RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hvordan unngå muskelstølhet

Muskelstølhet eller treningsverk er et kjent fenomen for alle som nettopp har begynt å trene, som har hatt et avbrekk i treningen på grunn av ferie eller lignende eller som har endret på treningsprogrammet. Her ser du hvordan du kan unngå ubehaget:

Muskelstølhet eller treningsverk er et kjent fenomen for alle som nettopp har begynt å trene, som har hatt et avbrekk i treningen på grunn av ferie eller lignende eller som har endret på treningsprogrammet. Stølhet er helt ufarlig, og det går over. Den kommer som et resultat av små «skader» på muskler og sener, og er et tegn på at du har belastet kroppen på en måte den ikke er vant til.

Treningsverk begynner som regel å melde seg dagen etter trening, og er gjerne verst etter to dager. Har du trent intensivt kan stølheten vare opp til en uke. Treningsverk medfører ubehag, ømhet, smerte, stølhet og svakhet i muskulaturen. Det er vanlig med smerte ved aktive bevegelser som involverer de muskelgruppene som er støle. Muskelen kan også være trykkøm og litt hoven pga økt væskeansamling. Ved aktivitet vil en mindre del av muskelen assistere bevegelsen, og muskelen vil være svakere enn normalt.

Heldigvis er det mulig å trene bort evnen til å utvikle treningsverk. Det kreves bare 4-5 treningsøkter med de øvelsene som førte til treningsverk for å unngå disse plagene. Prøv derfor å opprettholde regelmessig trening, styrketren gjerne de størst musklene i bein og overkropp minimum 1-2 ganger pr uke.

Har du først fått treningsverk bør du i den tiden du er mest støl unngå de øvelsene som førte til plagene. Generell aktivitet er derimot positivt fordi det øker transporten av væske bort fra muskulaturen. Rolig jogg og andre lettere generelle allsidige bevegelser kan anbefales. God oppvarming vil ha en positiv effekt, og trening har generelt en smertestillende funksjon pga et hormon som heter endorfin (kroppens naturlige morfin) som skilles ut. Massasje og uttøyning anbefales ikke fordi dette kan føre til en økt irritasjon av muskulaturen.

Muskelstølhet er ikke det samme som den melkesyreopphopning som gjerne skjer etter relativt hard kondisjonstrening. Denne kommer som et resultat av at vi har jobbet så hardt at muskulaturen ikke har fått tilført nok oksygen til å bryte ned melkesyren som danner seg. Melkesyren nøytraliseres og er borte i løpet av få minutter opp til 1 time, avhengig av hvor hardt man har jobbet og hvor godt man trapper ned etter kondisjonstreningen.

Det begge tilstandene har til felles, er at de er et tegn på at du har trent intensivt og hardt. De er ikke nødvendigvis et tegn på at du er i dårlig form, men et tegn på at du har evnen til å presse deg til å ta i. Når du blir støl klapp deg selv på skulderen og tenk «Veldig bra jobbet, dette skal jeg jammen gjøre igjen om ikke lenge!»

Av Beate Torset

www.sats.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere