Hvordan smaker butikkvinen?

Foto: Scandza

Du får kjøpt den i butikk og den har lik alkoholprosent som øl. Men hvordan smaker den nye butikkvinen?

17.05.13 01:11

(SIDE2:) Scandza, selskapet som blant annet eier Synnøve Finden, satser på vin i butikk. Dette er selvfølgelig en lavprosentvin, det vil si at den har like høyt alkoholinnhold som øl.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Mer vanlig i Europa
Scandza har gått i kompaniskap med det engelske vinmerket First Cape, som blant annet produserer mye av vinen sin i Sør-Afrika. I England og andre steder kommer lavprosentvinen i flere forskjellige varianter og salget er økende. Noen av vinene i det engelske sortimentet har en høyere alkoholprosent enn vi kan ha her hjemme.

Scandza har foreløpig valgt å satse på en hvitvin, en rosévin og en musserende rosé for det norske markedet.

For vindrikkere
- 50 prosent av norske kvinner, og 16 prosent av menn, drikker sjeldent eller aldri øl. For en del av disse, vil butikkvin være et godt alternativ når de ønsker noe å drikke med lavere alkoholstyrke enn ordinær vin, sier kategoridirektør Inger Lise Eliassen i Scandza til Side2.

Eliassen sier at vinen først og fremst har møtt interesse fra dem som drikker vin i dag.

- De som er glade i øl, vil nok fortsette å drikke øl. Vi har derimot tro på at butikkvin vil være et alternativ til cider og rusbrus for en del, ikke minst fordi det er mye færre kalorier ( 228 kalorier i en flaske Smirnoff Ice og 132 kalorier i tilsvarende mengde med First Cape). Dessuten har First Cape et bredere bruksområde fordi den passer til mat, sier Eliassen.

I produktomtalen heter det:

«First Cape 4.7 % smaker vin, ser ut som vin og er laget av vin. Sammenlignet med vin på polet, har butikkvinen betydelig lavere alkoholprosent. Teknikken som er benyttet for å få til dette er et resultat av mange års forskning, og er en patentert prosess. Resultatet er en lett og frisk vintype med fruktig ettersmak. Som følge av mindre alkoholprosent er vinen mindre fyldig enn vanlig vin. Vi kaller det butikkvin».

Så hvordan smaker en vin som har ni prosent mindre alkohol i seg enn den du får kjøpt på polet?

Veldig opp og ned, er svaret. Den uhøytidelige testen ble foretatt av to redaksjonelle medlemmer som er svært glad i vin, hvorav en også er en god kjenner av alkoholfri vin.

Generell vurdering
Generelt oppleves både hvitvinen og rosévarianten som veldig flate og ikke fullverdige viner. Til det smaker de altfor mye iblandet fruktjuice. Vinene er innbydende å se på, men du blir litt lurt av det flotte utseendet.


Vi undrer oss også litt over bruksområdet, men kanskje tenker vi for tradisjonelt? Gravide kan ikke drikke First Cape 4,7 prosent, og de som velger å kjøre bil, kan heller ikke drikke den. Vi lurer derfor på om vi ikke ville ha valgt et fullverdig alternativ likevel eller noe helt alkoholfritt. Folk på slanker'n kan ha noe å hente her, om de ikke forventer seg full vinkvalitet. Men er du glad i rusbrus, men synes mye av det kan bli for søtt, kan dette være drikken for deg.

Det største ankepunktet vi dog har mot vinen er at den smaker og føles utvannet fordi tilsetningen av fruktjuice blir for dominerende.

Her er vår dom over de ulike vinene:

First Cape 4,7 %hvitvin
Denne vinen er skapt av italienske pino grigio-druer, men er også blandet opp med fruktjuice. Derfor lukter den faktisk nesten som mozell, men den smaker mer som en alkoholfri vin som Bonne Nouvelle på polet.

Den er veldig lettdrikkelig, men smaken av fruktjuice er mer fremtredende enn vinsmaken. Som med alkoholfrie viner, oppleves den som veldig flat.

- Ville jeg kjøpt denne om polet var stengt, undrer en av testpersonene. Svaret er tja. Vi synes først og fremst denne appellerer til folk som ikke er så glad i vin, men dertil mer glad i cider.

First Cape 4,7 % Rosévin
Rosévinen har en mørk og innbydende farge, men lukter langt mindre enn den hvite varianten. Den er ispedd en kraftig jordbærsmak, og dessverre får den en altfor lang ettersmak av kunstig jordbær. Den er rett og slett alt for søt, og man burde ha bremset på fruktjuicens sødme her. Her har polet billigere og bedre alkofrie varianter.

First Cape 4,7 % Musserende
Dette er den beste lavprosentvinen, mente alle testpersonene.

Den har en flott farge og den bobler fint i glasset. Smaken står i fare for å bli noe lik rosévarianten, men boblene gjør at denne hever seg markant over de andre, også fordi den ikke blir for søt.

Om du vil holde champagnefaktoren nede, kan denne fint serveres på 17. mai eller ved hyggelige anledninger. Den er også søtere enn de fleste cava- og sjampanjevarianter, for dem som synes slike musserende drikker er alt for syrlige.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.