Gå til sidens hovedinnhold

Hvor angriper de neste gang?

Helgens angrep viser at hvite, høyreradikale menn utgjør en reell terrortrussel.

Jeg vet ikke helt hvorfor, men i går tok jeg på meg kjedet med davidstjerne for første gang på lenge. Jeg kysset samboer og baby hadet og på gjensyn om noen små timer, og sykla til toget før jeg åpnet nettavisene. Politiet har gått ut med at gjerningsmannen bak Bærum-skytingen, Philip Manshaus, har høyreekstreme holdninger. Han har uttrykt støtte til Quisling, har skrevet på nett at han blant annet er utvalgt av «Saint Tarrant» (referanse til Brenton Tarrant som stod bak angrepet mot to moskeer på New Zealand i mars), han har hyllet 19-åringen som gikk til angrep på en synagoge i San Diego i april samt El Paso-skytteren. Terror. Dette er selvfølgelig terror.

Les også

Dette vet vi om drapssiktede Philip Manshaus

Lørdag var muslimer i bønn det utvalgte målet. Hvem blir det neste gang? Tilfeldige, melaninrike barn på gaten? Noen av mine muslimske venner? Jeg, fordi jeg har et jødisk kjennemerke rundt halsen? Min søster? Min sønn?

Hvor mange flere slike hendelser må til? Det er på tide å få opp øyene for den høyreekstreme faren. Det er på tide å ta på alvor alle de som mener, og ikke nøler med å uttrykke at denne «hendelsen» er en naturlig konsekvens av innvandring. At det er fortjent.

I alle dagens kommentarfelt tyter de frem, de skremmende mange som mener at politiets ressurser brukes feil når det settes inn ekstra vakthold i forbindelse med eid. De som mener at de samme ressursene skulle vært forbeholdt å beskytte «oss» mot «dem» - på tross av at det var en av «oss» som gikk til angrep. Igjen.

Det er nødvendig med politisk handlekraft

Angrep som det i går viser at konspirasjonsteorier, hatretorikk, rasisme og fremmedfrykt har alvorlige og farlige konsekvenser. Vi ser at høyreradikale holdninger er et økende problem også i Norge - som i Europa forøvrig. Angrepet viser at hvite, høyreradikale menn utgjør en reell terrortrussel.

Les også

Et voldelig angrep på en moské er et angrep på den viktige norske retten til fri trosutøvelse

I kjølvannet av angrepet ser vi også hvordan media beskriver hvordan Manshaus den siste tiden har blitt stadig mer religiøs. Det nevnes ikke noe om hvilken religion det er snakk om, og ingen representanter fra hans trosretning stilles til veggs med krav om å ta avstand. Manshaus beskrives samtidig som innvandringskritisk, som ikke kan beskrives som annet enn en for snill betegnelse.

Les også

PST bør vurdere trusselbildet på nytt

Det er på tide å slå i bordet, kalle disse terroristene for hva de er - og vende skuta i en annen retning. På Søndagsrevyen står Erna og sier at «vi må kunne skille mellom kritikk og hat». Hva med å ta konkret, politisk ansvar? Vi trenger en stødig leder som viser vei gjennom konkrete politiske tiltak, og kraften til å gjennomføre disse.

Nå.

Kommentarer til denne saken