Da Oslo-partiene i fellesskap åpnet valgkampen foran Stortinget lørdag, var både Høyre, Frp, SV og KrF representert med sin ordførerkandidat. Men det var ikke Arbeiderpartiet (Ap).

Til stede var derimot Aps byrådslederkandidat, Libe Rieber-Mohn, og ikke partiets ordførerkandidat, Rune Gerhardsen.

- Det blir en annerledes valgkamp. Derfor har jeg lyst til å si: Ja, Arbeiderpartiet og AUF er hardt rammet, men vi vil ikke særbehandles. Andre partier skal ikke ta på oss med silkehansker av den grunn, sa Rieber-Mohn i sin tale.

Les også: Ap: - Vi vil ikke særbehandles

Første tv-debatt
I valgkampens første tv-debatt på TV2, var det også Rieber-Mohn som deltok, der hun debatterte mot blant annet Oslos ordfører og ordførerkandidat Fabian Stang (H).

Tirsdag ettermiddag sendte dessuten Ap ut en pressemelding med tittelen «Arbeiderpartiets valgkamp i Oslo starter for fullt», der de kunne fortelle at Oslo Ap fra og med tirsdag startet opp med sine valgkampaktiviteter for fullt.

- Med byrådslederkandidat Libe Rieber-Mohn og utenriksminister Jonas Gahr Støre i spissen drar Arbeiderpartiet i dag på husbesøk til Mortensrud i bydel Søndre Nordstrand, sto det i pressemeldingen.

På Politisk Kvarter på NRK mandag morgen, var det også Rieber-Mohn som deltok i debatten.

- Gjøre henne mer kjent
Til sammenligning har Høyre og Fremskrittspartiet omtrent bare frontet sine ordførerkandidater, Fabian Stang og Carl I. Hagen, så langt i valgkampen.

Valgforsker og professor ved Institutt for samfunnsforskning ved Universitetet i Oslo, Bernt Aardal, påpeker at Rieber-Mohn er mindre kjent enn Gerhardsen.

- Hun har jo ikke den lange erfaringen som Rune Gerhardsen har, og det kan jo også være at man ønsker å gjøre henne mer synlig og kjent for velgerne, sier Aardal til Nettavisen, og legger til:

- De fleste kjenner jo til Rune Gerhardsen, han har jo vært lenge i politikken, sier han.

- Helt riktig av Ap
Professor i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen, Frank Aarebrot, mener Oslo Ap gjør helt rett i å kjøre Rieber-Mohn i front.

- Det er riktig, for det er galt å kjøre ordførerkandidatene i front. For i Oslo er det faktisk byrådslederen som har makt, og ikke ordføreren, påpeker Aarebrot.

Aarebrot sier han i alle år har reagert på det motsatte, at partiene fronter ordførerkandidatene i valgkampen.

- Den som er viktig i Oslo er byrådslederen, og Oslo-velgerne fortjener å få møte de politikerne som faktisk skal styre Oslo, og ikke en som skal reise rundt å klippe snorer, sier han.

- Men forstår du at folk kan lure på hvor Rune Gerhardsen er?

- Ja, men det er faktisk Rieber-Mohn som vil styre Oslo om Ap får flertall, og ikke Rune Gerhardsen, sier han, og legger samtidig til:

- Det er et bevisst valg på hvem som er salgbar.

- Synden varierer
Aarebrot sier han blir irritert over at det snakkes så mye om ordførerkandidatene

- Når Fabian Stang har fått en så stor status, så skjønner jeg godt at Høyre kjører han. Jeg skjønner partitaktisk at det er fornuftig, men i forhold til den opplysningsplikten de har i forhold til hvem som har makt, så burde alle partiene kjøre byrådslederen fram, sier Aarebrot, og fortsetter:

- Jeg irriterer meg over at det er snakk om ordførerkandidater i Oslo, når du faktisk har byrådslederkandidater.

Han sier Høyre gjorde det korrekt ved forrige kommunevalg.

- Forrige valg gjorde Høyre det helt korrekt og kjørte fram byrådslederkandidat Erling Lae. Så her varierer synden fra valg til valg, sier Aarebrot.

Ved kommunevalget i 2007 var Rune Gerhardsen Oslo Aps byrådslederkandidat.

Oslo Ap: - Helt naturlig
Oslo Ap sier det er helt naturlig for dem å kjøre Libe Rieber-Mohn i front.

- Libe Rieber-Mohn er vår 1. kandiat, og hun er den som trolig blir byrådsleder og ansvarlig for politikken i Oslo dersom vi vinner valget. Det er helt naturlig at vi kjører henne først og fremst, sier kampanjeleder for Oslo Ap, Marte Scharning Lund, til Nettavisen.

- Men vi har også en ordførerkandidat, Rune Gerhardsen, som også vil bli brukt mye i valgkampen, vektlegger Lund.

Lund sier de også har gjort det på denne måten ved tidligere valg.

- Vi satser både på 1. og 2. kandidaten vår, men klart det er Libe Rieber-Mohn som får det politiske ansvaret. Så det er helt naturlig å kjøre fram 1. kandidaten vår, slik vi har gjort det ved alle valg, sier hun.

Tidligere statssekretær
Libe Rieber-Mohn (45) har lang erfaring som lokalpolitiker i Oslo. I 2004 var hun rådgiver for Arbeiderpartiets stortingsgruppe, og har ledet blant annet Arbeiderpartiets integreringsutvalg.

Fra 2005 til 2009 var hun statssekretær i Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

Rune Gerhardsen (65) var byrådsleder i Oslo fra 1991 til 1996. Han var også byrådslederkandidat ved valget i 2007. Gerhardsen er sønn av tidligere statsminister Einar Gerhardsen.