RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hvor er de gamle sliterne?

Vår tids største helseproblem er at vi sitter for mye og blir feite og utrente. Men når man hører diskusjonen om pensjonsreformen, får man inntrykk av at arbeidslivet er fullt av skogsarbeidere.

At noe må gjøres med pensjonene, er åpenbart. Frem mot år 2050 vil kostnadene øke fra 6 til 15 prosent av brutto nasjonalprodukt, og det blir stadig færre yrkesaktive per pensjonist.

Altså: Enten må innbetalingen opp, og ytelsene ned - eller man må kutte i antall år de aller fleste er alderspensjonister.

Derfor foreslår utvalget en fleksibel grense fra 62 år, men gjør det lønnsomt å arbeide lengre.

Resultatet har vært et ramaskrik, hvor utsatte grupper som hjelpepleiere, industriarbeidere og renholdspersonale er blitt trukket frem som eksempler på den nesten umenneskelige rovdriften på eldre arbeidstakere.

Det er ingen tvil om at mange fortsatt har slitsomme dager - derfor blir også stadig flere uføretrygdet. Men antallet som arbeider i kroppsnedbrytende yrker synker drastisk.

De 20 siste årene forsvant 90.000 industriarbeidere. Av de snaut 300.000 som arbeider i industrien, er nå nær halvparten funksjonærer og ledere. Og veldig mange av de resterende sitter på kontrollrom eller gjør ikke-manuelt arbeid.

Av 2,3 millioner yrkesaktive, er bare 77.000 i jordbruk eller fiske.

Vi har blitt et land av offentlig og privat ansatte funksjonærer - med store ansattegrupper i salg, servicebedrifter, butikk, offentlig forvaltning og skole.

Når mange likevel ønsker å slutte å jobbe når de blir 62, er det ikke fordi ryggen er ødelagt etter et langt liv i skogen.

Mange er rett og slett psykisk lei av å jobbe på kontor eller stå bak et kateter.

Det er også virkeligheten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere