*Nettavisen* Nyheter.

Hvordan si NEI istedenfor JA

Slik forsvarer og beskytter du deg selv - uten å fornærme noen.

24.01.08 12:04

(YEYE): Det er ikke alltid like lett å si nei, selv om det egentlig er det eneste riktige. Noen ganger sier vi ja når vi egentlig ønsker å si nei, noe som kan føre til utmattelse, krenkelse og at man alltid blir tatt for gitt.

På denne måten sier du nei, uten å støte noen - og sparer deg selv for masse unødvendig slit.

Din beste venn
Din beste venn har alltid vært der for deg, så når hun eller han spør om hjelp svarer du umiddelbart ja. Men er denne vennen spesielt trengende, som for eksempel at hun eller han er singel igjen og bestandig gråter ned telefonen midt på natten, så er det lov å si ifra.

Slik sier du nei: du vet at jeg er glad i deg, men jeg kan ikke hjelpe deg akkurat nå fordi jeg rett og slett ikke har råd til å være trøtt imorgen. Jeg synes du skal ta deg et langt bad og gå til sengs. Jeg ringer deg imorgen tidlig og hører hvordan det går med deg.

Altså: du forteller hun eller han at du bryr deg, men at ditt liv er viktig også, og gir personen heller tips om noen han eller hun kan gjøre og se frem til. Han eller hun vil føle at du bryr deg og at det går fint å være alene imellomtiden.

Klikk på bildet for å forstørre.

Sjefen din
Sjefen er kanskje den vanskeligste å si nei til - for frykten for å miste jobben eller bli upopulær vil alltid murre i bakhodet. Men hvis sjefen din regelmessig tar utnytte av deg ved at du igjen og igjen må jobbe overtid uten å få betalt - så må du sette ned foten.

Slik sier du nei: beklager, hadde du spurt tidligere kunne det gått, men jeg har desverre lagt planer for kvelden. Er det noe som jeg kan hjelpe til med når jeg kommer på jobb imorgen tidlig?

Altså: uten å si det i klartekst, så minner du sjefen din på at hun eller han spurte altfor sent, og du påpeker at privatlivet ditt også er viktig. Du viser også at du er villig til å gjøre det du kan, uten at det går utover fritiden din. Sjefen din kan ikke noe annet enn å akseptere et profesjonelt og vennlig avslag, og kanskje hun eller han faktisk tenker at de kan gjøre det selv?

Moren din
Ingen vil egentlig si nei til moren sin. Men hvis hun er alene, og du er i nærheten, så kan en vanlig samtale for hun føles ut som en byrde av ærend og tjenester for deg - spesielt hvis du har planer og ting du skal gjøre. Så hvis du virkelig ikke ser hvordan du skal få skviset inn en tur i butikken, en kaffe eller et besøk, så er det nok best å være ærlig.

Slik sier du nei: jeg har alltid veldig lyst til å være sammen med deg, men jeg har et mareritt av en dag idag. Hvis du kan vente til imorgen, så kan vi gjøre noe hyggelig og ha en lang prat. Kanskje du kan møte en venninne idag istedet?

Altså: du beroliger henne ved å foreslå et bedre alternativ, og gir hun tips til andre ting hun kan foreta seg så hun ikke er ensom. Hun vil føle seg beskyttende og vil hjelpe deg, så hun vil ikke surmule lenge.

Naboen din
Det er naturlig å ville komme overens med naboene sine. Men noen tar utnytte av dette - og er du støtt og stadig utsatt for å mate katten, klippe gresset eller måtte låne bort melk til naboen din - så er det på tide å si ifra.

Slik sier du nei: beklager, men jeg er så opptatt neste uke at jeg ikke kan binde meg til å mate og gå tur med hunden din. Jeg ville ikke likt å måtte skuffe deg i siste liten, så du burde nok spørre noen andre. Kanskje neste gang.

Altså: du sier tydelig ifra hvorfor du ikke kan hjelpe til, og gjør det klart at han eller hun må finne hjelp et annet sted. Samtidig som du fortsatt tilbyr en hjelpende hånd, skulle de måtte trenge det ved en senere anledning.

Uanmeldte selgere
De letteste å si nei til er selgere som ringer midt under middagen eller din favoritt TV-serie, og skal selge deg dobbeltsidig tape. Du er høflig, det er ikke deres skyld (egentlig), og du vil være snill...men livet er altfor kort til det.

Slik sier du nei: takk, men jeg har alltid sagt og sier nei til slike ting. Lykke til videre. Ha det.

Altså: du er bestemt, rask og gir dem ingen smutthull de kan sno seg i. Men du er defintivt ikke frekk, og det er faktisk de beste de kan håpe på.

Når man burde si ja
Uansett hvor mye du ønsker å si nei, så er det ganger du bare må smile og hjelpe til det beste du kan.

Din beste venn
Den aller første natten etter at hun eller han har blitt dumpet av kjæresten. Det er kanskje ikke det morsomste du kan tenke deg, men hun eller han trenger deg.

Sjefen din
Hvis det skjer noe utenfor sjefen din sin kontroll, som vil føre til at noe viktig ikke blir gjort hvis ikke du tar fatt på det og hjelper til. Men gi beskjed om at du forventer at det blir satt pris på.

Moren din
Når du kan høre på stemmen hennes at hun virkelig er ensom og trenger selskap. Du kan alltids utsette shoppingen til senere.

Naboen din
Når det virkelig ikke er noen andre som kan mate dyrene. Men spør om han eller hun kan se til plantene neste gang du er borte.

Uanmeldte selgere
Ikke. Høres det ut som en god deal, spør etter adressen til hjemmesiden deres og si at du skal sjekke det ut. Det er det nærmeste du burde komme til et ja.

PS: Dette gjelder selvfølgelig ikke for veldedige innsamlinger, bøssebærere, folk som samler penger til TV-aksjoner osv.

Kilde: http://www.mirror.co.uk

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag