*Nettavisen* Nyheter.

Hvorfor krymper sauen?

Foto: A. Ozgul (AP)

Mysterium endelig avslørt.

06.07.09 10:36

GÅ RETT TIL DYRESIDEN

Klimaendringer får skylda for at sauene i Skottland krymper. En gruppe forskere har studerte krympingen av soay-sauene på øya Hirta i Nord-Skottland, skriver Times online.

- Sauene på Soay er et nytt eksempel på hvordan klimaendringene er uforutsigbare og altomfattende, sier Tim Caulson, til Times Online.

Les også: Norske hunderaser utrydningstruet

Mer mat
Forskere har fulgt sauene på den avsidesliggende øya i øygruppa Hebridene hver sommer siden 1985. En veldig slående observasjon har vært at sauene har krympet for hvert år. Likevel tror ikke forskerne de blir minisauer med det første.

- Vi forutser ikke at øya får pygmésauer som voktes av chihuahuaer, fortsetter Tim Caulson.

Likevel blir de mindre, det er det ingen tvil om. Siden prosjektet startet for 25 år siden har størrelsen gått ned med 2 cm, eller ca 5 prosent av kroppsmassen.

Les også: Dinosaurer krympes

Klimaendringer
Grunnen er at vintrene har blitt varmere på øya. Nå som klimaet er bedre kan selv de svakere lammene kare seg gjennom vinteren fordi gresset er grønnere enn før. Dermed får de også sjansen til å formere seg.

Dette er en utvikling man ikke vil se å temmede sauer, fordi bønder bevisst avler fram store lam. Hirta har villsauer, og dermed har man kunnet studere denne effekten.

I tillegg til at individene har blitt mindre har flokkene blitt større. Selv om det har vært mer gress å hente, har konkurransen om maten blitt større og holdt mengden mat per individ jevnt.

- Mer mat leder ikke nødvendigvis til større dyr, men det leder ofte til flere dyr, avslutter Tim Caulson.

Artikkelen stod på trykk i forskningsmagasinet Science fredag.

Har du sett ny interessant naturforskning? Send tips til Dittdyr.no.

Få magasinet Dittdyr rett hjem i posten. Bestill her, kr 279 for seks utgaver:

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.