Ryktene har gått i årevis, men for første gang er det dokumentert at det svømmer hvithai i dette havområdet mellom Mallorca og det spanske fastlandet.

- Historisk observasjon av hvithai i Det Baleariske hav, skriver forskerne i Alnitak-prosjektet på sin Facebook-side.

Les også: Så mange hvithaier finnes det i Middelhavet

TV 2 melder at den fem meter lange hvithaien ble observert torsdag.

I hele 70 minutter kunne forskerne se og fotografere hvithaien utenfor øya Cabrera sør for Mallorca, skriver organisasjonen Alnitak på å Facebook.

Ifølge marinbiologen Ricardo Sagarminaga van Buiten var det i 10-tiden torsdag at de fikk øye på haien.

På Facebook-siden slår Alnitak fast at observasjonen er historisk. Det er første gang det dokumenteres at denne arten befinner seg i Det baleariske hav, som ligger mellom øygruppa Balearene og det spanske fastlandet. Det har vært rykter og det har vært udokumenterte observasjoner, men denne gangen er haien fanget på foto, video og observert av et mannskap på ti personer fra fem ulike land, skriver avisa Diario de Mallorca.

Nettavisen har snakket med en haiekspert om observasjonen utenfor Mallorca. Les: Så mange hvithaier finnes det i Middelhavet

Sagarminaga van Buiten og hans team er i gang med et større prosjekt der de samler inn data om blant annet havskilpadder, spermhvaler, delfiner og tunfisk i tillegg til å forske på forekomsten av mikroplast i havet.

Hvithaien (Carcharodon Carcharias) kan bli opptil to tonn tung og er den kanskje mest fryktede av bruskfiskene, kan vi lese på Wikipedia.

Hvithaien spiser for det meste seler, men også delfiner, pingviner og andre haier. Selv om mennesket ikke er et naturlig byttedyr for hvithaien, hender det at hvithai angriper mennesker når de svømmer i vannoverflaten. En voksen hvithai blir gjennomsnittlig fra 4 til 5,2 meter lang og veier 680–1100 kilo, ifølge Wikipedia, men kan maksimalt bli over 6 meter og rundt 2 tonn. Dyrene kan bli så gamle som 30 år.