*Nettavisen* Nyheter.

Hvor mye irriterer din partner deg?

Foto: Shutterstock

Dette avslører hvor mye din partners uvaner plager deg på soverommet. Ta testen her!

Blir du sparket i siden, ropt i øret eller tafset på om natten? Har du fått kroniske poser under øynene av en snorkende bulldoser ved din side?

Da er du gjerne

1. veldig trøtt
2. ditto irritert

- Masse som kan irritere partneren
Om partneren din ikke vil høre på klaging over nattlige fadeser, så vil i det minste søvnforskere det. Forskere ved Universitetet i Bergen har nylig utviklet et spørreskjema som måler en rekke ulike typer søvnforstyrrende partneratferd.

TESTEN FINNER DU NEDERST I ARTIKKELEN

- Det er lite forskning på partneratferder som kan forstyrre søvnen. Vi ønsker derfor å se nærmere på en rekke mulige partneratferder som kan skape forstyrret søvn. Det kan for eksempel være at partneren bruker pc i sengen, står opp eller legger seg senere eller tidligere, ulike ønsker til temperaturen på soverommet, om man ønsker å sove med vinduet åpent eller lukket. Det samme gjelder forstyrrelser under selve søvnen; for eksempel skriking eller snakking i søvne og urolig søvn. Det er mange slike forstyrrelser som kan virke irriterende på partneren, sier professor i psykologi, Ståle Pallesen, til Nettavisen.

- Hva kan man gjøre med forstyrrelser fra irriterende partnere?

- Skyldes forstyrrelser en søvnsykdom - der partneren snorker høylytt, slutter å puste i søvne, er trøtt og uopplagt på dagtid - bør man vurdere å utrede for søvnapné. Dette er en ganske alvorlig sykdom som på sikt kan føre til blant annet høyt blodtrykk og hjerteinfarkt, forklarer Pallesen.

- Diskuter uvanene
- Andre, mindre alvorlige forstyrrelser er det lite å gjøre noe med, annet enn å diskutere det i forholdet. At partneren snakker i mobiltelefonen eller surfer på nettet ved leggetid er enkelt å få slutt på, og er atferd man kan kontrollere selv, sier han videre, men påpeker at noen uvaner kan være vanskeligere å gjøre noe med:

- Verre er det med forstyrrelser som skjer i søvne, som snakking, sparking, uro og lignende. I undersøkelsen spør vi blant annet om folk har separate soverom, og vi forsøker å se om det er en sammenheng mellom dette og partners irriterende atferd.

Snorking mest forsket på
Professoren forteller at det er snorking som er mest forsket på når det gjelder søvnatferd som kan virke forstyrrende:

- Når det gjelder søvnatferd hos partner som kan virke forstyrrende er det snorking som er mest forsket på, herunder søvnapné. Dette er en sykdom som ofte innebærer kraftig snorking som skyldes trange luftveier. Under søvn blir de enda trangere og da kan luftveiene bli helt blokkert. Da får man ofte kortere eller lengre opphold i pusten. Snorking er høyt på listen over ting som irriterer partneren.

Nattesøvnen post spedbarn
Nybakte foreldre har også vært tema i mange studier:

- Samsoving mellom foreldre og spedbarn er også forsket en del på, og da spesielt mors søvn. Noen takler redusert søvn greit, mens andre sliter med det. Det er også forskjeller i hvor mye man sover og i søvnkvalitet, sier Pallesen.

Med denne undersøkelsen ønsker forskerne å belyse øvrige irritasjonsmomenter på soverommet, og har i denne sammenheng utarbeidet 42 ulike potensielt forstyrrende atferder:

- Vi som arbeider en del med søvn klinisk har imidlertid mye erfaring som tilsier at det er en rekke andre aspekter ved samsoving som kan være utfordrende for mange. I den forbindelse har vi laget et spørreskjema som forsøker å tappe hvor ofte ens partner har en atferd som forstyrrer ens egen søvn og hvor irriterende dette er, sier Pallesen.

For å få et bedre bilde av hva som irriterer oss med partneren på soverommet ønsker forskerne å samle inn data gjennom denne undersøkelsen. Dataene er helt anonyme og kan brukes til forskning.

TA TESTEN: HVOR MYE IRRITERER DIN PARTNER DEG?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.