*Nettavisen* Nyheter.

Hvorfor gjør dette så vondt?

Foto: Shutterstock

Papirkutt er små sår som nesten ikke blør. Likevel er de svært smertefulle. Hvorfor?

09.02.09 19:44

(SIDE2:) Kroppen er en underlig ting, og det er ikke alt ved den som er like lett å forstå.

Hvorfor sovner armen? Hvorfor er det bare noen som kan røre på ørene? Og hvorfor blir du fyllesyk?

Les også: Når kroppen irriterer deg

Les også: Hvorfor rumler magen?

Les også: Derfor gjør alkohol deg tissetrengt

Papirkutt
Man føler seg pinglete, men et bittelite papirkutt på fingeren gjør utrolig vondt. Faktisk kjennes ofte et papirkutt vondere ut enn et kutt med for eksempel en saks eller et barberblad. Hvordan kan et nærmest usynlig kutt være så smertefullt?

Hvis du skjærer deg med en skarp gjenstand, vil du få et jevnt og rent snitt i huden. Hvis gjenstanden du skjærer deg med er skitten, kan dette senere føre til en infeksjon. Men hvis den er ren, vil du oppleve smerte i det øyeblikket du skjærer deg, men kort tid etter vil smerten mildne.

Like greit er det ikke med papirkutt. Papir er laget av plantefibre og ulike kjemikalier. Når du skjærer deg på et papirark, vil fibre og kjemikalier bli overført til såret.

Papirkutt oppstår som regel kun på overflaten av huden. Derfor vil huden som snittes opp raskt gro sammen, i motsetning til dypere sår. Da fanges kjemikaliene under huden. Dette skaper en sviende smerte.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Shutterstock

Hvorfor ler vi?
Det er både sunt og morsomt å le. Men hvorfor begynner vi egentlig å le? Ifølge Illustrert Vitenskap er latter kroppens beskjed om at vi føler oss trygge. Under utviklingen av mennesket, før man kunne snakke, møtte man ofte fiender, og latter ble derfor utviklet for å vise at de ikke var redde for sine venner.

Latter kunne også komme som en respons på at en fare var over. Etter å ha opplevd noe skremmende, brukte man latter for å vise at man slappet av og var trygg.

Fortsatt fungerer latter best sammen med andre. De fleste ler mer i sosiale sammenhenger enn når de er alene, og ler mer med venner enn med ukjente. Faktisk er det 30 ganger så sannsynlig at du ler når du er sammen med noen enn når du er alene, skriver ABC Nyheter.

Også hånlig latter kommer som en følge av trygghetsfølelse. Når en fiende føler seg bedre enn den andre, ler vedkommende for å vise sin overlegenhet. Latteren gjør da den andre personen usikker og ydmyket.

Kalde føtter
Mange sliter med iskalde føtter, spesielt om vinteren. Verken ullsokker eller vintersko hjelper - føttene kjennes ut som istapper uansett.

Noen ganger er kalde føtter bare et resultat av kaldt vær. Men konstant iskalde føtter kommer som regel av dårlig blodsirkulasjon i beina, skriver Footsmart.com. Vanlig grunner til dårlig blodsirkulasjon er røyking, overvekt, mangel på trening, feil diett, høyt blodtrykk, høyt kolesterol og diabetes. Det kan også komme av enkelte nerve- og skjoldbrukslidelser, graviditet og lang tid i stillesittende stilling, som på fly.

Hull i tennene
De fleste lærer allerede tidlig i barndommen at sukker kan føre til hull i tennene. Men hva er grunnen til at du får besøk av Karius og Baktus?

Hull i tennene oppstår som følge av bakterier og sukker, skriver Helsenett.no. På tennene finnes et bakteriebelegg som bryter ned sukkeret du får i deg til syrer. Denne prosessen ødelegger emaljen på tennene.

Mellom måltidene har kalsium i spyttet oppgaven å gjenopprette tannemaljen som har blitt ødelagt, ifølge Nfpedodonti.no. Dette går enda bedre med hjelp av fluor.

Spyttet klarer ikke å jobbe med mye av gangen. Det er derfor viktig at tennene får «hvile» mellom måltidene. Hvis du småspiser heler tiden, vil ikke spyttet klare å reparere skadene på emaljen. Da vil etter hvert syreangrepene mot tennene skape hull.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag