RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hvor mye D-vitamin?

(Crestock)
Et riktig inntak av vitamin D kan forebygge forkjølelse og hjertesykdommer.

(SIDE2): Hold deg frisk med nok D-vitamin.

Følg Side2 på Facebook - klikk her!

Forebygger hjerteproblemer
Vi trenger vitamin D til blant annet å bygge og bevare et sterkt skjelett og sterke tenner. Men vitamin D har også en rekke andre viktige oppgaver i kroppen. Nettstedet health.com skriver om ny forskning som viser at folk som får i seg mye av D-vitaminet har lavere risiko for hjertesykdommer og hjerteproblemer.

- Vitamin D har lenge vært assosiert med redusert risiko for benbrudd og sykdommer i ben, sier studieforfatter Dr. J. Brent Muhlestein.

- Men våre studier viser også at vitamin D har stor betydning når det gjelder å redusere faren for hjerte- og karsykdommer enn vi tidligere trodde, påpeker Muhlestein.

Forskerne fant ut at pasienter som økte sitt vitamin D-nivåer reduserte faren for diabetes, hjerteinfarkt, hjertesvikt, høyt blodtrykk og hjertesykdom. Melk.no skriver også at ny forskning faktisk kan tyde på at det er viktigere med vitamin D enn vitamin C for å holde seg frisk fra forkjølelser.

Solens vitamin

- Nå når vinteren går mot slutten har de fleste av oss tæret hardt på vitamin D-lageret vi bygget opp forrige sommer, forteller klinisk ernæringsfysiolog Ellen Hovland ved opplysningskontoret for Meieriprodukter. Hovland sier at ved å være ekstra påpasselig på ditt inntak av vitamin D fremover, kan du styrke immunforsvaret og kanskje forebygge den typiske vårforkjølelsen. Er du mye ute i solen om sommeren dannes mesteparten av det D-vitaminet kroppen trenger. Men om vinteren hindres sola i å skinne på huden vår når vi pakker oss inn med store jakker, votter og skjerf.

- Det er ekstra viktig at vi får i oss nok vitamin D gjennom maten om vinteren og dermed gå en god vår i møte, sier ernæringsfysiologen.

Få siste nytt fra Side2.no: Klikk her!

Hvor mye?
De viktigste kildene til vitamin D er fete fiskeslag og tran. I tillegg finnes det litt i egg, og noen matvarer tilsettes vitamin D. Dette er for eksempel ekstra lettmelk, noen oster, smør og margarin. Men ernæringsfysiologen understreker at selv om disse matvarene er et godt supplement kan det allikevel ikke erstatte fet fisk og tran som D-vitamin-kilde. For barn over to år, ungdom og voksne er anbefalt inntak 7,5 mikrogram (µg) vitamin D om dagen.

Eksempler:
Her finner du tre eksempler på matvarevalg som dekker dagsbehovet for vitamin D for barn over 2 år, ungdom og voksne:

Eksempel 1
80 g laks7,55 µg vitamin D

Eksempel 2
3 glass ekstra lett melk (4,5 dl) 1,8 µg vitamin D
20 g smør eller margarin (til fire brødskiver) 1,6 µg vitamin D
100 g eggerøre (1,5 egg) 1,58 µg vitamin D
60 g røkelaks (2 skiver) 2,8 µg vitamin D
Til sammen: 7,52 µg vitamin D

Eksempel 3
3 glass ekstra lett melk (4,5 dl) 1,8 µg vitamin D
10 g margarin eller smør (til to brødskiver) 0,80µg vitamin D
1 porsjon makrell i tomat (25 g) 1,25 µg vitamin D
30 g gravlaks (1 skive) 3,75 µg vitamin D
Til sammen: 7,60 µg vitamin D

Les også: Pollenvarslingen i gang

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere