RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hvilket kamera skal du velge?

Speilrefleks eller ikke speilrefleks. Det er spørsmålet.

Ifølge Fotorådet er trolig fotografering den mest utbredte hobbyen i Norge, og vi tar stadig flere bilder.

Speilrefleks har blitt et reelt alternativ
Inntoget av digitale kameraer førte til en eksplosjon fotograferingsmengden. Nå som prisen på digitale speilreflekskameraer begynner å komme ned på et hyggelig nivå, får stadig flere øynene opp for disse fremfor et kompakt kamera.

Salgsstatistikken viser med klarhet at salget av kompaktkameraer går ned, mens speilreflekssalget går til himmels. Canon har for eksempel merket en oppgang i speilreflekssalget på over 60 prosent i år sammenlignet med i fjor.

Men hvorfor skal du bruke penger på et relativt stort og tungt kamera, når kompaktkameraer både er mindre og som oftest betydelig billigere? Under tar vi for oss de viktigste forskjellene mellom speilrefleks og kompaktløsningene.

Til hvert sitt bruk
Mens et kompakt kamera har den åpenbare fordelen at det er lite og enkelt å ta med seg, er det kun speilreflekskameraer som gjelder hvis du vil ta gode bilder, og gjerne fange øyeblikket.

Det er ikke nødvendigvis slik at et utrent øye vil se forskjell på to bilder av det samme tatt med speilrefleks og kompaktkamera. Derimot er det langt enklere å få ta det gode bildet med et speilreflekskamera.

De viktigste forskjellene mellom speilrefleks og kompakt:

1. Oppstartstiden er langt mindre på speilrefleks. Det betyr at hvis du ser noe du vil ta bilde av, slipper du å vente i flere sekunder på at kameraet skal starte opp. Lang oppstartstid kan ofte føre til at du mister gode bilder med et kompaktkamera fordi det du ville ta bildet av er over innen kameraet ditt har gjort seg klart.

2. Et speilreflekskamera kan typisk ta 2,5-5 bilder i sekundet, mens et kompaktkamera gjerne kan bruke 1-5 sekunder fra du tar et bilde til du kan ta det neste. Med et speilreflekskamera kan du også følge et objekt i bevegelse når du tar flere bilder, noe som er umulig på veldig mange kompaktkameraer. Dette kombinert gjør det enklere å ta bilder av ting i bevegelse.

Ved å ta mange bilder av en og samme ting, er du også nesten garantert å få minst ett som er skarpt. Du unngår også som oftest personer som har lukket øynene, og dermed ødelegger et bilde. Kompaktkameraer gjør seg best når du tar bilde av ting som ikke er i bevegelse.

3. Et speilreflekskamera har veldig ofte mye mer lyssterke objektiver enn små kompaktkameraer, noe som betyr at du kan ta bedre bilder i mørke omgivelser uten blitz.

4. Bilder tatt med høy ISO-verdi får langt bedre kvalitet og mindre støy på speilrefleks enn på kompakt. Det gjør speilrefleks enda mer egnet for fotografering under dårlige lysforhold.

Vet du ikke hva ISO er? Les vår fotoguide!

5. Det finnes få kompaktkameraer som kan ta skikkelige vidvinkel-bilder. Speilreflekskameraer leveres normalt sett med objektiver som kan «få med mer» på bildene. Vidvinkel ser ikke ut til å være en prioritet på kompaktkameraer. De få kompaktkameraene som har brukbar vidvinkel, blant annet Ixus 850IS, har som regel svært dårlig bildekvalitet mot kantene av bildet.

Hva er dine behov?
Så før du går i butikken og kjøper julegave enten til deg selv eller andre, still deg dette spørsmålet: Er det viktigste å bare dokumentere hendelser, ferieminner og lignende – og samtidig ha muligheten til å ha med deg kameraet nærmest over alt, da bør du gå for et kompaktkamera.

Ønsker du derimot å kunne ta gode bilder under dårlige lysforhold, og ikke minst ta bilder av ting som er i bevegelse, da er speilrefleks det klare valget.

Les flere IT-saker på våre IT-sider.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere