Gå til sidens hovedinnhold

- Hvorfor i helvete skjedde akkurat dette med meg!

Vinterkulde og vannlekkasje passer meget dårlig sammen.

NEW YORK (Nettavisen): En video delt av Kiana Vance fra Dallas, Texas, har gått viralt på Tiktok.

Se videoen under:

På videoen kan man se Kiana som befinner seg i et garasjeanlegg hjemme i Dallas, et området som nå rammes av den verste ekstremkulden på mange år.

- Det er syv etasjer i dette garasjeanlegget. Se på alle disse forbanne ledige parkeringsplasser. Hvorfor i helvete ble det en lekkasje akkurat på min parkeringsplass, sier hun på videoen.

Kiana Vance sier hun ble oppmerksom på skadene, da hun så et bildet av bilen på nyhetene. Hun har nemlig en annen bil som står på en annen etasje i bygningen som hun har brukt i det siste.

Til Buzzfeed sier Kiana at hun nå vil vente med at vannet smelter, for ikke å skade bilen ytterligere.

Les også: CNN: - Det som har kommet fram de siste ukene vil overraske mange om forholdet mellom Donald og Melania Trump

Sju millioner måtte takle frosne vannrør

I Texas har opptil 3 millioner husstander vært rammet av strømbruddet. Sju millioner mennesker i det sørlige USA har måttet takle frosne og sprukne vannrør og fått beskjed om å koke vannet.

En mann i Houston sier til nyhetsbyrået AFP at han søkte ly og tilbrakte natten i en kirke. Delstaten, som ikke er vant til så lave temperaturer, har opprettet rundt 300 varmesentre folk kan gå til.

Hittil er det meldt om minst 30 dødsfall i forbindelse med uværet, noen i bilulykker på isete veier, andre som følge av kullosforgiftning under forsøk på å holde varmen med gasskomfyrer og ovner.

Les også: Historisk kuldesjokk: 73 prosent av landet er dekket med snø

Strømmen delvis tilbake i Texas

Folk har nå begynt få igjen strømmen i Texas etter flere dager med strømbrudd som følge av ekstremkulde og snøfall. Nå beveger uværet seg mot østkysten i USA.

Ekstremkulden beveger seg nå bort fra sørstatene, men mange er fremdeles rammet av vannproblemer, matmangel og kalde temperaturer fremover.

Vinterværet med uvanlig streng kulde og kraftig snøvær som i flere dager har herjet Texas, Arkansas og Mississippi, er nå på vei østover.

Les også: Storaksjon for å redde skilpadder i kuldesjokk i Texas

Forsinker vaksinasjoner

Det har begynt å snø kraftig i New York, som foreløpig har ført til 200 kansellerte flygninger og forsinket åpningen av to vaksinasjonssteder.

USAs værtjeneste NWS varsler at snøværet og kulda i dagene som kommer vil ramme så langt øst som Maryland og Pennsylvania.

Midtvesten og Mississippi-dalen kan vente temperaturer helt ned i 20 til 30 grader under normalen fram mot lørdag, mens kulda holder seg i Texas. I Little Rock i Arkansas er det en halv meter snø på bakken.

Les: Olje-jubel for norsk økonomi: – Kan nå 100 dollar per fat

Ted Cruz beklager Mexico-tur

Senator Ted Cruz fra Texas beklager etter å ha blitt utsatt for kritikk for å ha dratt til Mexico mens delstaten hans var uten strøm og vann.

Politiske motstandere hos Demokratene krevde at Cruz må gå av etter at han dro til Cancún på Yucatán-halvøya. Selv det republikanske partiets leder i Texas nektet å forsvare Cruz.

Les også

Hillary Clinton kommer med sjokkerende Trump-påstand

– Dette er noe han må svare på overfor sine velgere, sa Allen West på spørsmål om senatorens reise.

Cruz svarte først på kritikken med å vise til at han skulle følge sine barn til Mexico og at han oppholdt seg i Cancún i kun ett døgn, fra onsdag til torsdag denne uken, før han dro hjem til Texas.

– Skolene er stengt hele uken, og jentene våre spurte om de kunne dra til Mexico med venner. Jeg ønsket å være en god far, så jeg fløy sammen med dem i går kveld og flyr tilbake i ettermiddag, sa Cruz i en uttalelse fra Mexico torsdag.

Mexico-turen fant s ted etter at han tidligere i uken i et radiointervju oppfordret folk i Texas til å holde seg hjemme. Hundretusener var fortsatt uten strøm og vann da han kom tilbake senere torsdag.

– Det var et opplagt feilsteg, og i etterpåklokskapens lys ville jeg ikke ha reist, sa han tilbake på amerikansk jord torsdag kveld.

Han forklarte da at han dro tilbake til USA fordi han innså at han trengtes der. Han sa at han egentlig skulle være i Mexico gjennom helgen.

– Jeg ønsket ikke at all ropingen og hylingen rundt denne turen skulle fjerne fokus fra de virkelige sakene som texanerne bryr seg om, og det er å sørge for at alle er trygge, sa Cruz.

Skylder på vindkraftverk

Washington Post skriver at mange nå krever gransking av hvorfor delstatens omfattende kraftnett så til de grader er brutt sammen.

Den republikanske guvernøren Greg Abbott la skylden på fornybar kraft, blant annet ved at enkelte vindmøller var frosset.

– Vår sol- og vindenergi stengte ned, sa han til Fox News.

Les også: Ekstremvær skaper omfattende vannproblemer sør i USA

Men problemer med den fornybare kraften var bare en liten del av problemet. Det var mye større problemer med varmekraftverk basert på naturgass som stanset i kulda.

Da han på en pressekonferanse ble presset, ville han ikke gjenta kritikken av fornybar kraft og erkjente at frosne vindturbiner ikke var en viktig årsak til problemene.

Høylytt tverrpolitisk kritikk

Politikere fra begge partier kritiserer i høye ordelag delstatens elektrisitetsverk ERCOT, som har 26 millioner kunder.

ERCOT viser til blant annet frosne vindturbiner, manglende gassforsyning, lavt gasstrykk og frosne instrumenter. ERCOT sier at økende etterspørsel bidrar til at full strømforsyning ikke kan gjenopprettes med det første.

Selv om 1,6 millioner kunder hadde fått igjen strømmen torsdag, var nesten 700.000 fortsatt uten strøm. Samtidig er det innført roterende nedstengninger for å unngå full kollaps.

I Austin ble folk bedt om å la være å bruke vaskemaskiner og oppvaskmaskiner, og ikke fylle badekaret eller la springen renne for å unngå at rørene fryser.

Ingen kraftreserver

Et stort problem ifølge Washington Post er at Texas i flere tiår har spart penger ved å unnlate å følge opp føderale krav om å bygge opp kraftreserver.

Staten har et system der de kun betaler for produsert energi, og ikke har noen insentiver til å bygge opp lagre for perioder med stor etterspørsel. Det investeres heller ikke nok i vedlikehold av kraftnettet.

Texas er også den eneste av USAs 48 fastlandsstater som har sitt eget uavhengige kraftnett, som ikke er knyttet til nabostatenes nettverk i tilfelle krise.

Den tidligere presidentkandidaten Beto O'Rourke sier at situasjonen i Texas er verre enn man hører om.

– I dagevis har folk vært uten strøm. Så mye av dette kunne vært unngått. USAs energihovedstad er ikke i stand til å gi folk den energien de trenger til å varme huset, sier han til MSNBC.

Reklame

8 superkupp på kjøkkenutstyr