RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hvor står de norske?

Foto: Tim De Waele (©TDWsport.com)
Sist oppdatert:
BLOGG: Det henger fortsatt mye på få skriver Ole Kristian Stoltenberg i sin bloggdebut.

Som fersk blogger på procycling.no tenkte jeg å begynne med noe nært. Mitt syn på hvor de norske proffene våre står etter at sesonginnledningen og klassikersesongen er ferdig.

Syv mann har vi ute i de større lagene. Som Eurosport-kommentator er det gledelig å ha stadig flere norske å snakke om i de rittene vi sender. Men foreløpig har det blitt mest prat og få resultater. Ikke hadde jeg forventet det heller. Vi har flere ferske proffer, men noen sykkelstormakt er vi fortsatt ikke i mine øyne.

For det henger fortsatt mye på få.

Edvald Boasson Hagen har på sitt vis innfridd med sterk spurtseier i Tirreno-Adriatico, samt to seirer i Oman i februar. Men så kom skaden i akillesen og den virker å ha satt seg. Edvald kan være i mer trøbbel enn den stillfarne supersyklisten ønsker å fortelle. La oss bare håpe akillesen gir slipp så fort som mulig og at han kommer seg raskt tilbake.

Tour de France er sesongens neste store mål. Der kan fortsatt alt skje, men friskmeldingen begynner å haste synes jeg. For Edvald vil ikke få noe gratis i år. Han er en rytter absolutt alle er klar over hva kan gjøre, og til verdens største batalje må man stille topp forberedt. Og det kan bli vanskelig hvis skaden sitter i og «kosetreningen» fortsetter enda en måned.

Jeg føler meg uansett trygg på at Thor Hushovd finner formen til Tour de France. Slik han pleier. Han har for vane å vinne i juli. Men også Thor har en stor jobb å gjøre. Paris-Roubaix var glimrende, med beste plassering utenfor supermannklassen til Cancellara. Med andreplass der, og ellers to sjetteplasser, står Thor uten seier hittil i sesongen. På samme tid i fjor hadde han allerede jublet et par ganger på toppen av podiet (etappeseier i California, samt seier i Het Nieuwsblad). Skal han vinne den grønne trøya nok en gang, mener jeg mye må forbedres i spurtene. Han har knapt vært synlig i de fleste spurtene så langt. Han har virket litt tam og vært langt unna de aller beste. La oss anta at planen om først å satse klassikere og deretter prikke inn spurtformen vil virke. Hvis ikke må Thor i mange brudd for å vinne grønt...

Når det gjelder Kurt Asle Arvesen kan man kort oppsummere med karrierens andre kragebeinsbrudd (tidlig i februar). Det betyr at vi ikke har sett det beste av Kurt enda, men det betyr også at vi mangler de store prestasjonene å skryte av så langt. Arvesen virker uansett veldig motivert i nytt lag, og han har i likhet med Hushovd rutine på å finne fram det beste når det behøves som mest.

Gabriel Rasch er inne i sin tredje sesong som proff. Han ser ut til å ha det samme solide nivået inne, og er spesielt sterk taktisk. Han gjør jobben sin godt og det står det respekt av. Jeg savner likevel at «Gabba» dukker opp i brudd og kjemper om noen seirer. La oss håpe at ikke Sastre tar all fokus i Italia rundt, og at Gabriel får prøve seg på en etappe eller to.

Lars Petter Nordhaug (Team Sky) er den av nykommerne som har imponert mest. Som hjelperytter har han allikevel kommet med inn mot noen finaler i store ritt, og fått vist fram at potensialet er der. Lars Petter er en beskjeden type. La oss håpe han med fornyet selvtillit blomstrer videre.

En fersk spurtproff har vi også i Alexander Kristoff. Han er på et sterkt lag og virker å trenge mer tid før seirer og tillit i laget kommer skikkelig. Har fått kjøre mange ritt og står med noen brukbare plasseringer.

Frederik Wilmann kjørte sterkt i Tyrkia rundt, og var nære på å komme først inn til målstreken på den sjette etappen. Hovedutfordringen for Frederik er at hans lag Skil Shimano ikke er invitert til så mange av de største rittene. Allikevel virker det som han «står sterkt i laget» og kan utvikle seg videre.

Uansett: I mine øyne er vi stadig en liten sykkelnasjon som er på vei opp og fram. Vi er stadig like avhengige av at våre få presterer jevnt og trutt, og spesielt hviler mye av ansvaret på Edvald og Thor. Dette gjør at vi trenger ytterligere påfyll av nye proffer. Gjerne ulike typer ryttere som kommer mer ut på kontinentet, blir synlige og begynner å vinne ritt. For i knapt noen idrett er seierherren så stor, mens annenmann er så lette å glemme. Det er brutalt, men slik er virkeligheten innenfor sykkelsporten.

Det aller mest gledelige er likevel interessen for sykkel! Den er stor, men den fortsetter å øke og kommer til å bli enda større. Det norske folk begynner å skjønne hvilken herlig og kompleks idrett sykkelsporten er. Det er mye taktikk og mange ting som ligger bak en seier. Lagarbeid i en idrett hvor vinneren nærmest tar alt – høres kanskje rart ut, men sånn er det. Ingen er god alene i denne idretten. Med den stigende interessen kommer det helt sikkert flere ryttere ut i profflivet. Vi trenger det, for min konklusjon etter innledningen på sesongen: Det mangler fortsatt litt før vi kan si oss helt fornøyd. Heldigvis er sesongen bare så vidt i gang.

God fornøyelse!

Ole Kristian

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere