Flere utsalgssteder i Norge ble utsolgt for de populære hurtigtestene etter at omikron-varianten gjorde sitt voldsomme inntog rett før månedsskiftet. Etterspørselen har økt i takt med smittetrykket, og selvtesting skal blant annet gjeninnføres i grunnskolen som smitteverntiltak.

Hurtigtestene - også kalt selvtest, hjemmetest eller antigentest - vil utvilsomt være en del av pandemi-hverdagen en stund fremover.

Nå har helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) bedt Helsedirektoratet om å anskaffe 15 millioner nye hurtigtester. Helsedirektoratet har også inngått en innkjøpsavtale på 50 millioner hurtigtester som vil være klare for leveranse på nyåret.

Les også: WHO: Spredningen av omikron er uten sidestykke

Jungeltelegrafen florerer nærmest av eksempler på tilfeller hvor hurtigtestene viser negativt resultat, mens de mer avanserte PCR-testene viser positivt korona-resultat på samme testperson. Men som så mye annet vies det mindre oppmerksomhet til alle de gangene hurtigtestene gir et riktig utslag.

Nettavisen har stilt Folkehelseinstituttet (FHI) en rekke konkrete spørsmål knyttet til blant annet hurtigtestenes pålitelighet, om de virker like bra på omikron som på delta, om de er like pålitelige for barn som for voksne eller for vaksinerte som for uvaksinerte.

Les også: Sørafrikanske studier: To pfizer-doser gir 70 prosent beskyttelse mot omikron

Pålitelighet

- Hvor pålitelige er disse hurtigtestene (antigentester)?

- Dette er avhengig av når i sykdomsforløpet du tester, svarer lege ved FHIs avdeling for luft-, blod- og seksuell smitte, Joakim Øverbø, til Nettavisen.

- Jo mer virus du har i øvre luftveier, desto sikrere blir antigentestene (og større smittefare). Virusmengden er høyest rundt symptomstart (for de som får symptomer) og faller så gradvis slik at det 4-5 dager senere vil være svært lav risiko for videre smitte, sier Øverbø.

- For antigentestene vil det si at noen dager etter at man er smittet, vil virusmengden i nesen starte å øke fra svært lave nivåer til nivåer så høye at du kan smitte andre. I denne perioden før man er smittsom, vil antigentestene sannsynligvis oppdage smitte én dag senere enn PCR i gjennomsnitt, sier han.

Les også: – Det kommer en dag da vi må velge. De uvaksinerte bør ikke stå først i køa

- Finnes det noen tall/beregninger på hvor stor andel av hurtigtestene som gir feil utslag?

- Antigentestene vil oppdage cirka 80 prosent av personer med symptomer første uka etter symptomstart, mens PCR fanger opp cirka 90 prosent. De vil fange opp over 90 prosent av potensielt smitteførende personer, mens PCR fanger opp 99 prosent, sier Øverbø.

- Etter at den smittsomme perioden er over, kan PCR fortsatt detektere virusrester i uker til måneder. I denne perioden vil antigentestene fange opp under 20 prosent. Det er stor variasjon i hvor gode hurtigtestene er og de oppgitte tallene, her gjelder de bedre, blant annet de som kjøpes inn offentlig i Norge, sier han.

Omikron kontra delta

- Hvis man har symptomer på covid-19, men får negativt utslag på hurtigtesten, bør man da ta en PCR-test for å være på den sikre siden?

- Det anbefales at man ved symptomer holder seg hjemme uavhengig av testsvar. Ved negativ hurtigtest og fortsatt symptomer bør man enten repetere hurtigtesten, for eksempel neste dag, eller ta en PCR, sier han.

- Kan utslaget på hurtigtesten variere ut fra hvorvidt testpersonen er vaksinert, uvaksinert eller har tidligere gjennomgått covid-19-infeksjon?

- Hurtigtester er best til å oppdage personer med mye virus i nesen, og er derfor gode på å oppdage potensielt smitteførende personer, uavhengig av om de er vaksinerte eller tidligere har gjennomgått sykdom. Dersom en person skulle ha så lite virus i nesen at han/hun ikke kan smitte andre, er det også mindre sannsynlig at hurtigtesten blir positiv, svarer Øverbø.

Les også: Regjeringen med nye koronatiltak: - Vi må handle raskt

- Er testresultatet på hurtigtestene like pålitelige for både voksne og barn?

- Det finnes færre studier på barn, men de som finnes tyder på at testene er like gode på barn, sier Øverbø.

- Fungerer hurtigtestene like bra for omikron-varianten som for delta-varianten?

- De antigentestene som benyttes offentlig i Norge ser ut til å fungere like godt på omikron som tidligere varianter, men dette er noe vi følger nøye med på og som det nå gjøres flere studier på for å være helt sikre, sier Øverbø.

De vanligste feilene man begår

- Hva er de vanligste feilene folk gjør når man tar en hurtigtest?

- Det er sannsynligvis når man tar prøven fra nesen. Det er viktig at penselen strykes mot innsiden av neseboret og ikke bare roteres uten særlig kontakt med slimhinnen. En annen viktig ting å tenke på nå om vinteren, er at hurtigtester ikke tåler temperaturer under 3 grader. Da kan de bli ødelagte, og at de skal ha romtemperatur før man tester seg. Det vil si at dersom du oppbevarer testene i en kald bod eller lignende må de få ligge i romtemperatur en stund før du tester deg, sier han.

Les også: Toppøkonom vil ha full nedstengning: - Dette er helt ute av kontroll!

- Så risikoen for feil utslag øker hvis man bruker hurtigtesten ute i kulda?

- Ja, hvis testen er kald når den brukes er det større sannsynlighet for at den ikke fanger opp en smittet person (falsk negativ test), sier han.

- Enkelte medier skriver at covid-19-symptomene har endret seg underveis i pandemien. Hvilke symptomer er det som gjelder i dag?

- Det vanligste er fortsatt luftveissymptomer som hoste, sår hals og rennende nese. I tillegg er det en del som blir slappe, får feber, hodepine, muskelverk og noen mister helt eller delvis smaks og/eller luktesansen, sier Øverbø.

Les også: Line Vold i FHI: - En alvorlig situasjon

- Bør ikke føre til endret atferd

- Når bør man ta en hurtigtest?

- Når man får utlevert hurtigtester i offentlig regi, som for eksempel jevnlig testing eller utbruddsoppklaring, vil man få beskjed om tiltenkt bruksområde av kommunen. Når det gjelder tester man kjøper selv, er det større variasjon i kvaliteten. Det vil si at man i mindre grad kan stole på svaret og at brukervennligheten kan variere, sier han.

- Et negativt testsvar fra en selvtest du har kjøpt selv bør derfor ikke føre til at du endrer atferd i forhold til om du ikke tok testen, for eksempel dra på jobb med symptomer. Men ved positivt svar har du sannsynligvis korona, og du bør holde deg isolert og bestille time til PCR på teststasjonen, sier Øverbø.