Gå til sidens hovedinnhold

- Hvis jeg går nå, blir det kaos i Egypt

President Hosni Mubarak ønsker å gå av, men er redd det kommer til å bli kaos.

I det første intervjuet Mubarak har gitt til et amerkansk TV-selskap, fortalte han at han er lei og vil gå av, men kan ikke fordi han er redd for at det da vil bli kaos i Egypt, fordi han tror det da vil melder ABC News

Han sa også at onsdagens opptøyer mellom hans tilhengere og motstandere gjorde han lei seg:

- Jeg ble veldig ulykkelig onsdag. Jeg vil ikke se at egypterne slåss mot hverandre, sier han.

Ringte kollega
Under torsdagens demonstrasjoner i Egypt har blant annet flere journalister blitt overfalt

Torsdag ettermiddag ringte utenriksminister Jonas Gahr Støre Egypts utenriksminister Ahmed Aboul Gheit. Samtalen handlet blant annet om angrepene på utenlandske journalister.

- Vi reagerer sterkt på det som fremstår som systematiske angrep på utenlandske journalister. Mediene må få utføre sitt viktige arbeid uhindret, sa utenriksminister Støre som også informerte Gheit om at norske journalister i dag har vært oppe i svært truende situasjoner. Utenriksministeren la vekt på at de som har ansvaret for sikkerheten snarest må gjenopprette sikkerhet og forhindre angrep på fredelige demokratiforkjempere, sier Støre i en pressemelding.

Saken oppdateres

  • Tre Al Jazeerajournalister ble arrestert tidligere torsdag, disse skal nå ha blitt satt fri, melder Al Jazeera.
  • Mubaraks talsmann sier insisterer på at presidenten ikke vil gå av før valget.
  • Redd barna i Storbritannia uttrykker dyp bekymring over rapporter om at barn i Egypt skal ha blitt dratt inn i voldelige angrep de siste dagene.
  • Opptøyene i Kairos gater skal de siste timene har roet seg ned. - Det er ikke lenger kamper i gatene og det ser ut som Mubaraks tilhengere har forlatt området, sier TV 2s reporter i Kairo, Fredrik Græsvik på TV 2 Nyhetene.

Her kan du følge situasjonen i Egypt live

- Begynner å bli ubehagelig
TV 2-reporter Fredrik Græsvik skriver på sin Twitter-profil at det begynner å bli ubehagelig å være der nede:

«Journalister bankes opp, trues på livet og trakasseres. Sikkerhetssituasjonen forverres. Dette begynner å bli ubehagelig», skriver Græsvik.

Tidligere torsdag beklaget Egypts statsminister angrepet på demonstrantene, og ba om etterforskning for å finne ut hvem som sto bak, melder AP.

Les også:Morten ble overfalt av demonstranter.

Soldater grep inn
Flere tilhengere av den kontroversielle presidenten Hosni Mubarak (82) brøt torsdag gjennom hærens sikkerhetssone og kastet steiner mot demonstrantene på Tahrir-plassen (frihetsplassen) i Kairo, ifølge AFP.

Også det hvite hus ba torsdag om at alle journalister som hadde bli fengslet i Egypt, blir sluppet fri.

Soldater grep inn ovenfor Mubaraks tilhengere og forsøkte å presse dem ut av plassen.

Forventer snarlig ordning
I samtalen med Gheit understreket utenriksminister Jonas Gahr Støre behovet for en snarlig ordnet politisk overgang med demokratiske reformer i Egypt .

- Det internasjonale samfunn forventer at egyptiske myndigheter starter en inkluderende dialog med opposisjonen i Egypt som også er synlig for utenomverden, sier utenriksministeren.

Kommentarer til denne saken