*Nettavisen* Nyheter.

Hvordan velge fluestang

For å få fluefisket til å fungere perfekt må stang og snøre være avpasset til hverandre. Her er en kort sjekkliste for valg av fluestang.

14.04.05 08:04

Dette er de fire viktigste sjekkpunktene:

  1. Vektklasse i AFTM
  2. Stanglengde
  3. Stangens aksjon og hurtighet
  4. Antall deler stangen kan deles i

Til hjelp for å finne fram i dette er fluefiske inndelt i vektklasser. Systemet heter AFTM og er en forkortelse for American Fishing and Tackle Manufactorers Association.

Vektklasse
Som med alt annet sportsutstyr er det viktig å finne ut av dine egne behov. Hva slags fiske kommer du til å praktisere? Laks i store elver eller småørret i bekker og tjern. Kanskje kystfiske i tillegg? Nedenfor gir vi deg en tabell som er et godt utgangspunkt for dine valg:

AFTM klasse

Lengde

Typisk fiske

0 - 3

8 - 9,5 fot

Lett innlandsfiske

4 - 6

8 - 10 fot

Normalt innlandsfiske

6 - 8

8 - 10 fot

Kraftigere innlandsfiske, sjø-ørret og smålaksfiske

9-12

9-16 fot

Sjø-ørret og laksefiske

Stanglengde
Når du har funnet vektklassen som passer for deg er det angitt omtrentlig hvilken stanglengde du skal bruke. Men det er fortsatt mulig å velge innenfor hver klasse. Generelt kan en si at de fleste kaster lengre med en kortere stang, mens en lengre stang gir større mulighet til å manøvrere snøret når det er på vannet - såkalt mending.

Aksjon
Ordet aksjon beskriver hvordan stangen bøyes når du kaster med den.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: xxl.no

Disse tre tenkte stengene er alle 9 fot i AFTM 7. De er alle tre belastet med samme vekt. Bøyningskurven angir aksjon.

A: Toppaksjon B: Middels eller flat aksjon C: Dyp/Slow- eller klassisk aksjon

X-ene angir Flexpunkter som får stanga til å bøye seg mye på et bestemt punkt

Hva du skal velge er en smaksak, men en stang med middels aksjon bruker lengre tid på å nå fram til posisjonen der du skyter ut snøret og er således et bedre valg for nybegynnere. Den kompenserer bedre for småfeil i kasteteknikken.

I dag har de fleste stenger «progressiv aksjon» som vil si at stanga bøyes mer og mer ettersom belastningen øker.

Mange av dagens stenger som har progressiv aksjon, har alle disse aksjonstyper i seg. Forskjellen fra de tradisjonelle stengene er at de ikke har disse flexpunktene i seg, men en helt jevn aksjon som blir dypere ved belastning. Stangaksjonen avgjøres i stor grad av "taperingen" i stanga - det vil si måten stanga avsmales på.

Hurtighet
I tillegg benyttes betegnelser som angir stangas hurtighet eller utrettingshastighet:

  • hurtig
  • middels
  • dyp/sen

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: xxl.no

En stangs hurtighet er tiden den bruker på å rette seg ut fra oppspent posisjon B til uspent posisjon A.

Her er noen kriterier for å velge riktig hurtighet for din fluestang:

  • hurtig krever lite teknikk
  • middels passer de fleste
  • dyp/sen er krevende

Antall deler
Todelt fluestang er det vanligste og det er den enkleste å sette sammen. Reiser du mye med fiskestang eller går du mye i skog og mark med den vil du merke at den ikke er så komfortabel i transport. En 9 fots stang er ca 2,70 meter og hver del blir da ca 1,35 meter. Delene må bæres i hånden eller settes på ryggsekken og kommer derfor borti mye.

Det finnes fluestenger i handelen med 4 - 7 deler. Noe som gjør transporten svært behagelig, men ulempen kan være påvirkning av aksjonen med mange stive ledd. Etter hvert har produsentene lært seg å beherske teknologien bak flerdelte fluestenger like godt som todelte. Det er derfor ikke lenger praktiske årsaker til å velge bort de flerdelte til fordel for de todelte.

Enhånds eller tohånds
Enhånds stang brukes til fiske i bekker, mindre elver, innsjøer, tjern og til kystfluefiske. Tohånds stang brukes nesten bare til laksefiske. En lang tohånds stang gir den rekkevidden og de styringsmulighetene av fluesnøret som behøves under laksefiske. Disse stengene er også bygget for å tåle de store påkjenningen som kjøring av stor, nygått laks gir.

Du kan lese mer om fiskeutstyr på xxl.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag