RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Egil Fujikawa Nes (Privat)

Hvitvasker penger med kort fra 7-Eleven og Narvesen

Sist oppdatert:
Betalingskort som kan kjøpes på 7-Eleven og Narvesen brukes til hvitvasking og valutasmugling, ifølge politiet.

Uregistrerte betalingskort – kort som ikke er tilknyttet noen person eller bankkonto – brukes av kriminelle miljøer til å hvitvaske penger. Det skriver Dagens Næringsliv (DN) mandag.

– Utbytte fra kriminalitet kanskjules ved hjelp av betalingskort, uten at det er mulig å følge det. Pengene flyttes også enkelt ut av landet, sier førstestatsadvokat og teamleder for finansiell etterretning i Økokrim Sven Arild Damslora til DN.

Selv om hvert enkelt kort har en maksinnskudd på 5000 kroner, kan det være snakk om store summer, ifølge Økokrim bruker enkelte miljøer stråmenn som kjøper fire til fem kort på forskjellige steder hver.

Det mest populære betalingskortet som frem til nå ikke har krevd personregistrering, og som selges i disse to kioskene, er SpendOn Visa-kortene. Fra og med 1. januar blir det imidlertid innført identifiksasjonskrav også på disse.

Flere metoder
Politiet har registrert at kortene i hovedsak kan brukes illegalt på tre måter:

* Til valutasmugling. Valutahunder kan bare lukte kontanter.

* Til anonym handel i butikker og på nettet i hele verden.

* At utbyttet fra kriminelle handlinger umiddelbart blir brukt til å kjøpe betalingskort – noe som gjør pengene mer «legitime» og samtidig vanskeliggjør politiets ettforskning.

Kjøpes i kiosken
«Verdikort eller «stored value cards» er betalingskort for oppbevaring av penger uten at de er knyttet til person eller bankkonto», heter det i Økokrims siste trusselvurdering for 2012.

«Det selges slike verdikort i Norge blant annet hos Narvesen og 7-Eleven. Kortene har verdier på mellom 200 til 5000 kroner, og de kan kjøpes i flere omganger. Kortene kan benyttes til å kjøpe varer og tjenester på nettet», heter det videre i Økokrims rapport.

I løpet av ni dager brukte en 32-åring stjålne bankkort til å sikre seg verdier for 200.000 kroner – blant annet i form av slike kort, skriver DN.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere