Hvilken vin er best til jordbær?

De deilige norske jordbærene fortjener godt følge. Vi anbefaler viner som passer til.

Etter måneder med importerte jordbær, som ikke bare er dyre, men heller ikke smaker så godt som de norske, er nå de norske jordbærene kommet i butikkene.

Mange foretrekker å servere bærene med minst mulig stæsj og spiser dem rett ut av kurven. Men det finnes mange forskjellige måter å servere jordbær på, og det legger føringer for hvilken type vin man skal velge.

For å ta de lette og mest naturlige variantene først: Rett ut av kurven, har vi allerede vært innom. Du kan også sukre jordbærene eller ha på melis. En mer spennende variant er å ha litt raspet limeskall og hakkede mynteblader sammen med sukkeret. Til disse jordbærvariantene vil vi anbefale denne søte, musserende italieneren:

Saracco Moscato d'Asti 2006, vnr 32677, kr 120, 87 poeng.
Meget blek gul, nesten vandig, med lett grønnskjær. Søt, frisk og deilig duft av druer med innslag av fersken og et hint av rosmarin. Søt, lett og fruktig på smak med frisk, balanserende syre. Fin, myk mousse og bra lengde. Kun 5 % alkohol gjør at du kan drikke en hel flaske av denne vinen uten å få problemer med å gå på jobb neste dag. I tillegg til lette jordbærdesserter, er vinen glimrende til friske fruktsalater og som kosevin på terrassen, uten mat.

Selv om Saracco er en flott vin, er den også meget lett, og da faller den gjennom når vi kommer over på de tyngre og rikere måtene å servere jordbær på. Her snakker vi om kremfløte (også pisket), iskrem, eggedosis, sabayonne/zabaglione, balsamicomarinering med mascarponekrem etc. Her trenger vi en kraftigere og søtere hvitvin. Noen sverger til sauternes, andre til de søte hvitvinene fra Loire-dalen eller Rhin og Mosel. Disse er imidlertid ofte ganske dyre, så vi har dratt til Syd-Afrika for å finne en rimeligere etterligning:

Nederburg Noble Late Harvest 2005, vnr 20438, kr 85 (halvflaske), 82 poeng.
Dyp ravfarve over mot oransje. Meget søt og moden duft av aprikos, appelsinmarmelade, rosin og honning. Meget søt og fyldig, men med bra balanserende syre. Fin lengde. I tillegg til tyngre jordbærdesserter, kan du drikke denne vinen til andre rike fruktdesserter og -kaker, samt blåmuggoster.

Flere gode vintips finner du her .

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag