*Nettavisen* Nyheter.

«Hvorfor bruker du slike enkle hersketeknikker?»

Kari Jaquesson tilbrakte to dager på asylmottaket i Ringsaker i Hedmark. Der lærte hun asylsøkerne om rimelig og næringsrik mat. Her spiser hun med noen av asylsøkerne. 

Kari Jaquesson tilbrakte to dager på asylmottaket i Ringsaker i Hedmark. Der lærte hun asylsøkerne om rimelig og næringsrik mat. Her spiser hun med noen av asylsøkerne.  Foto: Ann-Mereth Nilsen (Norsk Folkehjelp)

Kari Jaquesson tok til motmæle i kommentarfeltet.

14.03.14 21:00

Torsdag omtalte Nettavisen trimdronning Kari Jaquessons besøk på et asylmottak i Ringsaker. Hun var der for å drive opplæring i matlaging og ernæring.

I samme artikkel benyttet hun anledning til å si sin mening om de kummerlige forholdene som asylsøkerne må leve under.

Asyl- og innvandringspolitikk er et felt som engasjerer, og mange tok i bruk kommentarfeltet for å si sin mening. Enkelte av meldingene vitner om fordommer og uvitenhet, ifølge den kjente tv-personligheten.

- Dette handler nok mest om uvitenhet. Jeg vedder gjerne en hundrelapp på at de fleste som har disse holdningene har hatt svært lite kontakt med personer som er i den situasjonen at de har blitt tvunget til å reise hjemmefra, sier Jaquesson til Nettavisen.

Deltok i kommentarfelt-debatten

En leser leverte denne kommentaren:

«Stakkars, må de lage maten sin selv de da? Akkurat som jeg og alle oss andre også må.»

Jaquesson kastet seg inn i debatten og her er svaret hennes:

«Det er faktisk ingen som har klaget på det, men lest gjennom fordomsfulle briller slik du må ha kan man jo vri det meste til å passe sitt eget verdensbilde. Saken er at det er et utrangert felleskjøkken med 8 slitne vanlige komfyrer ( hvorav 7 virker) som 130 mennesker skal tilberede maten sin på. Det finnes ingen spisesal og de bor altså fire på hvert rom (ikke med folk de kjenner fra før). Det er en beskrivelse, du leste ingen klager på dette, her spiller fantasien deg et puss. Gå på besøk på et asylmottak og vær et medmenneske, du vil antagelig bli en mer sympatisk person av det»

Les også: - Norge kaster bort tiden til asylsøkerne

Hersketeknikk?

Kort tid etter ble hun beskyldt for å bruke hersketeknikk i sin argumentasjon.

«Hvorfor bruker du slike enkle hersketeknikker som å stemple han som fordomsfull?»

Klikk på bildet for å forstørre.

Frokosten til Jaquesson, som bestod av blant annet gulrot og norsk havregrøt, ble svært populær. Foto: Ann-Mereth Nilsen (Norsk Folkehjelp)


«Det er ikke hersketeknikk - det er en observasjon», kvitterte trimdronningen.

I artikkelen kritiserte også Jaquesson regelen om at asylsøkere ikke kan arbeide mens søknaden behandles, og hun tok derfor til orde for at man bør kunne få jobbe i denne perioden.

- Mange har både lyst og kompetanse til å bidra i samfunnet og tjene til livets opphold på egenhånd. Alle jeg snakket med hadde mer lyst til å jobbe på dagtid enn å være passive på mottaket mens søknaden behandles, sa hun til Nettavisen.

En av våre lesere adresserte nettopp dette i sin kommentar til Jaquesson.

- «Selvfølgelig» bør de vaske, rydde, male, klippe plenen osv på asylmottaket. (Hadde det vært opp til meg hadde det ikke kommet en eneste rørlegger inn dit dersom det fantes en kvalifisert rørlegger blant asylmottakerne). Og for øvrig ta småjobber i nærmiljøet. Det skulle da bare mangle, spør du meg. De fleste av dem skal sendes hjem, men når de nå engang er her kan de like godt ta i ett tak, skriver han.

Igjen var Jaquesson kjapp på labben med å svare:

- Alle er jo med på dugnad på mottaket, men de får ikke lov til å ta «ordentlig» jobber, det er det som er så dumt. Det hadde vært lurt at du sørget for å være litt mer opplyst før du kommenterer. Dessuten skal ikke de fleste sendes ut, f eks: 90 prosent av søkerne fra Eritrea og Syria får innvilget asyl, svarte den kjente treningsinstruktøren.

Klikk på bildet for å forstørre.

På det sparsommelige kjøkkenet til asylmottaket i Ringsaker viste Jaquesson asylsøkerne hvordan man lager næringsrik og billig mat. Foto: Ann-Mereth Nilsen (Norsk Folkehjelp)


Mange positive tilbakemeldinger

Det var ikke bare negative tilbakemeldinger som fant veien til Jaquesson etter Nettavisens artikkel fra torsdag kveld.

- Jeg merker meg at artikkelen har over 1300 likes på Facebook og at det bare er en håndfull personer som kommer med negative kommentarer. Det vitner etter min mening om at de aller fleste nordmenn har både empati og sympati for mennesker i en svært vanskelig situasjon. Jeg har også fått veldig mange positive kommentarer direkte på mail, sier Jaquesson til Nettavisen.

- Har ikke tenkt seg om

Hun mener at folk burde tenke seg om før de kaster seg over tastaturene.

- Enkelte av disse personene har ikke tenkt seg nok om før de skriver, og det er derfor jeg valgte å svare på noen av kommentarene som kom. Flere har rett og slett ikke lest artikkelen grundig nok. Det var for eksempel ingen i artikkelen som mente at det var galt at asylsøkerne måtte lage maten sin selv. Jeg tror at hvis de får tenkt seg litt om, så får de lyst til å lære litt mer om verden, sier hun.

Klikk på bildet for å forstørre.

Jaquesson stiftet mange nye bekjentskap og fikk høre mange sterke historier under oppholdet på asylmottaket. Foto: Ann-Mereth Nilsen (Norsk Folkehjelp)


Jaquesson understreker at integrering ikke bare er en oppgave for våre nye landsmenn. Det går begge veier, mener hun.

- Det finnes også nordmenn som er dårlig integrert i den moderne og multikulturelle verden! Å være nordmann og norsk i dag er ikke ensbetydende med å hete Synnøve og spise makrell i tomat til lunsj, sier hun.

Engasjerer seg lite

- Mitt inntrykk er at de mest fordomsfulle er de som engasjerer seg veldig lite i samfunnet. Jeg tviler sterkt på at de bruker mye tid på å plukke søppel i fellesarealer, for å si det sånn. Dessuten går de glipp av så mye gøy! De som bretter opp ermene og gjør noe, de som tør å møte alle slags mennesker får både vidsyn og masse morsomme, og hyggelige opplevelser, sier trimdronningen.

Jaquesson avviser at hun bruker hersketeknikk når hun kaller folk fordomsfulle.

- Der slapp man opp for argumenter. Det handler ikke om hersketeknikk, men det var en observasjon, og det er min mening om holdningene han viste. Men alle har rett til å ha en mening, og dette er jo mye bedre enn de som gjemmer seg bak anonyme kallenavn, understreker hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.