RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hvorfor risikerer de alt for sex?

(Montasje: Scanpix)
Sist oppdatert:
Hvorfor er menn i maktposisjoner villige til å risikere hele sin familie og karriere for tvilsomme seksuelle krumspring og direkte lovbrudd?

- Menn som misbruker sin stilling og tar tvilsomme seksuelle krumspring har gjerne lagt noen lik bak seg på veien mot karrieretoppen, og det kan virke som at makten har gitt dem en egotripp. De mister rett og slett gangsynet i hva de kan og ikke kan gjøre. De er av den oppfatning at alle er glade for å være med dem og på hvilken som helst måte ta del i deres liv, det sier psykolog og sexolog Haakon Aars til Nettavisen.

Han mener det er vanskelig å kategorisere mannlige maktinnehavere, men kan likevel peke på mulige årsaker bak det at de er villige til å ofre så mye om utroskapen eller ulovlighetene blir kjent.

Makt, penger, suksess - og offentlig skittentøyvask
J.F. Kennedy, Bill Clinton, John Edwards, Silvio Berlusconi, Terje Søviknes, Trond Birkedal, Dominique Strauss-Kahn: Suksessrike menn i maktposisjoner, ressurssterke, familiemenn, aktører i det offentlige rom. Menn med imponerende merittlister og en etablert troverdighet blant velgere og i næringsliv.

Til det smeller.

Skandaleoppslag i mediene, forsmådde ektefeller, offentlig skittentøyvask. Den private sfære blir offentliggjort og loggført, og bunner oftest ut i utroskap av ulik karakter.

I noen tilfeller er det imidlertid snakk om ulovlige gjerninger begått av personer i maktposisjoner.

Sjef for det Det internasjonale pengefondet (IMF) Dominique Strauss-Kahn er i verdenspressens søkelys etter beskyldninger om voldtektsforsøk og frihetsberøvelse av en stuepike. Torsdag ble det kjent at Strauss-Kahn trekker seg fra sin stilling med umiddelbar virkning.

Les saken: Dominique Strauss-Kahn trekker seg som IMF-sjef

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Lite empatiske
- Så har disse mennene noen fellestrekk annet enn at de holder høye yrkesposisjoner med makt?

- Man kan jo spørre seg hvem det er som kommer til maktposisjonene. En svensk undersøkelse viser at en av ti i lederstillinger har - eller bærer preg av - en personlighetsforstyrrelse. Deriblant grenser noen til psykopati. Dette gjelder for øvrig både kvinner og menn.

- Fellestrekket er at de det gjelder har en personlighet som i liten grad har empati for andre. De bryr seg ikke - eller hever seg over - hva andre mennesker synes om dem. Det er selvsagt vanskelig å generalisere og å kategorisere i disse tilfellene, men jeg ser at det er en del menn i maktposisjoner som har kommet langt nettopp fordi de har en personlighet som gjør at de ikke bryr seg om andres meninger om dem, og de tar ikke til seg tilbakemeldingene de får. Denne holdningen tas også ut i seksualiteten, forklarer Aars.

- Menn med makt og penger tiltrekker seg ofte en type kvinner, gjerne vakre, selv om de selv ikke ser noe videre ut eller har en videre tiltrekkende personlighet når det kommer til stykket. Så det må ha noe med deres posisjon å gjøre, at makt gir en veldig sterk personlighet som virker tiltrekkende, sier han videre til Nettavisen.

- Synet på egen makt overskygger alt
Aas kan naturligvis bare uttale seg på generelt grunnlag, men spekulerer i hva som kan ligge bak i Strauss-Kahns tilfelle på spørsmål fra Nettavisen:

- Når det gjelder Strauss-Kahn så må det understrekes at han ikke er dømt, og anklagene mot ham kan være et plot. Om det likevel skulle vise seg å være hold i dem, stusser jeg over at en mann som han kan miste gangsynet så totalt og risikere hele sin karriere. Svaret kan for øvrig ligge i nettopp det at han har mistet gangsynet og at synet på egen makt overskygger alt.

- Det samme gjaldt for Bill Clinton, og man kan spørre hva i himmelens navn som fikk ham til i første omgang å være utro og deretter lyve om det når han setter så mye på spill. Likevel kan jeg stille meg noe forstående til det om man ser det i lys av at menn i maktposisjoner som nevnt ofte omgir seg med vakre, unge kvinner. Jeg tror i mange tilfeller at det er makten som tiltrekker og som gjør at de kommer i kontakt med hverandre, ikke nødvendigvis trekk ved mannen selv, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Overgrep er annerledes
Samtidig er det viktig å få fram at personene som omtales i de fleste tilfeller ikke er skyldige i annet enn utroskap mot sine ektefeller.

I Strauss-Kahns situasjon stiller det seg annerledes om beskyldningene mot ham skulle vise seg å være riktige:

- En annen ting som er noe uforståelig ved Strauss tilfelle - om han har gjort det han anklages for - er at det i Frankrike i stor grad er akseptert å ha utenomekteskapelige forhold. Man kan leve en type dobbeltliv. I USA derimot er dette lite akseptert, der trekkes moralismen nedover hodet på en bare man hører ordet «utroskap». Det spesielle i denne saken er at det er snakk om overgrep. Dette er annerledes, og da tror man virkelig at man kan gjøre hva som helst og lever etter egne regler, sier Aars avslutningsvis.

- Testosterondrevene alfahanner
Sexolog Gro Isachsen ønsker, som Aas, heller ikke å generalisere, men kan likevel gjøre seg opp noen tanker om disse mennenes atferd og hvorfor de er villig til å sette så mye på spill:

- En av årsakene kan være at de lever med høyt spenningsnivå. De er gjerne også såkalte alfahanner med mye testosteron, og er dermed veldig drevet av dette. Da er det ikke alltid like lett å koble inn fornuften. Men jeg understreker at dette kan være en komponent som spiller inn i atferden, men det er ikke nødvendigvis slik det er.

- Høyt ego, høy libido
Isachsen understreker at det er store forskjeller blant menn i maktposisjoner, som det er blant menn generelt, men at enkelte kan være styrt av seksuelle komponenter:

- En annen ting er at disse mennene er vant til å få det som de vil, og at de kobler dette også til seksuelle sammenhenger. Her er det store forskjeller. Samtidig er det vanskelig å finne fellestrekk mellom mennene som gjør disse handlingene. Noen bruker sex som rekreasjon, mens andre har høyt ego og dermed høy libido. Samtidig er der utrolig mange menn i maktposisjoner som ikke har denne atferden, så det er viktig ikke å generalisere, sier hun til Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere