RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hvilken utdanning skal du velge?

Sist oppdatert:
Det er enda mange som ikke har bestemt seg for hvilke skoler de skal søke på. Her finner du noen nyttige tips.

Elektronisk utgave av Søkerhåndboka 2004 er nå tilgjengelig. Fristen for å søke til høyere utdanning er 15. april. Høgere utdanning vil si grunnutdanninger ved universiteter, vitenskaplige høyskoler og statlige og private høyskoler.

Du kan søke opptak, svare på tilbud om studieplass eller ventelisteplass via Internett. Dette gjelder for alle som får tilbud i hovedopptaket eller senere opptak. Du har også tilgang til dine egne opptaksbrev fra Samordna opptak.

Besøk Samordna opptak

Oversikt over skoler
Samordna opptak har også laget en oversikt over læresteder og hvilke studieretninger de tilbyr. Den finner du her.

Studentutveksling
Du kan ta deler av utdanningen i utlandet gjennom for eksemepl utveksling. Du kan reise ut gjennom EUs utvekslingsprogram Sokrates, hvis du går på høyskole eller universitet, eller Leonardo da Vinci, hvis du tar en yrkesrettet utdanning, eller Nordisk Råds program NordPlus. Du får et stipend som skal dekke ekstrakostnadene dine. Hør med lærestedet ditt om det er mulig for deg å reise ut med noen av disse programmene.

Her er en kort oversikt over utvekslingsprogrammer norske studenter kan benytte:
¿ Erasmus
¿ Nordplus
¿ Comenius
¿ Leonardo da Vinci
¿ Fulbright
¿ Marie Curie Fellowship
¿ Barentsplus
¿ IAESTE (The International Association for the Exchange of Students for Technical Experience)

Les mer hos SIU

Verneplikt eller siviltjeneste?
Noen velger å gjøre seg ferdig med forsvaret før de begynner på høyere utdanning. Men skal du velge verneplikt eller siviltjeneste?

Du finner all informasjon om verneplikt i Norge på Vernepliktverkets nettsted. Vil du heller gjøre siviltjeneste, har Siviltjenesteadministrasjonen informasjonen du leter etter.

Besøk Vernepliktverkets nettsider
Besøk Siviltjenesteadministrasjonens nettsider

Fjernundervisning
Trenger du generell studiekompetanse eller ønsker du å forbedre karakterene dine? Ønsker du å ta enkelte fag som privatist mens du går på videregående skole? Eller skal du ta ex.phil eller andre universitetsfag?

Du kan ta fagene på Internet. Det spesielle med fjernundervisning er først og fremst friheten til å studere på den tid av døgnet som passer deg best. Det gjelder enten du er nettstudent eller brevstudent.

Her er en oversikt hvor du kan ta fjernstudier:
¿ Norsk forbund for fjernundervisning (NFF)
¿ Nettbaserte studier ved Høyskolen i Bergen
¿ NKS Fjernundervisning
¿ Nettgymnaset
¿ NKI Fjernundervisningen
¿ Norgesuniversitetet
¿ FB fjernundervisning
¿ Folkeuniversitetet

Studiefinansiering
Lånekassen arbeider for like muligheter til utdanning for alle og effektiv studiegjennomføring. Lånekassen informerer om ordningene for stipend, utdanningslån og tilbakebetaling.

Lånekassens nettsted er nå oppdatert for studieåret 2004-2005. Her kan du lese om stipend og lån til utdanning både i Norge og utlandet, og om tilbakebetaling av studielån.

Besøk Lånekassen

Slik velger du riktig utdanning
Når du skal velge utdanning er det lurt å tenke på hva du liker å drive med og hva du er flink til. Hvilke fag liker du best? Liker du å jobbe for deg selv eller i grupper? Synes du det er gøyest med praktiske oppgaver, eller foretrekker du å lese, skrive og arbeide med teoretiske oppgaver?

Her er tipsene du trenger

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere