Gå til sidens hovedinnhold

- Hvor er passet mitt?

Yousef Shamari (18) ble lovet pass før jul i fjor. Men fortsatt har ingenting har skjedd.

- Jeg har ventet på passet mitt i 15 år og 2 dager.

Slik starter 18 år gamle Yousef Shamari intervjuet.

For ett år siden ble norsk-irakeren lovet pass, i et møte med daværende integreringsminister Audun Lysbakken (SV) og partikollega Heikki Holmås like før jul.

Men passet har han fremdeles ikke sett noe av.

- Audun Lysbakken har jo lovet at ingen barn skal lide som meg. De sa jeg skulle få det som en julegave. Så hvorfor har det tatt så lang tid? Det er det store spørsmålet, sier Shamari, tydelig oppgitt.

Her er saken Nettavisen skrev om lovnaden fra statsråden for ett år siden: Nå er Yousef lovet norsk pass

- Dette er landet mitt
Det er en engasjert 18-åringen som snakker. Han har bodd i Norge siden har var to år gammel, og er godt integrert i det norske samfunnet.

- Jeg har vokst opp her, dette er landet mitt. Jeg har gått på norsk skole i 13 år, jeg prater norsk og er er veldig godt integrert. Hvordan kan de være i tvil om at jeg er norsk? spør han.

Shamari, som er født i Irak, går det siste året på videregående skole. Han bor i Groruddalen sammen med moren, faren og tre søsken - og på fritiden jobber han i butikk, driver med dans og fotografering.

- Jeg er veldig aktiv, og jeg gir veldig mye av meg selv. Men så får jeg ikke så mye tilbake, fordi jeg mangler pass, sier han.

Han forteller om tunge dager, og en uholdbar ventetid.

- Jeg skulle ønske det var nok med ord for å forklare hvor ille det er. Livskvaliteten blir svekket for hver dag som går, sier Shamari.

Vil besøke bestefarens grav
Drømmen hans er å kunne dra utenlands for å bli bedre kjent med sine røtter. Han ønsker også å praktisere spansk, men kanskje viktigst av alt: besøke graven til sin bestefar i Nederland som døde i fjor. Han vil også veldig gjerne tjenestegjøre i militæret, som mange andre på hans alder.

Men alt dette er umulig uten norsk statsborgerskap, og uten det røde passet.

- Jeg blir jo ekskludert fra alt, sier 18-åringen til Nettavisen.

For ett år siden fikk han mye oppmerksomhet da han skrev kronikken «Hva betyr det lille røde passet?», som ble publisert i aviser over hele landet.

«I en krigssituasjon kan det oppstå mye følelsesmessig kaos, som tvinger familiens overhode til å gjøre det han må for å redde livet til familien sin. Dette er en menneskelig faktor som systemet ikke klarer å ta hensyn til», skrev Shamari.

Kronikken bidro til å vekke politikernes og medienes oppmerksomhet, og regjeringen bestemte seg for å endre regelverket fra 1. juli i år, slik at han og mer enn 900 andre barn som har kommet til landet som mindreårige asylsøkere, kan søke om norsk statsborgerskap.

Forskriftsendringen innebærer nemlig nye måter å klarlegge identitet på.

Les kronikken her: Hva betyr det lille røde passet?

- Vi har arvet tvilen
- Hvorfor tror du det tar så lang tid for deg å få norsk statsborgerskap?

- Jeg vet at pappa har gitt feil navn en gang. På grunn av det arver vi den tvilen, sier Shamari.

18-åringen er papirløs, og derfor har myndighetene vært i tvil om opplysningene som er blitt gitt. Den samme skjebnen gjelder hans yngre søster, som også ble lovet pass under møtet i fjor.

Shamari mener søknaden hans nå bare ligger i en skuff. Svaret Utlendingsdirektoratet gir, er at saken er under behandling.

- Lysbakken sa at det skulle ta under ett år. Om to dager har det gått ett år siden vi møttes, og jeg har ikke fått noe som helst svar, sier Shamari.

Han påpeker samtidig, selv om det er tungt å vente, at han ikke bare vil være negativ.

- Jeg gjør ganske mye i mellomtiden selv om jeg er statsløs. Jeg gjør det beste ut av det som er her. Mandag skal jeg til Røde Kors fordi jeg har vunnet en fotokonkurranse tre ganger, forteller han stolt.

- Jeg vil bli psykolog
- Hva har du lyst til å gjøre framover?

- Jeg har lyst til å bli psykolog her i Norge. Jeg har lyst til å hjelpe andre barn. Det er drømmen min. Jeg vet hva barn har gått gjennom, sier Shamari.

Men første drøm er altså passet. Dessuten ønsker han erstatning.

- Det er helt sykt det jeg har gått gjennom, så jeg ønsker at jeg får en erstatning for alt som har vært så sårt - og for alt jeg har betalt i forbindelse med søknaden om norsk statsborgerskap, sier han til slutt.

Mer fra Nettavisen:

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar