Gå til sidens hovedinnhold

Hvit kvinne ble knyttet til terrorangrepet

En hvit kvinne fra Storbritannia var mistenkt for å være blant terroristene i Kenya.

(Nettavisen/NTB): 69 personer er drept og 63 savnet som følge av terrorangrepet i Kenyas hovedstad Nairobi, opplyser Røde Kors.

eNatt til mandag opplyste kenyansk militære at under ti gisler fortsatt satt fanget sammen med gisseltakerne inne i kjøpesenteret Westgate.

Tallet 63 antas å omfatte både gisler og mennesker som er drept i angrepet, men som ennå ikke er funnet.

«Hvit enke»
Britiske og kenyanske medier skriver at en kvinne fra Storbritannia kan være blant terroristene på kjøpesenteret i Nairobi i Kenya.

Aviser som The Mirror, The Sun og Daily Mail skriver at Samantha Lewthwaite, også kjent som «den hvite enken», fryktes å være blant terroristene.

Lewthwaite er enken etter Jermaine Lindsay, som er én av selvmordsbomberne i terrorangrepet i London 7. juli, 2005.

I tillegg hevdes det at kvinnen skal være lederen til terroristene. Daily Mail skriver at kenyanske soldater «så en kvinne iført et sjal som ropte ordre på arabisk til de andre terroristene mens blodbadet pågikk».

Avkrefter
Abu Omar, som skal være en av lederne for den somaliske gruppa, sier til BBC at opplysningene om vestlige gjerningspersoner ikke stemmer.

- Det går noen rykter om amerikanske, britiske og andre utenlandske angripere. Jeg kan bekrefte at ingenting av dette er sant, sa Abu Omar mandag.

Han avviste også påstandene om at det skal være kvinner i gruppen som har forskanset seg på kjøpesenteret.

Kenyanske myndigheter sier også at alle terroristene er menn, men at noen av dem var kledd ut som kvinner, ifølge CNN.

- Engelsk aksent
Gisler som har overlevd angrepet, skal ha forklart at én av terroristene hadde engelsk aksent, skriver The Kenyan Daily Post.

Terrorgruppen al-Shabaab, som har tatt ansvaret for terrorangrepet, har ifølge britiske medier meldt på Twitter at Samantha Lewthwaite «er i deres egne rekker».

Ingen av avisene får bekreftet fra offisielt hold at den britiske kvinnen mistenkes for å være en slags terrorleder i angrepet mot kjøpesenteret. Men flere anonyme kilder hevder hun er blant de ti til 15 terroristene.

- Samantha Lewthwaite er hovedmålet, sier en kenyansk politikilde, ifølge The Mirror.

- Det er stor sannsynlighet for at Samantha Lewthwaite kan være blant terroristene. Vi har meldinger om at minst én, muligens to kvinner var involvert i angrepet, sier en annen høytstående kilde.

- Det er sterke indikasjoner på at Lewthwaite har kapasitet og innflytelse innen al-Shabaab til å utføre slike grusomheter, legger kilden til.

- Jeg vil lide martyrdøden
Lewthwaite har den siste tiden vært på rømmen etter å ha blitt knyttet opp mot terrorplaner. Hun er også knyttet til et angrep i Mombasa hvor tre mennesker ble drept.

Lewthwaite skal nylig ha postet følgende melding på sin Twitter-konto:

«Jeg vil heller lide martyrdøden, tror jeg skal gjøre meg klar ... og kjøpe meg en vest.»

Kvinnen er tidligere blitt knyttet til en av al-Shabaabs terrorceller i Kenya, og vært mistenkt for å planlegge terror i landet.

Hvit konvertitt og terrorenke.

HTML EMBED

Truer med å drepe gisler
Mandag formiddag truer terrorister fra al-Shabaab med å drepe gisler som fremdeles blir holdt fanget på kjøpesenteret Westgate i Kenyas hovedstad Nairobi.

Hvis det blir brukt makt mot gisseltakerne, vil gislene bli drept, framholder en talsmann for al-Shabaab på en nettside som er knyttet til den ytterliggående gruppa.

- Vi gir de hellige krigerne inne i bygget tillatelse til å behandle fangene på en måte som tilsvarer presset de selv blir utsatt for, sier talsmann Ali Mohamud Rage i et lydopptak, som ble offentliggjort mandag morgen.

Han hevder at kenyanske og israelske styrker ikke har greid å ta seg inn i kjøpesenteret ved hjelp av makt, selv om de har forsøkt.

- Vi ber de kristne som rykker fram mot de hellige krigerne, om å ha barmhjertighet med fangene, for det er de som vil bære brorparten av enhver makt som blir brukt mot de hellige krigerne, sier Rage.

Kraftig skyting
Mandag morgen ble det meldt om flere runder med kraftig skyting i bygningen, etter en relativt rolig natt.

Intens skuddveksling ble etterfulgt av minst to eksplosjoner, opplyser øyenvitner til Reuters. De fleste lydene kom fra innsiden av kjøpesenteret, men noen av skuddene kom tilsynelatende utenfra.

En sikkerhetskilde bekrefter overfor nyhetsbyrået AFP at en aksjon mot terroristene pågår.

Al-Shabaab, en al-Qaida-inspirert somalisk gruppe, hevder å ha kontakt med angripere som befinner seg inne i kjøpesenteret. Den ytterliggående islamistiske gruppa sier også at den dens medlemmer kjemper både mot kenyanske og israelske styrker.

- Knapt ti gisler
Ifølge den kenyanske hæren befant det seg natt til mandag færre enn ti gisler i kjøpesenteret, hvor terroraksjonen begynte lørdag.

- Antallet som fortsatt er i bygningen, er mindre enn ti, sier talsmannen Cyrus Oguna. Det meste av Westgate-kjøpesenteret skal nå være sikret, men den militære talsmannen kunne ikke si noe om hvor lenge redningsaksjonen ville pågå.

En leder i al-Shabaab sier det vil komme nye angrep i Kenya, og at gruppen ser på landet som «en krigssone».

- Angrepene vil fortsette til Kenya trekker sine soldater ut av Sør-Somalia. Vi vil angripe der vi kan, sier den ikke identifiserte lederen til den britiske TV-kanalen Channel 4.

- Vestlige angripere
Lederen sier videre at kenyanere er gruppens fiender, og at vestlige land bør stanse støtten til den kenyanske regjeringen. Hvis ikke, vil også deres borgere bli rammet.

Ifølge al-Shabaab var flertallet av dem som deltok i angrepet i Nairobi, fra vestlige land. Gruppen meldte på Twitter at angriperne var fra Finland, Sverige, USA, Storbritannia, Canada, Russland, Somalia, Syria og Kenya.

Den aktuelle Twitter-kontoen ble søndag stengt.

Reklame

Ny Pyton-bok: Dette er Tommy Sydsæters favoritthistorier med Rhesus Minus

Kommentarer til denne saken