Hvor stor er idolenes makt?

Hva står idolene for? Hva bruker de kjendisstatusen sin til? Hvor mye betyr de for ungdom?

24.11.04 11:45

Behov for bekreftelse
- Vi lever i en kultur der medietrykket er veldig stort, og oppmerksomhet blir en mangelvare. Det du ser i køen til Idol-audition er nettopp et ønske om bekreftelse.

Medieviter Alex Iversen vil ikke uten videre fordømme idoldyrkelsen, men har klare meninger om hvorfor ungdommer er så opptatt av kjendiser og kjendisstatus.

Han mener at noe av populærkulturens gjennomslagskraft ligger i at man møter mennesker som går motstrøms, slik som Elling Borgersrud og Kristopher Schau:

– Ungdom trenger figurer som er i opposisjon til den rådende snusfornuft, og det er ikke alltid så forferdelig galt, selv om ikke alt de gjør burde imiteres.

Medieforskeren ved Høgskolen i Lillehammer viste også til en undersøkelse som noe overraskende viste at rundt tretti prosent av norske ungdommer har seg selv som forbilder, mens omtrent halvparten ser opp til sine foreldre.

Merkenavnet Kari Traa
Kari Traa er mange ting. Olympisk mester, merkevare og ifølge Spray.no mest sexy kvinne. De største overskriftene fikk hun likevel da hun stilte truseløs til fotosession for snart tre år siden.

- Egentlig var det vel bare at jeg selv syntes at bildene var kule. Samme hva du gjør her i livet, er det alltid en stor gruppe for og en stor gruppe i mot. Og det synes jeg er helt greit. Bildene fikk vel flere folk til å oppdage meg av den norske befolkningen, og kanskje litt i andre land. Men hadde jeg ikke vunnet OL en måned seinere, så hadde jeg vel vært i glemmeboka i dag.

Ikke hør på TV-duster!
Harald Eia er sosiologen som ble komiker, og som på riksdekkende TV har vist fram deler av anatomien mange ikke ante eksisterte. Sammen med kollegene sine i Åpen post og Team Antonsen har han tullet med narkomane, alkoholikere, asylsøkere og psykisk utviklingshemmede.

Foto: Nrk

Harald Meldal Eia tar imot reporter Kirsti Kraft på kontoret han deler med makker Bård Tufte Johansen. 38-åringen fra Rykkinn har skrevet hovedfagsoppgave om den franske sosiologen Pierre Bourdieu, men har så langt fått mest oppmerksomhet for å ha vist skrukken sin på TV. Har det vært et mål for ham å komme i rampelyset?

I følge Harald er det viktigste i livet å tulle sammen med venner, og han hevder at livsalvoret er overvurdert. Kan man ikke snakke om de store, alvorlige tingene?

- Jo, men da er du en festbrems. Grunnen til at mange har en intuitiv avsky mot sånne spørsmål, er at det ofte ødelegger den festen livet er. Men det skal jo snakkes om. Arne Næss sier at livet er en størrelse man ikke kan kreve mening av. Samtidig er det visse faser av livet der man spør seg selv ”Er dette alt?”, ”Er det noen mening med det hele?”, og sånn. Da sier sosiologen i meg at det er naturlig å stille seg selv slike spørsmål ved visse stadier i livet, sier Harald unnskyldende.

Medieprosjektet Idolenes makt
Serien Idolenes Makt er et tverrmedieprosjekt som berører både voksne og ungdom. De har fokus på barn og unges idoler: Hvem er de, hva vil de, og hvor mye makt har de egentlig over oss? NRK tar i bruk både radio og internett. Hver torsdag sender de også portretter med idoler på NRK P2, portretter du også kan høre på nettradioen når det passer deg.

Spennende samarbeid
Gjennom ”Idolenes Makt” har NRK hatt samarbeid med flere ungdomsskoler landet rundt, blant andre Lambertseter i Oslo, Tromstun i Tromsø og Førde ungdomsskule.

Panelet
Gatas-Elling, Idol-Margaret og Topp20-Nicholas er blant de som er med i panelet når ’Sånn er livet’ utfordrer Idolenes makt.

For skoleklasser
Det er mulig for skoleklasser å bruke dette materialet som ligger på NRKs sider. NRK vil ha tilbakemelding fra lærere og elever rundt dette temaet, og ønsker alle innspill velkommen.

Utfyllende info finner du her: NRK ’Sånn er livet’

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.