RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hvor mye vil Aker Kværner tjene?

Sist oppdatert:
Det har oppstått forvirring om hvor mye Aker Kværner og Helge Lund egentlig har signalisert at konsernet vil tjene i år. Her får du svaret
Aker Kværner har i år opprettholdt en prognose om at konsernet vil få et overskudd før goodwillavskrivninger (EBITA) på 1 milliard kroner, fratrukket tapene fra skipsverftet i Philadelphia.

I tredje kvartal rapporterte Aker Kværner et, for mange overraskende, EBITA-tap fra Philadelphia på 105 millioner kroner, slik at totalen for tre kvartaler i år blir 579 millioner i minus fra Philadelphia.

Mange har trodd at det er dette tallet, eventuelt med nye tap i fjerde kvartal i tillegg, som skal trekkes fra 1 milliard for å finne progosen for hele året.

Det er feil.

Informasjonsdirektør Geir Arne Drangeid i Aker Kværner bekrefter overfor iMarkedet at det underskuddet fra Philadelphia det er snakk om er direkte prosjektrelatert underskudd på byggingen av skip, ikke inkludert overhead.

Overhead for verftet ligger på 35 til 40 millioner kroner i kvartalet.

Dermed blir det tapet som skal trekkes fra 1 milliard rundt 460 til 475 millioner kroner, ikke 579 millioner. I tillegg kommer så eventuelle nye prosjektunderskudd fra Philadelphia i fjerde kvartal.

Hittil i år tilsier altså prognosen på konsernets EBITA rundt 525 til 540 millioner kroner, hvorav 301 millioner har kommet i de tre første kvartalene.

Det betyr igjen en prognose for fjerde kvartal på 225 til 240 millioner, ikke rundt 120 millioner, som det blir hvis man inkluderer hele Philadelphia-tapet i regnestykket.

Drangeid sier at man ikke gir noen prognose for eventuelle nye Philadelphia-tap i fjerde kvartal, men påpeker at man er i en kritisk fase med utrustning av det andre skipet som bygges der.

- Vi følger lærekurven, og vi føler at vi er i rute, sier han til iMarkedet.

Hva tror analytikerne?

Dersom det ikke kommer nye Philadelphia-tap i fjerde kvartal, signaliserere altså Aker Kværner et EBITA-resultat i år på 525 til 540 millioner kroner.

Fearnley Fonds har i sin oppdaterte analyse anslått 472 millioner, mens ABG Sundal har nedjustert sitt anslag fra 558 til 458 millioner kroner.

Disse anslagene indikerer altså at man tror det kommer nye tap fra Philadelphia i fjerde kvartal, eller at noe annet går dårligere enn Aker Kværner signaliserer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere