– Det er et luftvernsystem som har lang rekkevidde, opp mot 160 kilometer, sier Lars Peder Haga til Nettavisen. Han er førsteamanuensis ved Luftkrigsskolen, og snakker om Patriot-systemet.

Patriot er et luftvernsystem utviklet av amerikanerne, og ifølge Politico er det forventet at Zelenskyj kan dra hjem fra Washington DC med minst ett og kanskje flere Patriot-systemer i bagasjen, som en del av en ny militær hjelpepakke på to milliarder dollar, tilsvarende i underkant av 20 milliarder norske kroner.

Rundt klokken 18 onsdag, melder nyhetsbyrået AFP at Zelenskyj får systemet han ønsker seg.

USAs utenriksminister Anthony Blinken har gitt følgende uttalelse, ifølge NTB:

– Assistansen til Ukraina omfatter for første gang Patriot-systemet som er i stand til å skyte ned russiske krysserraketter, ballistiske raketter og fly i høy bane.

Les mer: Norsk luftvern vekker oppsikt i Ukraina: – Imponerende

Lang rekkevidde

Fra før har Ukraina allerede fått levert det norskutviklede luftvernsystemet NASAMS, et system som har operert i Ukraina med stor suksess. Patriot-systemet er ifølge Haga et litt annerledes system som fyller en annen rolle enn NASAMS.

– Patriot har lengre rekkevidde, opp mot 160 kilometer. Det vil si at de fyller samme rolle som det sovjetiskbygde S300-systemet, som Ukraina allerede bruker mot russiske kampfly og kryssermissiler, sier Haga.

Les også: Slik kan Ukraina utnytte norsk våpensuksess: – Er veldig farlig mot lavtflygende mål

Problemet med S300-systemet er at det er Russland som produserer nye raketter, og de vil naturlig nok ikke selge disse til Ukraina. Dermed vil ukrainerne på et tidspunkt skyte seg tomme.

– Ukraina er avhengige av å få inn et nytt langtrekkende system som kan erstatte S300, og der har Patriot en rolle. Det når langt ut og høyt opp, noe som tvinger russiske kampfly til å fly lavere, og dermed innenfor rekkevidden til andre luftvernsystem, som for eksempel NASAMS, forklarer Haga.

Patriot-systemet kan også brukes til å skyte ned taktiske ballistiske missiler, det kan ikke NASAMS.

– Slike missiler er veldig vanskelige å skyte ned, de kommer i hypersonisk hastighet, nesten loddrett ned. Man kan bruke Patriot til å skyte ned taktisk ballistiske missiler, men slik jeg forstår det må man bruke systemet til enten det ene eller andre, sier Haga.

Et Patriot-batteri kan dermed ikke stilles inn til å skyte ned både kampfly og taktiske ballistiske missiler samtidig.

Les også: Putin skal være «besatt av byen»: – Så det samme i Mariupol

Nytt verktøy

– Når systemet brukes mot taktiske ballistiske missiler har det kortere rekkevidde. Hvis ukrainerne har objekter som de vil beskytte ekstra godt, vil Patriot være et nytt verktøy. Så vidt jeg vet kan ikke de ukrainske S300-systemene brukes mot taktiske ballistiske missiler, sier Haga.

Les også: Russiske kampfly med «tekniske feil»: – Er som å kjøre bil uten belte

Han er usikker på hvor mange Patriot-systemer som er tilgjengelig og klare til å sendes til Ukraina på kort varsel. Ukrainerne har også et stort behov for flere kampfly, men enn så lenge ser det ikke ut til at Vesten er villig til å forsyne det ukrainske luftvåpenet med flere fly.

Les også: Dette Putin-bildet vekker oppsikt: – Ikke tilfeldig


– Ukraina mister og sliter ut flyene sine. Til og med gamle fly som ikke er flyvedyktige vil være til hjelp for ukrainerne, fordi det kan brukes som delefly, sier Haga.

Under besøket i Washington er det også forventet at Zelenskyj og den ukrainske delegasjonen vil be om å få levert ATACMS fra USA. Det er langtrekkende artilleri med en rekkevidde på 30 mil. Fra før har Ukraina fått Himars fra USA, som har en rekkevidde på 7–8 mil. Himars var en viktig bidragsyter for at Ukraina klarte å presse den russiske hæren tilbake fra Kherson i november.

Takket være rekkevidden til våpensystemet klarte ukrainerne å slå ut logistikklinjene til russerne i Kherson, og tvang de til å trekke seg tilbake til østsiden av elven Dnipro.

– ATACMS vil gi ukrainerne en enda større evne til å treffe russiske bakområder, noe de allerede har hatt stor suksess med, sier Lars Peder Haga til Nettavisen.

Les også: Sender sjamaner for å beskytte russiske soldater mot amerikanske våpen

Les også: Ukraina kan få nytt supervåpen: – Vil gjøre en forskjell

Les også: Attentatryktene får eksperten til å stusse: – Dårlig plan hvis det står i avisen

Les også: Russiske kampfly med «tekniske feil»: – Er som å kjøre bil uten belte