Hvilken spillkonsoll skal du velge?

Det finnes tre spillkonsoller å velge mellom i dag ¿ Xbox, Wii og Playstation.

Det finnes tre spillkonsoller å velge mellom i dag ¿ Xbox, Wii og Playstation. Foto: (Barnetid)

Playstation 3, Xbox 360 eller Wii? Her får du hjelp til å velge riktig spillmaskin.

03.09.10 10:10

Spillkonsoller er like gamle som TV-spill, og siden deres spede barndom har det vært talløse versjoner på markedet. Hvis vi spoler frem til 2010 er det likevel tre stuekonsoller som er de desidert mest populære: Sonys PlayStation 3, Microsofts Xbox 360 og Nintendo Wii.

Les også: Derfor bør barna spille dataspill

Disse har alle sine pluss og minus, og vi vet at det kan være veldig vanskelig å navigere den jungelen som er moderne teknologi. Derfor gir vi deg med dette en gjennomgang av fordelene og ulempene til de mest aktuelle spillboksene å sette under TV-en, slik at valget blir enklere.

Spillutvalg

Wii har de mest gjenkjennelige spillfigurene der selskapet står bak klassiske helter som Super Mario, Donkey Kong og Kirby. Det er utvilsomt et fortrinn når man skal se etter spill for de minste. Særlig spillene i Super Mario Galaxy-serien har høstet svært lovende omtale. Det kan være et poeng at om hele familien skal nyte maskinen så bør det tas forbehold om at de aller største voksenspillseriene, særlig på skyte- og bilspillfronten, glimrer med sitt fravær.

Xbox 360 og PlayStation 3 deler mange spill, blant annet de største sportsspillseriene og andre store spillserier som Assassin's Creed og Call of Duty. Forskjellen mellom såkalte multiplattformtitler er sjeldent nevneverdig uansett hvilken versjon du handler. Det finnes noen unntak til denne regelen, som hovedsakelig dreier seg om en håndfull spill som har merkbart dårligere ytelse i favør av en av konsollene, men det er de eksklusive utgivelsene man bør veie tyngst.

PlayStation 3 hadde en litt treg start da den kom ut, men de siste årene har konsollen fått en svært spennende spillkatalog av eksklusive spill. LittleBigPlanet og ModNation Racers er to lekne spill som virkelig stimulerer kreativiteten og skapergleden, og kan være gode kjøp for hele familien. Heavy Rain, Uncharted-serien og bilspillene i serier som Motorstorm og Gran Turismo kan igjen sies å være sikre kjøp for den voksne spilleren.

Xbox 360 har også en veldig solid spillkatalog, og kan by på et rikt utvalg av både barne-, ungdoms- og voksenspill. For førstnevnte er Banjo Kazooie og Viva Piñata to spillserier som kan være både lærerike og underholdende. For de noe eldre spillerne er Halo- og Gears of War-seriene noen av de mer kritikerroste skytespillene i senere tid, samtidig som bilspillene i Forza-serien meget vel kan by på spenning for hele familien.

Kort summert har alle tre konsollene et veldig godt spillutvalg, og man blir neppe skuffet om man velger noen av de tre. Wii har kanskje et noe slappere voksenspillutvalg enn de to andre, selv om konsollen selvsagt har kvalitetstitler for de litt eldre, men det er på ingen som helst måte kritisk. Her bør man rett og slett lete etter favorittseriene sine og se hvilke konsoller de kommer ut til før man tar en avgjørelse.

Her kan du Barnetids anmeldelser av barnespill.

Klikk på bildet for å forstørre.

Styringen

Dette er et punkt hvor Wii lenge skilte seg ut. Konsollen er nemlig den eneste som kommer med bevegelsesstyring fra esken av, slik at man bruker en eller to bevegelsesfølsomme spaker til å simulere ulike bevegelser i spill. Det betyr økt innlevelse og kortere læringskurve ved at man utfører de samme bevegelsene som om man for eksempel bokser eller spiller tennis på ekte.

Klikk på bildet for å forstørre.

Et problem med den såkalte «Wiimoten» var at den var noe unøyaktig og led av litt treg responstid fra starten av. I senere tid har de sluppet en utvidelse kalt MotionPlus som gjør presisjonen upåklagelig. Det finnes også mye utvidelsesutstyr slik som plastratt og -pistoler man fester spaken i for å hjelpe innlevelsen på vei.

PlayStation 3 kommer med en typisk spillspake fra butikken av, utstyrt med et oppsett som er tilnærmet identisk Xbox 360 sitt. Her styrer man med to stikker eller et klassisk styrekryss og utfører kommandoer med en rekke knapper.

I september kommer PlayStation også med et Wiimote-lignende system kalt PlayStation Move, som tillater mer presis simulering av sporter som golf og tennis. Dette systemet er også svært presist, og kommer som ekstrautstyr man må kjøpe i tillegg til maskinen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Xbox 360 har valgt en litt annen retning med sin kommende teknologi Kinect. Her har man ingen styrespaker i det hele tatt, og all kontroll skjer ved hjelp av et kamera og en mikrofon. Dermed blir hele kroppen ditt styringsverktøy, noe som byr på mer fleksibilitet enn både Wii og PlayStation 3 kan by på. Kommandoer kan utføres ved vinking, hopping og mer intrikate bevegelser som å holde hånden foran seg som på et bilratt. Kinect kommer i oktober og vil også måtte kjøpes som valgfritt ekstrautstyr.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettmuligheter

Alle de tre konsollene kommer med mulighet til å spille med andre over internett, forskjellen ligger i utførelsen. På Xbox 360 og PlayStation 3 identifiserer du deg ovenfor andre med et selvvalgt brukernavn der Wii bruker et mer komplisert tallsystem. De to førstnevnte konsollene er i det hele tatt langt bedre tilrettelagt for å spille med venner og fremmede over Internett, og om dette er av viktighet så bør det tas med i likningen.

Xbox 360 er den eneste av de tre maskinene som ikke har en nettleser, noe som kan være et poeng. På en annen side er nevnte konsoll den eneste av de tre som kommer med mikrofon, og dette legger spillene veldig godt til rette for. Ved hjelp av et gruppesystem hvor man kan sitte i en samlet spillobby på tvers av spill, snakke med hverandre og med enkelhet invitere andre til sitt spill, trekker Xbox 360 kanskje det aller lengste strået når det kommer til sosial spilling.

Klikk på bildet for å forstørre.

De tre konsollene har også sine respektive nettbutikker, med sine fellestrekk og ulikheter. Alle tre nettbutikker lar deg kjøpe nyversjoner av gamle spill, laste ned arkadespill som er noe mindre og billigere enn butikkspill og prøve demoversjoner og utvidelser av butikkspill.

En annen nevneverdig forskjell på nettsystemene er prisen. Alle tjenestene til Wii er gratis, men for PlayStation 3 og Xbox 360 er saken en annen. På Sony sin konsoll kan du benytte de aller fleste nettjenestene uten tilleggsavgift, men du vil få tilgang til ekstra innhold og enkelte eksklusive tilbud om du betaler drøyt 40 kroner ekstra i måneden.

Xbox Live har et gratis sølvmedlemskap som gir deg tilgang til butikken, nyheter og å snakke med venner, men om du vil spille over nettet eller dra nytte av spesialtilbud må du betale 30-40 kroner i måneden for det, avhengig av hvor mange måneder du betaler for av gangen.

Det er dermed flere åpenbare forskjeller mellom de ulike systemene, og man må veie viktigheten av å ha en nettleser opp mot å betale en månedsavgift for å spille med venner. Det aller viktigste er nok likevel å alliere seg med de man ønsker å spille med eller foreldrene deres, for det ikke mulig å spille sammen på tvers av konsollene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Annen underholdning

Moderne spillmaskiner har som nevnt innledningsvis støtte for veldig mye annet enn ren spilling, og mange ønsker nok å kutte ned på kabelrotet og spare plass og penger ved å benytte maskinen som et generelt underholdningssenter. På dette punktet trekker PlayStation 3 og Xbox 360 langt lengre strå enn Nintendo Wii, som opptrer mer som en gammeldags spillmaskin.

Sony og Microsofts maskiner kan for eksempel spille av DVD-filmer, noe Nintendos ikke er i stand til. Videre har de svært sømløs integrering med en datamaskin, slik at man enkelt kan se filmer eller bilder man har lagret der. Dette er viktige poeng hvis man ønsker å ha en mer fleksibel underholdningsmaskin.

Klikk på bildet for å forstørre.

PlayStation 3 har også fordelen av å komme med et BluRay-drev som gjør at man kan se filmer i dette høykvalitetsformatet. I tillegg byr både Sony-konsollen og Xbox 360 på filmutleie for en svært overkommelig penge. De nevnte konsollene støtter også musikkavspilling både i og utenfor spill, og kan fungere som et stereoanlegg ved hjelp av en USB-pinne eller tilkoblet en data.

Dermed er det ingen tvil om at Wii byr på et smalere utvalg av funksjoner som generell underholdningsmaskin, og om det er viktig for deg å ha all multimediaavspilling samlet i én boks så blir Nintendo-konsollen kjapt irrelevant. Forskjellen mellom PlayStation 3 og Xbox 360 er ikke fryktelig stor på dette punktet, og den mest nevneverdige forskjellen er kanskje at førstnevnte støtter BluRay-avspilling samtidig som Xbox-en er mer sømløst integrert med avspilling fra Windows-datamaskiner.

Konklusjon

Det kan være både forvirrende og frustrerende å finne ut hvilken konsoll man skal velge, men denne gjennomgangen har forhåpentligvis gjort det lettere å komme frem til hva som best passer ens behov. Hvis man ønsker en mer generell underholdningsmaskin vil en Nintendo Wii neppe være aktuell, samtidig som det meget vel kan være det beste valget om man kun vil ha en spillmaskin til minstemann.

Det absolutt viktigste å ta i betraktning er nok hvilke spill som virker mest spennende, ettersom dette jo er spillkonsoller. Det finnes mange bra spill til hver og en av disse maskinene, og en del av de finnes kun til én av de. Super Mario finnes for eksempel kun til Nintendo Wii, mens Xbox 360 og PlayStation 3 henholdsvis har ikoniske serier som Banjo Kazooie og Ratchet & Clank.

Prismessig er det en viss forskjell på maskinene, hvor Xbox 360 og Nintendo Wii begge kan fås til rundt 1800 kroner for øyeblikket og tilsvarende PlayStation 3-modeller ligger rundt 2500 kroner. Deretter følger prisene på tilleggsutstyr, hvor PlayStation 3 typisk også er noe dyrere. Prisforskjellen er ikke ekstrem, men burde selvsagt veies opp om det ellers står likt mellom to aktuelle konsoller.

Andre viktige ting å ta i bektraktning er hvilke konsoller barnets venner eller familiemedlemmer eier. Dette betyr nemlig at man kan spille sammen over Internett, noe som ikke er mulig på tvers av konsollene. Det åpner også for å kunne byttelåne spill og utstyr, og dermed dele utgiftene.

NINTENDO WII:

+ Kommer med en bevegelseskontroller som er enkel å bruke for alle

+ Har mange av de aller største spillheltene som Mario og Donkey Kong

+ Godt og forståelig menysystem

- Er kun en spillmaskin og eger seg dårlig som multimediemaskin-

- Har svak innmat og henger noe etter de andre på ytelsesfronten

- Er ikke særlig godt egnet til å spille med andre over nettet

Finn laveste pris på Nintendo Wii


PLAYSTATION 3:

+ Har svært kraftig innmat og produserer lekker grafikk

+ Egner seg godt som multimediesenter på grunn av BluRay og bra PC-støtte

+ Kommer med spennende bevegelseskontroller i høst

- Noe dyrere i innkjøp og har dyrere ekstrautstyr

- Henger litt etter hva sosial spilling angår kontra Xbox 360

- Har kanskje litt vel intrikat menysystem for noen

Finn laveste pris på Sony Playstation 3

XBOX 360:

+ Svært godt tilrettelagt for sosial spilling

+ Har kraftig ytelse og saftig spillutvalg

+ Kinect, den mest spennende bevegelsesteknologien, er på vei

- Mangler BluRay-drev kontra ellers like PlayStation 3

- Koster penger å spille med andre på nettet

- Har også rimelig dyrt ekstrautstyr

Finn laveste pris på Microsoft Xbox 360 Slim

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.