Gå til sidens hovedinnhold

Hvorfor kommer ikke mensen?

Hjelp jeg har ikke fått mensen, er jeg gravid? Ikke nødvendigvis.

(YEYE:) Hos de aller fleste kommer mensen med 25 til 32 dagers mellomrom, men av og til kan mensen utebli. Dette kan selvfølgelig bety at du er gravid, men det kan også være en rekke andre grunner til at mensen uteblir. Professor i gynekologi, Britt-Ingerd Nesheim gir svar på hvorfor mensen av og til kan utebli.

Eggløsning, en følsom greie
At du ikke har fått mensen i tide kan rett og slett komme av at du ikke har hatt eggløsning til vanlig tid, og siden eggløsningen er påvirkelig og følsom er dette svært vanlig. For sen eggløsning kan komme av eksamensnerver, bytting av jobb eller rett og slett at du har hatt ubeskyttet samleie og er nervøs for at du er gravid.

Slanker du deg?
Hvis du har slanket deg mye og ikke får i deg de rette næringsstoffene kan mensen forsvinne i perioder, men den vil mest sannsynlig komme tilbake av seg selv i løpet av et halvt år om du endrer dine spisevaner til det normale, det vil si mellom 2000-2600 kalorier per dag.

Sluttet på pillen?
Hvis du nettopp har sluttet på p-piller eller byttet merke kan det også være en årsak til at mensen blir forskjøvet eller uregelmessig en periode.

Les også
Unge jenter dropper mensen

Et sykdomstegn?
Som sagt kan det være et tegn på spiseforstyrrelser. I sjeldne tilfeller kan det skyldes noe som heter Prolaktinom, som er en godartet svulst i hypofysen. Dette kan legen finne ut ved en blodprøve og sykdommen behandles enten med medisiner eller operasjon. Men dette er hører til de svært sjeldne tilfellene.

Hypotyreose, som er lavt stoffskifte skyldes nedsatt utskillelse av hormonet Thyroxin som produseres i skjoldbruskkjertelen kan også medføre utsatt eller sjelden menstruasjon. Dette medfører også andre plager som tretthet, slapphetsfølelse og du fryser lett. Dette er det flest middelaldrende kvinner som utsettes for.

Når skal du gå til lege?
Hvis du har hatt ubeskyttet sex og det er en sannsynlighet for at du er gravid, bør du oppsøke lege eller ta en graviditetstest selv. Disse skal være 99.9 % sikre, men ta to for sikkerhetsskyld. Hvis testen er positiv kan det være lurt å rådføre seg med en lege om man er usikker på situasjonen. Hvis du har bestemt seg for å ta abort må lege oppsøkes så fort som mulig, skal du beholde barnet må du bestille time til svangerskapskontroll før du er ca. tre måneder på vei.

Hvis derimot testen er negativ kan du nok ta det hele med ro for mest sannsynlig er det ingenting i veien med deg. Hvis du ikke har andre symptomer så kan du vente med å oppsøke lege, i de fleste tilfeller kommer mensen tilbake av seg selv. Har den derimot uteblitt lenger enn et halvt år bør du bestille en legetime.

(Kilde: Helsenett.no)

Siste fra Yeye: Gå til forsiden her

Reklame

KANONSALG: Halv pris på bestselgere hos Oakley