USAs president Joe Biden har beordret etterretningstjenesten til å doble innsatsen med å etterforske opphavet til korona-viruset «sars-cov-2» - inkludert teorien om at det dødelige viruset stammer fra et laboratorium i den kinesiske millionbyen Wuhan.
Viruset har hittil krevd over 3,5 millioner menneskeliv på verdensbasis. Ifølge enkelte estimater fremmet av Verdens helseorganisasjon (WHO), kan så mange som 8 millioner mennesker ha dødd som en direkte eller indikerte følge av pandemien. Det er mer enn 168 millioner påviste smittetilfeller i verden.
Les også: USA vil til bunns i korona-opphavet - krever full åpenhet fra Kina
Biden letter på sløret
Biden sier at amerikansk etterretning nå vurderer to mulige teorier. Den ene teorien er at viruset ble overført fra dyr til mennesker. Den andre teorien er at viruset ufrivillig ble lekket ut av et kinesisk laboratorium. Den amerikanske presidenten har gitt etterretningstjenesten 90 dager til å komme tilbake med et svar.
Kort tid etter at Biden tiltrådde som president i januar, beordret han etterretningsmiljøet i USA til å utarbeide en ny rapport med oppdatert etterretning rundt opphavet til korona-viruset. Rapporten ble ferdigstilt og overlevert presidenten tidligere denne måneden.
Onsdag lettet Biden litt på sløret.
«Per dags dato har det amerikanske etterretningsmiljøet samlet seg rundt to sannsynlige scenarier, men har ikke nådd fram til en endelig konklusjon i dette spørsmålet,» skriver Biden i en skriftlig uttalelse.
«Dette er deres (amerikansk etterretningsmiljø) nåværende standpunkt: Mens to elementer i etterretningsmiljøet lener seg mot det tidligere scenariet (smitteoverføring fra dyr til mennesker), og ett element lener seg mot det siste (laboratorium-lekkasjen) - begge med lav eller moderat sikkerhet - mener majoriteten at det ikke foreligger tilstrekkelig informasjon til å vurdere det ene som mer sannsynlig enn det andre,» skriver Biden.
Kinesiske myndigheter raser nå mot USA, og anklager landet for å drive en svertekampanje og fremme ville konspirasjonsteorier.
Les også: Donald Trump etter nye Kina-opplysninger: - Alle er enige om at jeg hadde rett
- Hvis jeg skal spekulere, så er det menneskeskapt
Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp), som sitter i den utvidede Utenriks- og forsvarskomiteen, ønsker tiltaket fra Biden velkommen.
- Det er viktig å komme til bunns i dette. Det er langt på vei dokumentert at viruset ikke stammer fra et våtmarked i Wuhan. Hvis jeg skulle spekulere, tror jeg det er menneskeskapt. Jeg stiller også spørsmål ved hvordan det var mulig å utvikle en vaksine og bekjempe dette viruset så raskt, sier Tybring-Gjedde til Nettavisen.
Det at det dødelige viruset skulle ha lekket ut av et kinesisk laboratorium i millionbyen Wuhan, har vært blant de mest kontroversielle teoriene rundt opphavet til koronaviruset. Ekspresident Donald Trump var en stor tilhenger av denne teorien, og omtalte koronaviruset konsekvent for Kina-viruset.
Les også: Svært gode koronanyheter: - Immuniteten kan vare i årevis
- Tror flere vil komme på banen
Tybring-Gjedde sier at troverdigheten til teorien strykes ved at Biden nå vil ytterligere granske opphavet.
- Absolutt. Det er klart det øker troverdigheten, og Biden sitter nok på mer informasjon enn det han velger å gå ut med nå. Det er interessant at WHOs ekspertgruppe i Kina ikke fikk tilgang til all rådata. Det naturlige nå er at kineserne åpner opp, slik at de som virkelig har greie på dette kan få nødvendig tilgang. Hvis vi ikke finner opphavet til viruset, blir det vanskelig å bekjempe dette i framtiden, sier han.
- Jeg tror det er flere som vil komme på banen etter hvert og stille spørsmål ved opprinnelsen til korona-viruset. Det er veldig bra at Biden følger opp. Det er viktig for hele verden, og det er viktig for Norge som allierte av USA at vi kommer til bunns i både årsak og opprinnelse til dette viruset, sier Tybring-Gjedde.
- Biden måtte ta grep nå
USA-kjenner Hilmar Mjelde, som er seniorforsker ved NORCE forskningssenter, sier at hovedgrunnen til at Biden går ut som han gjør nå, er fordi media har satt saken på dagsordenen.
- Media påvirker både hvilke saker folk mener er viktig, og så hva folk mener om Bidens håndtering av den. Biden måtte derfor ta grep nå, etter at storavisen Wall Street Journal skrev om dette på søndag. Lab-teorien har fått et enormt mediefokus på seg de siste dagene. Bidens håndtering av pandemien blir avgjørende for hans presidentskap. Det har han lagt opp til selv. Biden er opptatt av å være på hugget her, sier Mjelde til Nettavisen.
Bidens uttalelse falt straks etter at CNN meldte nyheten om at administrasjonen hadde skrinlagt en etterforskning utført av amerikansk UD. Etterforskningen omhandlet hvorvidt viruset stammet fra et laboratorium i Wuhan. Etterforskningen, som ble igangsatt av Trump-administrasjonen, ble ansett å være en ineffektiv ressursbruk.
Les også: UFO-feber herjer i USA
Saken blusset først opp i media etter at Wall Street Journal denne helgen kunne gjenfortelle innholdet fra en tidligere hemmeligholdt amerikansk etterretningsrapport.
The Wall Street Journal skrev at tre forskere ved laboratoriet til Wuhans Virologiske Institutt ble syke med covid-19-lignende symptomer allerede i november i 2019 – en hel måned før det aller første offisielle tilfellet ble påvist. Forskerne var såpass syke at de ble innlagt på sykehus.
- Ingen har mer tilgang enn Biden
- Tror du Biden og co faktisk mistenker at lekkasje-teorien stemmer, Mjelde?
- Amerikanske myndigheter vurderer minst to hovedteorier om virusets opphav. Ingen har tilgang på mer ekspertise og etterretning enn presidenten – det er delvis det som gjør en president så dominerende i amerikansk politikk. Men det betyr ikke at han har konkludert på noen måte, sier Mjelde.
- Haukete fase i forholdet til Kina
De indirekte anklagene fra USA mot Kina, vil neppe bedre et allerede svært betent forhold mellom de to stormaktene.
- Kursen i det forholdet er allerede satt. Det er i økende grad et konfliktfylt forhold på grunn av handelskonflikter, teknologisk konkurranse og styresett. Konfliktnivået er overdeterminert, som det heter i forskningen - altså er det allerede mange temaer som skaper konflikt mellom de to stormaktene, sier Mjelde.
- Forholdet til Kina er det viktigste bilaterale forholdet til USA de neste tiårene. USA beveger seg definitivt inn i en mer haukete fase i forholdet til Kina. Det har skjedd en tverrpolitisk holdningsendring i synet på USAs Kina-politikk, sier han.
Dette går de ulike koronateoriene ut på
Det finnes flere teorier om koronavirusets opphav, og WHOs sjef sier de ikke kan utelukke noe. Noen teorier er mer sannsynlige enn andre.
En gruppe internasjonale eksperter fra Verdens helseorganisasjon (WHO) besøkte i januar og februar den kinesiske byen Wuhan, der viruset først ble oppdaget. De skaffet seg en oversikt over de første kjente tilfellene. De prøvde også å finne ut av hvor det stammet fra uten å lykkes, men de fikk samlet inn data og forsket mer på de ulike teoriene.
Teorier om at det smitter fra dyr, at det stammer fra et laboratorium eller er menneskeskapt, er noen av de scenarioene rapporten tar for seg, samt vurderinger av hvor sannsynlige de er.
Flaggermus-teori mest sannsynlig
Selv om WHO-ekspertene ikke kunne påvise koronaens opphav, er de enige om at viruset trolig spredte seg fra hestesko-flaggermus til et ukjent pattedyr som deretter smittet mennesket.
Denne teorien beskrives som sannsynlig til svært sannsynlig. En direkte spredning fra flaggermus til mennesker beskrives som sannsynlig, mens spredning via en «kald kjede» – det vil si fra matprodukter – er mulig, men ikke sannsynlig.
Hestesko-flaggermusen forårsaket også en større epidemi i verden i 2003.
Frossen mat-teori avvist
Kinesiske myndigheter har tidligere lansert en teori om at viruset kan ha kommet fra importert frossen sjømat. Denne påstanden er imidlertid blitt avvist av en lang rekke internasjonale eksperter.
Folk har spekulert på om viruset er menneskeskapt og kom fra forsøksdyr i labben. Kinesiske myndigheter har hele tiden nektet for dette.
WHO-ekspertene har altså ikke funnet opphavet til viruset i Wuhan, men de sier det er «ekstremt usannsynlig» at det oppsto i en lab.
Men nylig kom det fram i nye dokumenter at tre forskere ved et laboratorium i Wuhan ble sendt til sykehus med covid-19-symptomer allerede i november 2019. Det er flere uker før viruset ble påvist og kinesiske myndigheter orienterte WHO, ifølge Wall Street Journal , som viser til en amerikansk etterretningsrapport.
Interessekonflikt
En talsmann for kinesisk UD, Zhao Lijian, kaller opplysningene i den amerikanske etterretningsrapporten for «totalt usanne».
Et medlem av ekspertgruppen, dr. Peter Daszak, har økonomiske interesser i en av labbene i Wuhan, noe som gjør dette til en interessekonflikt for ham, melder Wall Street Journal. Daszak gikk tidlig hardt ut mot lab-teorien og skrev et leserinnlegg i The Guardian i fjor sommer hvor han ba folk om å ignorere konspirasjonsteoriene.
Generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus i WHO har hele tiden sagt at alle teorier om opphavet til covid-19 er mulige og må undersøkes nærmere.
Krever mer tilgang
Ifølge WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus hadde ekspertene vansker med å få tilgang til rådata mens de var i Kina. 14 land, blant dem Norge, ba Beijing gi ekspertene større tilgang.
– Det er helt avgjørende at uavhengige eksperter får full tilgang til alle relevante data, forskning og personell som var involvert i første stadium av utbruddet, for å kunne finne svar på hvordan denne pandemien oppsto, het det i en uttalelse fra de 14 landene.
Også USA har tidligere bedt Kina om å «tilgjengeliggjøre sine data fra utbruddets tidligste dager».
(©NTB)
WHOs granskning
En spesialopprettet granskningsgruppe fra Verdens helseorganisasjon (WHO) gjennomførte en granskning av virusets opprinnelse tidligere i år.
Andy Slavitt, som er president Bidens korona-rådgiver, uttalte tirsdag at WHO ikke har gjort en grundig nok jobb med å forklare hvorfor sykdommen begynte å spre seg blant mennesker.
WHO-granskerne konkluderte i mars måned at det var «ekstremt usannsynlig» at viruset hadde unnsluppet laboratoriet til Wuhans Virologiske Institutt, og at det var langt mer sannsynlig at viruset hadde spredd seg fra dyr til mennesker.
Generaldirektør for WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, erkjente imidlertid at undersøkelsene bar preg av mangler og at rapporten var ufullstendig.
Ghebreyesus påpekte at det var vanskelig for WHO-granskerne å få tilgang til «rådata» fra kinesiske myndigheter.
Kina benekter
Talsperson for Kinas utenriksdepartement, Zhao Lijian, avviste mandag mye av det refererte innholdet fra den amerikanske etterretningsrapporten. Zhao Lijian sier at intet personell ved Wuhans Virologiske Institutt var syke før desember 2019.
- Hva er den faktiske hensikten til at USA fortsetter å fremme den såkalte teorien om laboratorium-lekkasjen? Bryr de seg faktisk om opphavssporingen til viruset eller vil de bare avlede oppmerksomheten, sa Zhao Lijian i en uttalelse, skriver The Washington Post.