Hvilken reise!

Foto: Tor Hammerø

Mats Eilertsen er en altfor skjult hemmelighet i europeisk jazz. Dannelsesreisa han tok oss med på var nok et bevis på det.

07.07.12 11:27

(Kongsberg/SIDE2): Da bassisten, komponisten og bandlederen Mats Eilertsen serverte oss sin sjette cd under eget navn, "SkyDive", i fjor, så ga han mange årets opplevelse. Musikken var enkelt og greit noe av det vakreste som hadde kommet vår vei i 2011. Konserten på Energimølla, som var fullsatt for anledninga, var vår første mulighet til å oppleve bandet og musikken live og det blei nok en opptur.

Eilertsen, som fortsatt bare er 37 år, har tilegna seg en nydelig, varm og sterk tone i bassen sin. Den er på mange måter fundamentet i musikkens uttrykk uten at den på noen måte dominerer. Eilertsen er ikke den typen bandleder - her spiller de fire andre like viktige roller både kollektivt og individuelt og han har plukka fire usedvanlig sterke og spennende stemmer til å kle musikken han stort sett har skrevet sjøl.

Tenorsaksofonist - og litt sopran også - Tore Brunborg er i mine ører en av denne verdensdelens aller beste og mest personlige saksofonister. Det tar et hundredel av et sekund å skjønne at det er Brunborg vi har med å gjøre - han kan ikke forveksles med noen andre og hans smakfulle effektbruk ga det hele en ekstra dimensjon. Etter det mangeårige samarbeidet med supertrommeslager Manu Katche over hele kloden, har Brunborg spilt på seg ennå mer autoritet og han kler det inderlige i Eilertsens musikk strålende.

Gitaristen Thomas T. Dahl har "vært" der i mange år, men altfor tilbaketrukket. Det har det, og er det, absolutt ingen grunn til: I Dahl har kongeriket en uttrykksfull gitarist i toppklassen som ikke trenger å flashe en masse triks for å fortelle oss det.

De to finnene Olavi Louhivuori og Alexi Tuomarila, på henholdsvis trommer og piano, står på ønskelista til en rekke toppmusikanter i Europa og spiller blant annet fast med den polske stjernetrompeteren Tomasz Stanko. Det er det all grunn til å forstå - vakkert spilt og sterkt lyttende bidro de på alle slags vis til denne flotte opplevelsen.

Når så lydsjef David Solheim nok en gang lager kremlyd, så var det meste på plass.

Klikk på bildet for å forstørre.

Eilertsen er en melodiker av rang og skriver som sagt usedvanlig vakre låter. Konserten og musikken innbød likevel til enkelte frie ekskursjoner, noe som ga det hele en ekstra dimensjon. Ekstranummeret var forresten en norsk folketone i følge Eilertsen - a-has "Hunting High and Low". Originalt og en fin avskjedspresang fra Mats Eilertsens SkyDive Quintet. Dette er et band med en musikk som er mer enn klar for de store scenene rundt om i Europa!

Av: Tor Hammerø

Side2 følger Kongesberg Jazzfestival - følg med for daglige oppdateringer!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.