RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Persiske gulf
Persiske gulf Foto: Google Maps (Google/Nettavisen)

Hvorfor er dette havet navnløst?

Iran mener å ha svaret, og truet Google Maps med gigantsøksmål

Ta en titt på bildet over. Til høyre i bildet ser du navnet «Gulf of Oman». I samme del av verden navngir kartverket finner du havområder som «Arabian sea», «Gulf of Aden» og «Red Sea». Utenfor Iran ligger altså «Persian Gulf» ikke i Google Maps.

Nå truer Iran med å saksøke Google hvis ikke navnet kommer inn i Google maps. Iran mener at Google støtter Irans fiender ved ikke å anerkjenne navnet «Den persiske gulf» (på norsk) på dette havområdet mellom Iran og Den arabiske halvøy.

- Å leke med moderne teknologi i politiske sammenhenger er blant de nye metodene til Irans fiender, og i denne sammenheng har Google blitt brukt som et leketøy, sa utenrikspolitisk talsmann Rasmi Mehmanparast på statlig tv tidligere denne uken.

- Han sa at det er å leke med iraneres følelser å omgå navnet på Den persiske gulf.

Til CNN sier Googles talsperson at man ikke bruker navn på alle havområder.

«Det er rett og slett slik at vi ikke har navn på alle vannveier» sa en anonym talsperson til CNN. Personen ønsket ikke å navngi andre havområder som ikke er navngitt i Google Maps.

Selv om Google Maps ikke har gitt navn til Den persiske gulf, vil du likevel komme til dette navnløse havområde mellom Iran og De arabiske emirater om du søker på «Persian Gulf».

Dette er langt fra første gang Iran har gått i navnkrig for havområdet. USA har tidligere kaldt området for «Arabian Gulf», og flere panarabiske bevegelser mener at havområdet egentlig heter dette, men navnet er ikke internasjonalt anerkjent. I 2004 brukte National Geographic både navnene «Arabian Gulf» og «Persian Gulf» i sine kart. Det førte til at Iran boikottet magasinet.


View Larger Map

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere