RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hvorfor blir den ene kjendisen journalistmat, mens den andre anonymisert?

Norske media serverer Petter Northugs promillekjøring til frokost, middag og kvelds, mens de anonymiserer «Kjent musiker tiltalt for tyveri», skriver Irene Ojala (innfelt).
Norske media serverer Petter Northugs promillekjøring til frokost, middag og kvelds, mens de anonymiserer «Kjent musiker tiltalt for tyveri», skriver Irene Ojala (innfelt).
Sist oppdatert:

I kronikken under omtales Eivind Trædal som politiker og SV-medlem. Trædal presiserer overfor Nettavisen at han ikke har vært eller er politiker, og at han heller ikke var medlem av SV. Les hans tilsvar her.

Kronikk: Irene Ojala

Det er noe med media jeg ikke forstår. Årsaken kan jo være at jeg er litt træg, som vi sier i Finnmark.

Jeg har derfor tenkt å dele noen tanker med deg, for kanskje du kan gi meg et svar?

Det ene jeg undrer på er hvordan det kan ha seg at journalistene i store mediehus serverer kjendisen Petter Northug til frokost, middag og kvelds, mens de anonymiserer en «Kjent musiker som er tiltalt for tyveri, vold og narkotikabesittelse?».

Kjendis er kjendis tenker jeg, så hvorfor blir den ene kjendisen journalistmat, mens den andre kjendisen blir anonymisert? Ja, jeg undrer.

Jeg undrer også over hvordan media støttet Madina Salamova/ Maria Amelie da hun skulle returneres til hjemlandet Russland.

NRK, VG, Dagbladet, Aftenposten og Klassekampen støttet Salamova /Amelie på en slik måte at politikere ved kongens bord innførte en særlov for at Amelie skulle få bli i Norge.

De samme mediehus har nesten ikke trykket et komma i saken om den etnisk norske kolanormann og operastudent Lilly Jørstad, fra Finnmark, som kjemper for å få bli i Norge.

Er det slik at Maria Amelie drikker te med journalistene i Oslo?

Ja, jeg undrer, for hvis redaktører og journalister skjermer sine venner eller lar mediehuset løpe venners æren – hvordan skal jeg da ha tiltro til den fjerde statsmakt i langt viktigere saker?

Som når norskfødte Bogdan og Alissa blir kastet ut fordi foreldrene har løyet for myndighetene.

Du mener kanskje at jeg blander kortene? Det vil jeg bestride. For var det ikke en løgn, ja kanskje mange, som gjorde det mulig for Maria Amelie å bo ulovlig i Norge i åtte år?

Journalistene har makt til å hjelpe sine venner – tie i hjel de trengende – og avkle andre for å tjene penger.

Og hvis du stiller spørsmål om journalisters integritet? Ja, da blir du tiet i hjel på følgende måte: «Mange takk for innlegg. Vi har stor pågang, og mottar hver dag opp mot 100 debattinnlegg. Vi kan ikke trykke alle, og denne gangen fant vi dessverre ikke plass til ditt bidrag».

Nå er det slik at jeg ikke blir fornærmet når mine innlegg ikke får plass i riksavisene, men jeg får større grunn til undring når mitt innlegg om Maria Amelie versus Lilly Jørstad ikke oppfattes som «interessant for lesere på nåværende tidspunkt».

Maria Amelie tok, mens hun var papirløs i Norge, en mastergrad ved NTNU, ble samboer med SV-medlemmet og redaksjonssekretær i Klassekampen, Eivind Trædal.

Da politiet hentet Amelie på Nansenskolen startet politikeren og redaksjonssekretæren Trædal et mediesirkus hvor kultureliten og venstresiden i norsk politikk gikk mann av huset i fakkeltog for å påvirke myndighetene slik at Amelie skulle få opphold i Norge.

Presset fra journalister, kultureliten og politiske støttespillere førte til at Justisdepartementet gjennomførte en lovendring som gjorde det mulig for ulovlige innvandrere å søke om arbeidstillatelse i Norge. Forutsetningen var at de ulovlige innvandrerne, som Amelie, ikke hadde gjort noe kriminelt, og at den ulovlige innvandreren er fagarbeider og kan tjene til det daglige brød selv.

Lovens klausul om fagarbeid og livsoppholdelse ikke kan innfris av barn – fordi barnearbeid er ulovlig i Norge.

Maria Amelie hadde derimot fått en master fra NTNU, selv om hun var ulovlig i Norge, var utdanningen kanskje sponset av den norske stat? Er det bare jeg som undrer på om våre folkevalgtes lovendring tok særhensyn til Maria Amelie?

Det er relativt få mennesker i Norge. Når kjendiser, politikere, kongehus og mediefolk er bestevenner forstår jeg at det er utfordrende for journalister å utøve sitt samfunnsansvar, som blant annet er å avdekke politikere og andre maktpersoner som misbruker sin stilling og endrer lovverket for at venner skal få fordeler som de fleste andre i Norge ikke har muligheter til å oppnå.

Petter Northug ser ikke ut for å tilhøre makteliten. Han ser ut til å klare seg selv om media fortsetter sine indremedisinske og mentale skanning av hans tanker og gjøremål.

Det er legitimt å undre over om media «freder sine venner», slik de gjorde i saken Maria Amelie.

Per Edgar Kokkvold, tidligere leder for Norsk Presseforbund, skal ha uttalt at norske journalister burde skaffe seg knebeskyttere slik som de kryper for makthaverne. Ja, det forklarer kanskje en del?

Irene Ojala, skribent, Arctic Footprints

** Kronikkforfatteren driver virksomheten Arctic Footprints, og har tidligere blant annet vært leder for prosjektet der elever på flere skoler, blant annet Støver, sydde en kopi av teltet Roald Amundsen brukte på sin berømte ekspedisjon til Sydpolen.

Kronikken sto først på trykk i Avisa Nordland

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere