*Nettavisen* Nyheter.

Hvor får de det fra?

En serie LO-topper forlanger økte skatter hvis Arbeiderpartiet får makten. Det er all grunn til å undre seg over hvor de får slike tåpelige forslag fra.

19.09.04 22:59

Anført av Fagforbundets Jan Davidsen går en serie forbundsledere i LO nå inn for å presse Jens Stoltenberg til å øke skattetrykket.

Ifølge Avisenes Nyhetsbyrå tror Davidsen at lav rente gir stor privat forbruksvekst på bekostning av offentlige velferdsoppgaver.

Dagsavisen har spurt andre LO-topper, og følgende støtter Davidsens forslag om skatteskjerpelser: Turid Lilleheie i Norsk Tjenestemannslag (NTL), Morten Øye i LO Stat, Sture Arntzen i Handel og Kontor, Olav Støylen i Norsk Kjemisk Industriarbeiderforbund (NKIF) og Eli Ljunggren i Hotell- og restaurantarbeiderforbundet.

Lav rente gir altså privat forbruk på bekostning av det offentlige, tror denne gjengen.

Men er det riktig?

Neppe.

For det første betyr lav rente mindre skattefradrag, og dermed økte skatteinntekter for staten.

For det andre slipper også kommune og stat unna med mindre rentekostnader på sin gjeld. Lav rente gir altså mer offentlig handlerom.

Men viktigst - og det som gjør forslaget så åpenbart tullete - så får staten i år anslagsvis 60 milliarder kroner ekstra fra oljevirksomheten. Finansiering av offentlige tjenester er altså ikke noe stort problem - skatteskjerpelser eller ei.

Det er beroligende å se at politiker og sosialøkonom Jens Stoltenberg avviser forslaget kategorisk: Han påpeker at den økonomiske veksten i seg selv sikrer økte skatteinntekter til staten, selv om man beholder dagens skattenivå .

- Dette sikrer finansiering av sosiale reformer, sier Stoltenberg.

Også Kjell Bjørndalen i Fellesforbundet avviser forslaget.

Hvis ideen er å dra inn privat kjøpekraft av frykt for inflasjon eller press i økonomien, så kunne man forstått logikken. Men ikke timingen. Problemet nå er jo at den private kjøpefesten kommer senere og er svakere enn økonomene hadde trodd.

Interessant er det også å merke seg retorikken.

Det høres ut som skatteletter er en gave fra staten til de rike (de sier aldri høytlønte, som er riktigere).

I virkeligheten er det jo staten som beslutter seg for å ta noe mindre fra lønningsposen enn politikerne ellers hadde tenkt.

Er det en god ide å sette opp skattene? Diskuter saken på TV 2 Nettavisen (trykk her )

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.