*Nettavisen* Nyheter.

«Hvordan våger De Herr Quisling å forlokke og forføre nordmenn til å bli landsforredere»

Foto: (Scanpix/Riksarkivet)

Se brevene som fikk stemplet Norges første kvinnelige prest som psykotisk.

11.04.10 16:48

Ingrid Bjerkås skrev seg inn i historiebøkene da hun i 1961 ble utnenvt til Norges første kvinnelige prest.

Men det historiebøkene ikke har fortalt er hennes skjulte motstandskamp under krigen, som fikk henne stemplet som «jøssingismus psykopatica», og overført til Grini.

Forsøkte å få Quisling til å gå av
Da krigen brøt ut var Bjerkås en normal 39 år gammel gift tobarnsmor fra Bærum. I 1942 bestemte hun seg for å skrive et brev til statsminister Quisling, der hun innstendig ba ham om å oppløset partiet NS og trekke seg fra makten.

«Herr Quisling, De har nå gjort landet vårt så stor skade som kanskje aldri noen enkelt mann før Dem, og enda synes De ikke det er nok, enda vil de fortsette», skrev hun i det første brevet datert 6. september 1941.

«Herr Quisling, jeg sier Dem: Jeg vet at Hitler og Nazityskalnd ikke vil vinne krigen, at England ikke kan ydmyges, og at vår egen konge, kronprinsfamilie, regjering og våre sjømenn og alle de andre vil komme tilbake til et fritt og gjenerobret Norge».

Du kan lese brevet i sin helhet her.

Sendte purrebrev
Hun fikk aldri noe svar på dette brevet, og en drøy måned senere sendte hun et purrebrev, der hun igjen påpekte at hun «ser det som en oppgave å sette alt inn på å arbeide for å få NS partiet oppløst, så det norske folk kan stå samlet og enig i denne onde tiden».

Denne gangen fikk hun derimot svar, men fra NS-legen Hans Eng, som hadde fått i oppgave å utarbeide en psykiatrisk rapport .

Stemplet som psykotisk
I rapporten stempler Eng hennes som «jøssingismus psykopatica», og bruker blant annet denne begrunnelsen:

«Bjerkås viser en rekke vrangforestillinger. Hun vet at Hitler ikke vil vinne krigen, uten at hun har noe logisk grunnlag. Hun ser det som sin oppgave at få oppløst NS. Hun har dog ikke det ringeste kjennskap til NS's program. Hun kommer med trusler mot NS og mot tyskerne, men har ikke "bestemt sig" for hvilke midler hun vil anvendre.»

Rapporten konkluderer på følgende måte: «Jeg vil foreslå at hun stilles unner vergemål eventuelt som politiutel, at hun sikres og stilles unner psykiatrisk observasjon.»

Ble sendt til Grini
Men Ingrid Bjerkås ga seg ikke så lett, og sendte året etter et nytt klagebrev til Reichskommissar Terboven. Dette førte til at hun ble arrestert, og satt i konsentrasjonsleiren Grini. Der satt hun fra desember 1943 til desember 1944.

Ble prest
Etter krigen tok hun teologiutdannelsen ved Universitet i Oslo, og ble ordinert som landets første kvinnelige prest i Vang kirke 19. mars 1961 - i en alder av 60 år. Hun ble videre sogneprest på Senja, og senere prest ved Martina Hansens hospital i hjemkommunen Bærum.

Utnevnelsen av henne som prest skapte kraftige reaksjoner, og ifølge Wikipedia nektet to tredjedeler av bispekollegiet å forholde seg til henne fordi «vi finner det umulig å forene kvinnelig prestetjeneste med Det nye testamentes grunnholdning og med dets direkte utsagn. Det avviser kvinnens adgang til hyrde- og læreembetet og begrunner dette prinsipielt med å henvise både til Guds skaperordning og til Herrens eget bud. Dermed kjenner vi oss bundet av det Guds ord som vi i all vår tjeneste har forpliktet oss på».

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.