RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: NICHOLAS KAMM (Afp)

Hvorfor heier «ingen» på Romney?

Sist oppdatert:
- Det gagner ikke nødvendigvis Norge å ha en demokrat som amerikansk president, sier ekspert Ole O. Moen.

Engasjementet rundt det amerikanske presidentvalget denne høsten har også spredd seg til Norge.

- Alternativet for ekstremt
I sommer spurte Dagens Næringsliv en rekke norske næringslivstopper og politikere hvem av Mitt Romney og Barack Obama de håper at vinner.

Svaret er likt over hele linja: Barack Obama bør bli sittende.

«Amerikansk økonomi trenger stabilitet, og han er a man with a mission», sier finansdirektør i Gjensidige, Catharina Hellerud. «Obama, og helst med sterkere støtte i Kongressen i neste periode», sier Økokrim-sjef Trond Eirik Schea.

Nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap) er sikker på at Obama blir gjenvalgt, og Samferdelsminister Marit Arnstad (Sp) mener «et er greit at han får en sjanse til å få USA ut av det økonomiske uføret som ikke er hans skyld».

Rektor på BI, Tom Colbjørnsen, og president i NHO, Kristin Skogen Lund, er blant dem som trekker frem at Obamas syn ligger nærmere deres eget.

- Jeg synes alternativet er for ekstremt, sier styreleder i Kleven Maritime, Kjersti Kleven.

Stein Erik Hagen er den eneste som åpner for tolkning:

- For mange år siden ble en kvinne spurt om hun ønsket seg Gary Hart eller George Bush som president. Hun svarte «in my heart I want Bush, but in my bush I want Hart», svarer han.

- Ligner mer på oss
Obama-støtten i Norge overrasker ikke professor emeritus i Nord-Amerikastudier, Ole O. Moen.

- Demokratene generelt er vel mer populære i Norge enn republikanere, for de ligner mer på vårt system. De er mindre særamerikanske enn republikanerne, sier han til Nettavisen.

- I Norge har man sett på demokrater som sosialdemokrater og republikanere til høyre. I Gerhardsens tid, med etablert sosialdemokrati, var dette opplest og vedtatt. Selv om den demokratiske politikken jo har vært mye lengre til høyre enn vårt sosialdemokrati. Men det er et snev i sannhet i det.

- Gagner det Norge og ha en demokrat som president i USA?

- Det gjør det ikke nødvendigvis. Nå har demokratene blitt så polarisert og det republikanske parti så høyrevridd at det er det klart at det er et mye større fellesskap med demokratene. For verdenssamfunnet og rollen til FN er det fordel å ha en demokrat, hvertfall Obama fremfor Romney.

- Når det gjelder handel mellom Norge og USA, vil jeg ikke si at det er så stor forskjell. Demokratene har kanskje blitt mer proteksjonistiske, og det vil jo tale imot. De vil jo verne amerikanske arbeidsplasser og hindre import av norsk laks ved å legge på høy toll. Men generelt er det et større ideologisk fellesskap mellom dem og oss.

- Har neppe noe å si
Siviløkonom Harald Magnus Andreassen mener det ikke er avgjørende for norske interesser hvem av de to som blir president.

- I praksis vil det neppe ha noe særlig å si. Handelspolitisk er det liten forskjell. Vi er avhengige av fri handel, men det kommer ingen av dem til å motarbeide, sier han til Nettavisen.

- Demokratene snakker mer om behovet for å beskytte amerikanske arbeidsplasser, men er ikke proteksjonisker i praksis. Kanskje med unntak av litt småkrangling med Kina. Her vil imidlertid republikanerne være mer aggressive sier de.

Du kan lese mer om norsk eksport til USA hos Statistisk sentralbyrå.

- Norge eksporter ikke så nye til USA. Storparten av det er olje og gass, og det kan selges hvor som helst. Så av de femti milliardene vi eksporterer så er over 30 av det olje. Av det gjenværende er det lite som rettes inn mot amerikanske forbrukere. Det er kanskje litt fisk, men det er ikke mye. Veksten i USA er viktigere fordi den påvirker prisene på mye av det vi eksporterer, påpeker han.

Tea Party-innflytelse kan være skummelt
Verdensøkonomien er vi mer avhengig av. Påvirkningen Tea Party-republikanerne har fått i kongressen de siste årene kan imidlertid påvirke oss om den fortsetter.

- Det er en risiko for at republikanerne går inn for en hodeløs nedskjæringspolitikk. Får Tea Party-folkene innflytelse kan det jo skje. Hvis den økonomiske politikken i USA kjører landet ut i resesjon, med stort fall i BNP, er det klart det har noe å si for norsk økonomi.

Obama øker ledelsen over Romney

President Barack Obama øker ledelsen over den republikanske utfordreren Mitt Romney til 7 prosentpoeng på en fersk meningsmåling, melder NTB fredag..

Målingen er utført av Ipsos for nyhetsbyrået Reuters, og det er folk som trolig vil bruke stemmeretten som er spurt.

48 prosent av de spurte svarer at de kommer til å stemme på Obama, mens 41 prosent oppgir Romney som sin kandidat.

Meningsmålingen oppdateres daglig, og den demokratiske presidenten har ledet siden 7. september da han gikk forbi Romney med 2 prosentpoeng. Siden den gang har ledelsen bare økt.

Målingen viser også at et klart flertall foretrekker Obamas skatte-, helse- og velferdspolitikk. Også når det gjelder den såkalte krigen mot terror stolte et klart flertall på presidenten.

Støtten til Obama var imidlertid knappere når spørsmålene dreide seg om økonomisk politikk og sysselsetting.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere