RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hvilken rente får du nå?

Sist oppdatert:
Sentralbanksjef Svein Gjedrem kuttet onsdag overraskende styringsrenten. Her får du vite hva det får å si for flytende og faste boliglånsrenter, samt for studielånsrenten
Les også:
DnB kutter renten
Første bank ut med rentekutt
Foss advarer mot lånefest
Krone og rente ned
Alt om rentekuttet

Saker fra før rentemeldingen:
Rekordlave renter
Kommentar: Hva gjør Norges Bank?

Norges Bank kuttet onsdag styringsrenten fra 2,50 til 2,25 prosent. Det er ikke mye, men det kommer på toppen av at renten allerede er kuttet fra 7,0 prosent i desember i fjor. Og det kom overraskende på selskapet.

I tillegg signaliserer sentralbanken at det trolig kommer nye kutt, og da begynner vi å se 2 blank, og kanskje til og med 1-tallet.

Dette vil også føre til lavere renter på bolig- og studielån.

La oss se på de ulike variantene:

Flytende boliglånsrente

Disse følger grovt sett styringsrenten med et etterslep på en måneds tid. I dag er de beste boliglånstilbudene rundt 3,5 prosent nominelt, altså rundt ett prosentpoeng over Norges Banks styringsrente.

Du kan altså vente at de beste tilbudene nå blir rundt 3,25 prosent. Hvis det går som de fleste nå ser ut til å spå, nemlig at Norges Bank kutter renten med et kvart prosentpoeng til på ettervinteren, kan man se 3 blank på flytende boliglån.

Fast boliglån

For boliglån med fast rente er det ikke Norges Banks styringsrente som er rettesnoren, men den renten markedet setter på statsobligasjoner med tilsvarende løpetid, for eksempel tre, fem eller ti år.

For lange rentebindinger vil utslagene i markedsrenten normalt være mindre enn det Norges Bank foretar seg fordi markedet regner med at situasjonen vil stabilisere seg over tid. I dag har renten på de lange bindingstidene falt med rundt 0,1 prosent, mens de mellomlange har falt rundt 0,2 til 0,3 prosentpoeng.

I dag er de beste rentetilbudene på fem år rundt 5,3 prosent nominelt. De beste tilbudene på tre år er rundt 4,6 prosent nominelt. Vil du binde i ti år kan du nå gjøre det rundt 5,8 prosent nominelt.

Disse rentene kan i løpet av de nærmeste ukene ventes å falle med 0,1 til 0,3 prosentpoeng.

Flytende studielån

I Statens Lånekasse er det litt mer rigide regler. Her fastsettes flytende rente for perioden fra 1. april basert på flytende statslån nå i fjerde kvartal.

Den flytende renten fra nyttår er allerede fastsatt til 4,2 prosent. Denne vil falle videre 1. april. Foreløpig ser den ut til å bli rundt 3,5 prosent, og det meste tyder på at den vil falle videre frem til neste korsvei, 1. juli.

Fast studielån

Fast rente i Statens Lånekasse fra nyttår settes ut fra rentenivået i markedet i november, mens tilbudet fra 1. april settes ut fra nivået på statslån med fast rente i februar.

Fra nyttår kan du binde i tre år til 4,8 prosent, mens fem år ligger på 5,4 prosent.

Alt tyder på at tilbudene fra 1. april blir lavere.

Basert på Norges Banks rentekutt, tipper vi du fra 1. april kan binde studierenten i tre år rundt 4,2 prosent. Men dette er, i motsetning til anslaget på flytende rente, meget usikkert, fordi nivået ikke settes før i februar.

Dersom renten holder seg på dagens nivå, etter rentekutt, kan du videre binde renten i fem år på rundt 4,8 prosent fra 1. april. Men igjen: Dette er svært usikkert ennå.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere