*Nettavisen* Nyheter.

Hvordan få tilbake gnisten?

Foto: Thinkstock

Når sex ikke fungerer, blir det en stor del av forholdet.

12.03.11 15:58

(SIDE2:) Når sex fungerer i et forhold, er det bare en liten del av forholdet. Men når det ikke fungerer, så er det ofte en stor del av forholdet, sier psykolog Laura Berman til iVillage.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Kan ikke snakke om kroppen
Hun sier noe av problemet i at det blir så stort for mange par, er at få av oss er oppdratt til å snakke om kroppene våre eller hvordan de fungerer.

- Men dette er et problem som du ikke kan forvente skal gå over av seg selv, sier Berman.

Alle forhold har perioder hvor sexlivet er verre enn det pleier, eller bedre.

- Det er først når det jevnt over er dårlig at du skal gjøre noe med det, sier Berman.

LES MER:

Hvilke dager har du sex?
Sex jeg, nei? Aldri!
De rareste sexlovene

Ikke bare mentale årsaker
Hun ramser opp manglende lyst hos en partner som en årsak til at sexlivet halter. Ofte kan det være både mentale og fysiske årsaker til at det skjer samtidig.

For kvinner så kan merket på P-pillen eller det at de bruker pillen i det hele tatt være en hemmer for å føle for å ha sex. Årsaken er at hormonnivået i kroppen din synker når du går på pillen for å hindre at du får eggløsning og dermed kan bli gravid.

Har du mistanke om at dette er årsaken til problemet ditt, snakk med din gynekolog. Det finnes flere ulike merker på markedet og det du bruker passer kanskje ikke deg best.

Tråkket på
Er du ute av humør, kan det definitivt påvirke sexlysten din. Tomhet, ikke å føle seg tilstrekkelig og tretthet er ikke triggere for seksuell lyst, snarere tvert om. Det er ingen skam å ta opp dette med legen din. Har du motforestillinger mot medisiner, så be om råd til andre typer behandlinger.

Har du kranglet med kjæresten? Føler du deg tråkket på? Å krangle kan mange ganger virke forløsende på problemet. Mange har nytte av «å blåse ut», men det spørs hvordan det gjøres. Du trenger kanskje heller ikke å ha kranglet, men du går rundt og føler deg småsint hele tiden. Det er som regel et tegn på at noe er galt og dere bør snakke om det.

Ikke på soverommet
Har du barn og ammer, så skal du vite at amming utløser hormonet prolaktin som igjen demper sexlysten. Gi partneren din en forklaring. Dette er en midlertidig situasjon som vil endre seg over tid, men det er viktig at dere begge anerkjenner at den er der her og nå.

- Det viktigste er å snakke om det. For mange kan dette være vanskelig nok, men du bør forsøke. Men du bør ikke ta diskusjonen i soverommet. Ta den alle andre steder enn der, råder Laura Berman.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.