RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Luca Bruno (Ap)

Hvit røyk - ny pave er valgt

Sist oppdatert:
Jorge Mario Bergoglio er ny pave.

Onsdag kveld klokken 19.05 kom det hvit røyk opp fra pipen i Det sixtinske kapell i Vatikanet.

Det betyr at kardinalene har valgt en ny pave som etterfølger til Benedict XVI.

Klokken 20.10 kom den franske kardinalen Jean-Louis Tauran ut på Peterskirkens balkong og kunngjorde «Habemus Papam!», som betyr «vi har en pave».

Høy alder
Den nye paven er Jorge Mario Bergoglio.

77-åringen har vært erkebiskop av Buenos Aires siden 1998 og tar navnet Frans den første.

Begoglio ble født 1936 i Buenos Aires og ble kardinal i 2002. På forhånd var det mamnge som avskrev ham som aktuell kandidat på grunn av sin høye alder. Han er den første paven som er valgt utenfor Europa.

Ba alle troende be for ham
- Det ser ut til at mine brødre kardinalene måtte dra til verdens ende for å finne en ny pave, sa den ferske paven smilende da han kom ut på balkongen på Petersplassen og hilste de titusenvis av menneskene som hadde trengt seg sammen der for å hylle det nye overhodet for den katolske kirke.

Han oppfordret også verden om å legge ut på en vei fylt av kjærlighet og brorskap og ba alle troende om å be for ham.

Homofili,abort og adopsjon
Ikke overraskende er han sterk motstander av både abort og aktiv dødshjelp. Den nye paven har lagt seg på kirkens linje når det gjelder syn på homoseksualitet.

- Det er en destruktiv aktivitet i strid med guds vilje, har han uttalt.

Da argenstinske myndigheter legaliserte ekteskap for homofile var han en av de tydeligste kritikerne.

Pave Frans har også uttalt at adopsjon for homofile foreldre er å anse som en form for diskriminering av barn. Til tross for dette har han også understreket viktigheten av å respektere mennesker som er homofile.

Overraskende
Utnevnelsen kom svært overraskende på de aller fleste. Han var ikke blant de forhåndsnevnte favorittene og Frans den første er den første ikke-europeiske paven på over 1000 år.

Tusenvis av mennesker har strømmet til plassen og står der og vifter med flagg. Alle ønsket å få et glimt av den nye paven. I kraft av sin stilling som overhode for over en milliard mennesker blir han en av verdens mektigste personer.

Pave Frans blir pave nummer 266 i rekken som startet med prosten Peter, som ifølge den kristne tro skal ha blitt utnevnt av Jesus selv.

Gratulasjonene strømmer naturlig nok inn fra ledere over hele verden. USAs president Barack Obama sender sine gratulasjoner til pave Frans, den første pave fra det amerikanske kontinentet.

- Valget av en latinamerikaner er et signal om styrke og vitalitet fra en stadig viktigere region, sier Obama i en kunngjøring.

Valgprosessen
Kardinalene lukket seg inne i det berømte kapellet tirsdag ettermiddag, der de to første avstemningsrundene ble unnagjort i løpet av kvelden med påfølgende svart røyk fra den berømte pipen.

For å bli valgt måtte han ha to tredjedels flertall pluss én.

Onsdag formiddag var det ytterligere to avstemninger, også de uten at en endelig avgjørelse ble klar, og enda en gang veltet svart røyk ut fra pipen.

Det såkalte konklavet ble satt etter at pave Benedikt XVI abdiserte 28. februar etter nesten åtte år som den katolske kirkes overhode.

Før den nye paven viste seg offentlig på balkongen i Vatikanet, måtte han bestemme seg for hvilket navn han vil ha som pave, og han landet på Francis.

Mer fra Nettavisen:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere