KØBENHAVN (Nettavisen): Statsminister Jens Stoltenberg var paneldeltager under en debatt om avskoging og klima på Marriott hotell i anledning klimakonferansen denne uken.

Les også: Stoltenberg: - Dette er alvorlig

Stoltenberg får mye skryt for Norges engasjement i Amozonasfondet. Ordstyrer Thomas Friedman innleder paneldebatten ved å si at Stoltenberg var en av de få statslederne som ikke bare snakket, men som også viste handlekraft ved å involvere seg i avskoging. Ordstyrer mener Norge er helt unik og enestående på dette feltet.

- Hvilken planet er du egentlig fra? spør ordstyrer.

- Kostnadseffektive
- Vi har forsøkt i norsk klimapolitikk å være kostnadseffektive og dette er kostnadseffektivt, fastslår Stoltenberg.

Men han understreker at det ikke er hans egne penger som går med til å redde regnskogen.

- Det er ikke den norske regjeringen som betaler for dette, men det er det norske folk. De betaler skatter og jeg bare bruker pengene. Bare tenk at i Norge så betaler vi syv amerikanske dollar for hver gallon med bensin, sier Stoltenberg og blir møtt med et stort gisp fra salen.

- Du er virkelig fra en annen planet, konkluderer ordstyreren.

Frykter korrupsjon
Litt av tanken med Amazonasfondet er å belønne land økonomisk dersom de kan vise til resultater innen reduksjon av avskoging. Mange aktører har derimot vært skeptisk til denne slags type tiltak fordi de frykter pengene vil forsvinne som følge av blant annet korrupsjon. I tillegg er det flere industriland som har vært skeptiske til hvorvidt mottakerne faktisk ikke manipulerer dokumentasjonen.

- Tidligere så hadde vi ikke systemene til å overvåke, men nå har vi det med satellitter og internett, og nå kan vi selv bare gå inn på Internett og se reduksjonen av avskoging, sier han.

Videre forteller Stoltenberg at tiltak for å motvirke avskoging er det billigste, raskeste og beste tiltaket for å redusere CO2-utslippene.

- Vi betaler bare fem dollar for hvert tonn med utslipp, sier Stoltenberg.

Fikk skryte mye
Etter paneldebatten fikk Stoltenberg muligheten til å skryte enda mer av Amoazonasfondet da han møtte norske journalister under en kort presseseanse.

Her sier Stoltenberg at det er viktig å få innlemmet en avtale rundt avskoging i den globale klimaavtalen.

- Det prøvde vi på i 1997 i Kyoto, men da fikk vi ikke det til fordi vi ikke hadde gode nok overvåkningssystemer og målemetoder. Nå har man mye mer vitenskapelig enighet om hvordan man måler karboninnholdet i trær og opptak av karbon i skog. Men først og fremst så har vi mye bedre overvåkningssystemer som gjør at vi kan følge avskogingen, sier han.

- Uavhengig av hvor langt vi kommer i den avtalen her, så er skog et av de få områdene det skjer noe, sier han.

- Vi har denne avtalen med Brasil som innebærer at vi betaler per tonn dokumentert redusert utslipp, etterskuddsvis, basert på satellittovervåkning og uavhengig vitenskapelig kompetanse, sier han.

For 2008-2009 så vil Norge utbetale om lag 150 millioner dollar for tiltak mot avskoging.

USA følger etter
Tom Vilsack, USAs landbruksminister, bekreftet onsdag kveld at USA vil bidra med en milliard dollar over tre år til bevaring av regnskog.

Dette skal være en del av en pakke på 3,5 milliarder dollar for å bekjempe avskoging.

HTML EMBED