RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hvor farlig er egentlig Red Bull?

Foto: Illustrasjon (Illustrasjon)
Sist oppdatert:
Det er det vanskelig å få et godt svar på!

(SIDE2): I mai i år åpnet Mattilsynet for salg av energidrikken Red Bull i norske butikker. Grunnen til at Red Bull tidligere har vært forbudt i Norge er det høye innholdet av taurin og koffein.

Men i år ble EU-reglene endret og drikken ble derfor automatisk tillatt solgt også her til lands. Den norske Red Bull-en har imidlertid en lavere mengde B6-vitamin enn originalen.

Langrennsløper Petter Northug har møtt kritikk fordi han har inngått sponsoravtale med energidrikken. Reaksjonene har hovedsakelig gått på at han fronter et produkt som har vært omdiskutert som helseskadelig for barn og ungdom.

BAKGRUNN: Sa ja til Red Bull

I Sverige har det blitt innført 15-årsgrense på kjøp av energidrikk. Dette ble innført på grunn av rapporter om hjerteklapp, konsentrasjonsvansker og kramper blant ungdom.

Men på hvilken måte kan Red Bull påvirke unges helse?

Folkehelseinstituttet (Fhi) ønsker ikke å kommentere saken overfor Side2, og heller ikke utdype hvorfor. Tidligere har de frarådet bruk av Red Bull blant barn under 15 år.

- Ingen helserisiko
Heller ikke Mattilsynet ønsker å si noe om energidrikken. De henviser kun til egne nettsider og informasjon om energidrikker på Matportalen.

- Det er nå godkjent cirka 10 produkter i samme kategori og vi ser ikke behov for å omtale ett av dem spesielt, skriver seksjonssjef Atle Wold i Mattilsynet i en e-post til Side2.

Red Bull inneholder blant annet sukker, koffein og oppkvikkende stoff som tidligere var forbudt i drikker i Norge. Produktet ble før vurdert som et legemiddel og ikke tillatt solgt i Norge. Red Bull-en som selges her hjemme i dag er fremstilt i samsvar med norske særkrav.

- Ut fra en ny risikovurdering basert på nye studier av taurin og glukuronolakton gjennomført i EU, og etter at Red Bull GmbH har senket innholdet av vitamin B6 i Red Bull for det norske markedet, er det ikke lenger grunnlag for å opprettholde et forbud mot salg av Red Bull i Norge på grunn av risiko for helsefare, skrives det på Mattilsynets hjemmeside.

Les mer: Red Bull til Norge

Hvor mye koffein?
Stein Rømmerud, kommunikasjonsdirektør i Coca-Cola Norge, sier til Side2 at det er cirka tre ganger så mye koffein i energidrikker enn i Coca-Cola.

- Vår energidrikk Burn ligger på samme nivå som Red Bull. Det vil si 30 mg koffein per desiliter. Vanlig brus ligger på en tredjedel. Til sammenligning ligger vanlig kaffe på rundt 60 mg per desiliter. Det finnes selvsagt ulike kaffetyper, men da tar vi utgangspunkt i vanlig traktekaffe, sier Rømmerud.

- Kan bli avhengig
Allmennlege Dafinn Aarskog synes det er vanskelig å si noe om hvordan Red Bull kan påvirke unges helse.

- Jeg vet ikke noe særlig om det, men man vet jo at koffein kan øke hjertefrekvensen og at det er sentralstimulerende slik at man blir oppvakt og våken. Det kan også øke blodtrykket, sier Aarskog.

Han mener med tanke på koffeininnholdet at Red Bull kan være avhengighetsskapende.

- Hvis man dermed ikke får drikken, kan man føle det motsatte av oppkvikkende, som trøtthet, få hodepine og føle seg sliten. Men til forskjell fra for eksempel nikotin og andre stoffer, så er det snakk om en kort avhengighet. Holder man seg unna energidrikken i noen få dage, så er avhengigheten borte.

Aarskog tviler på at Red Bull er noe farlig, men han er likevel betenkt med tanke på avhengigheten, og at barn skal føle på en avhengighet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere