Gå til sidens hovedinnhold

Hvordan bli gravid?

Det er ofte mer enn bare den vanlige «sengevalsen» som skal til.

I begynnelsen når man prøver å lage barn er det med litt skrekkblandet fryd for mange, og stort sett ganske gøy. Kanskje særlig første gangen man skal bli foreldre.

Det tar tid å lage barn
Det er mye som skal klaffe, og så mye som 60-80% av alle befruktede egg ender i en abort, rundt den tidsperioden man skulle ha hatt mensen første gang.

- Det tar ofte litt tid å lage barn, faktisk så mye som inntil ett år. Noen blir litt lei og uinspirerte på veien og trenger inspirasjon, slik at man ikke bare føler at det er produksjon man driver med. Det regnes som normalt at det tar inntil ett år fra man begynner å prøve til man har laget en baby, men innen da har 80-90 prosent vanligvis blitt gravide. I løpet av det neste året er man opp i 95% som har blitt gravide. Har man ikke blitt gravid innen ett år, så søk legehjelp, sier Annelie Skare fra Oslo Jordmor og Kvinnesenter til Side2.

Kvinner er mest fruktbare rundt 20 års alderen, men de fleste er i stand til å få barn opp til 40 års alderen.

- I vår verden er vi vant til at ting løser seg raskt, men sånn er det ikke alltid når det gjelder å lage barn, og da kan det være på sin plass med litt kreativitet - hvis man blir lei av å ha sex. I tillegg kan dette være med på å få tankene bort fra «produksjonsmodus» og mer over i gledesmodus, som er ganske mye mer befriende og artig for begge parter, sier hun.

Å treffe en eggløsning
En eggcelle lever i 24 timer, mens en sædcelle kan leve i inntil 96 timer. Ha derfor sex annenhver dag fra ca. dag 9 etter første dag av siste mens og i 10 dager fremover.

- Det vanskelige er å treffe riktig når det gjelder eggcellen. De fleste som prøver å bli gravide blir det i løpet av det første året, såpass mange som 90%, men tar det lengre tid enn dette bør du ta kontakt med legen din og starte en utredning av både deg og makkeren din, sier Skare

Har du en uregelmessig syklus, så må du telle fra første mulige dag du kan bli gravid, og helgardere fram til siste mulige dag. Man vet med sikkerhet at mensen kommer 14 dager etter eggløsning, det er ikke sikkert at eggløsningen kommer 14 dager etter mensen, som man trodde tidligere.

- Har du en syklus på f.eks. 40 dager, så tar du 40 minus 14 dager= 26 dager, det vil si at du kan ha eggløsning den 26 dagen etter første dag av siste mens neste gang. Men har du hatt f.eks. 27 dager mellom en av meisene en gang i løpet av det siste året, så må du også ta høyde for det, og begynne å prøve i dagene før dag 13. (27-14=13. dag). Så om du har en slik syklus forskjell, så bør du begynne å ha samleie fra dag 11 etter første dag av siste mens til dag 27 i denne syklusen, forklarer Annelie.

Ikke stress
Har man holdt på lenge og blitt litt sliten av prøvingen, så holder det å ha samleie annenhver dag. Dette fordi en sædcelle med god futt og fart lever i inntil 96 timer, mens eggcellen kun lever i 24 timer.

- Noen tips for å øke sjansene for å bli gravid er å spise og sove regelmessig, og å ikke stresse. Det er fint om man ikke drikker alkohol, og at man tar folat når man prøver å bli gravid. Folat forbygger ryggmargsbrokk og alkohol er ikke bra for fostret. Når det gjelder hvor ofte det er gunstig å ha samleie så er jo dette veldig individuelt, men så klart at jo oftere man har samleie når man ønsker å bli gravid, jo større sjanse er det jo at man får det til, sier hun.

Noen stillinger egner seg bedre enn andre?
- Ikke egentlig så lenge det ikke er noen fysiske problemer som skaper hindringer. Frisk sæd er svømmedyktig i alle retninger, om det er opp eller ned eller bortover de skal, og de finner målet. I tillegg fungerer siliehårene i egglederne slik at de hjelper sæden innover i egglederen, fordi de «vifter» sæden mot det modne egget. Kvinnens utflod/slim i skjeden er også spesielt rundt eggløsning, slik at det blir lettere for sæden å komme gjennom og fram til det befruktningsklare egget, sier Skare til Side2.

Men man kan jo bli litt lei av prøvingen, og da er det andre ting som må til. Litt fantasi inn på soverommet, eller kanskje rett og slett ikke soverommet, men andre rom i huset, sånn for forandringens skyld?

- Skinnfell foran peisen kan gi en ekstra piff. Eller at man rett og slett tar en reise enten innenlands eller utenlands. En pirrende film? Litt god vin, og et bedre måltid. Husk for all del å skru av mobilen og ikke åpne døra om det ringer på, sier hun.

Andre settinger gjør ofte at fokuset endres.

- Det er lurt å ligge med beina litt samlet i ca. 20 min etter at man har hatt samleie da er sjansen litt større at sædcellene blir værende inni i kvinnen og «gjør jobben sin», sier Annelie Skare.

Reklame

De beste kuppene du gjør på Milrab-salget