*Nettavisen* Nyheter.

Hvit te og bringebær

Foto: TINE

Prøv EKTE isTe HTML EMBED

10.06.13 10:48

Endelig får du en tørsteslukkende iste med den deilige smaken av ekte te. EKTE isTe fra TINE er den eneste iste på markedet som ikke er fremstilt av tekonsentrat, men brygges på teblader og tappes direkte på flasken for å beholde den gode tesmaken. Dette gir isteen en autentisk og nybrygget tesmak- nesten som du skulle laget den selv.

Dessuten har den mindre tilsatt sukker og inneholder kun 20 kcal pr 100 g.

Prøv nyhetene sort te og fersken eller hvit te og bringebær du også!

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: TINE

Fakta om Iste

- Den eldste oppskriften for iste som vi kjenner til, ble publisert i 1879 i kokeboken Housekeeping in Old Virginia av Marion Cabell Tyree. Denne oppskriften krever grønn te.

- Iste er så populært at det faktisk har sin egen måned, nemlig juni.

- Amerikanere er spesielt glade i kald te. Ifølge Tea Association i USA, drakk amerikanerne godt over 55 milliarder kopper te (over 2,50 milliarder liter) i 2007, hvor ca. 85 prosent nytes avkjølt.

- Japanere er i likhet med amerikanere, svært glade i iste. Men i motsetning til amerikanere som først og fremst nyter iskald og søt svart te, drikker japanerne mest kald grønn te.

- Te absorberer lukter rundt seg. Her er et tips for å fjerne mat lukt fra hendene; hell litt te over hendene og det vil fjerne alle lukt fra fingrene. Det fungerer til og med bra på fiskelukt!

- Forskjellen mellom hvit te og grønn te, oolong og sort te er behandlingen av plukkede blader.

- Hvit te lages av nygrodde knopper og unge blader fra tebusken Camellia sinensis

- I det gamle Kina ble hvit te ansett som sjeldent, og var forbeholdt keiserfamilien.

- Den hvite teen er mildere på smak enn annen te.

- Du kan smaksette isteen med limebåter og mynteblader. Forfriskende og deilig uten bruk av sukker. Litt isbiter gjør også susen.

- Det engelske ordet te og dens mange søskenbarn (f.eks Tay og tey) har sine røtter tilbake til navnet for te i den kinesiske Amoy-dialekten: Te (uttales "tay"). På den annen side, cha- det. Mandarin-kinesiske ordet for te - fødte cha, chai, char og beslektede navn som er i bruk i dag.

- Du kan brygge mer enn 200 kopper te fra 0,45 g løse teblader. Det utgjør mindre enn 1 kr per kopp for kvalitetste som er brygget hjemme, selv når man legger til kostnadene for oppvarming av varmt vann. De lave kostnader rundt te er sannsynligvis en viktig grunn til at det er den nest mest populære drikken i hele verden – rett bak rent vann.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag