for å høre om de hadde noen formening om hvilke stoffer man bør bruke i stedet for FTOH-forbindelser. De kunne dessverre ikke komme med alternativer, men kunne bekrefte at bruken ikke var ulovlig i dag, men at det er ønsket å redusere bruken av FTOH-forbindelser, sier han i en e-post til Side2, og legger til:

- Vi er fornøyde med at vi score høyt på den delen av testen som teller 80 prosent av testens totale regning. Spesielt siden vi er en del av lavprissegmentet med en dress til 399 kroner. Kjemiområdet som vektes med de resterende 20 prosent vil vi jobbe videre med opp mot neste sesong. Vi ønske dog å påpeke at den testede dressen er fjorårets modell og at årets dress mest sannsynlig har et lavere innhold av FTOH-forbindelser, sier Lien.

Her kan du lese mer om resultatet.

Karakter kvalitet, maks 5. Karakter kjemi, maks 5. Samlet poengsum, maks 100. Testvinner presenteres først. (Alle foto: Forbrukerrådet)

3951

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.