RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hvorfor skal du ha speilrefleks?

Alle vil ha speilrefleks - men hvorfor er det ikke alle som kan svare på.

De siste par årene har salget av speilreflekskameraer tatt helt av i Norge, og den viktigste årsaken til dette er helt åpenbart at prisen har stupt noe voldsomt. Da digitale speilreflekskameraer dukket opp på markedet kunne du bare drømme om å få et kamera til under 10.000 kroner, mens enkelte nettbutikker i dag reklamerer for et Nikon D40-kamera med objektiv til under 3000 kroner!

Når en så tenker på at et godt kompaktkamera gjerne koster 2-4000 kroner, er det enkelt å skjønne at det er fristende å gå for det som alle sier er bedre.

Mens et kompakt kamera har den åpenbare fordelen at det er lite og enkelt å ta med seg, er det kun speilreflekskameraer som gjelder hvis du vil ta gode bilder.

Det er ikke nødvendigvis slik at et utrent øye vil se forskjell på to bilder av det samme tatt med speilrefleks og kompaktkamera. Derimot er det langt enklere å ta gode bilder med et speilreflekskamera.

LES OGSÅ:Bli fotoekspert på 1-2-3

Fordeler med speilrefleks

Oppstartstid
1. Oppstartstiden er langt mindre på speilrefleks. Det betyr at hvis du ser noe du vil ta bilde av, slipper du å vente i flere sekunder på at kameraet skal starte opp. Lang oppstartstid kan ofte føre til at du mister gode bilder med et kompaktkamera.

Bilder i sekundet
2. Et speilreflekskamera i forbrukerklassen kan typisk ta 3-5 bilder i sekundet, mens et kompaktkamera gjerne kan bruke 1-5 sekunder fra du tar et bilde til du kan ta det neste. Dessverre er det ikke slik at første eksponeringen alltid er god, og ved å kunne ta mange bilder etter hverandre kan du for eksempel sørge for at du får et bilde der den du tar bilde av ikke blunker.

Ved å ta mange bilder av en og samme ting, er du også nesten garantert å få minst ett som er skarpt.

Følge ting i bevegelse
3. Med et speilreflekskamera kan du følge et objekt i bevegelse når du tar flere bilder, noe som er umulig på veldig mange kompaktkameraer fordi søkeren og/eller skjermen blir mørk mellom bildene.

Lysstyrke
4. Det finnes naturligvis unntak, men de fleste kompaktkameraer er utstyrt med optikk som er relativt lite lyssterk. Dette gjør det praktisk talt umulig å ta bilder inne i dårlig belysning. Med et speilreflekskamera kan du selv velge optikk som er lyssterk, noe som betyr at du kan ta betydelig bedre bilder i mørke omgivelser uten blitz.

Bildestøy
5. Kompaktkameraprodusentene elsker å skryte av at de tilbyr muligheten til å ta bilde med stadig høyere ISO-verdi, noe som gjør deg i stand til å ta bilder i mørkere omgivelser. Problemet er at på speilreflekskameraer er ofte resultatet av bilder tatt med høy ISO at du får så mye støy i bildet at du like gjerne kunne unngått å ta bildet i utgangspunktet.

De fleste speilreflekskameraer har derimot veldig god toleranse for høye ISO-verdier, noe som gjør at bildekvaliteten ikke forringes i altfor stor grad. Det gjør speilrefleks enda mer egnet for fotografering under dårlige lysforhold.

Vidvinkel
6. Det finnes få kompaktkameraer som kan ta skikkelige vidvinkelbilder. Speilreflekskameraer leveres normalt sett med objektiver som kan «få med mer» på bildene.

Vidvinkel er rett og slett så vanskelig å få til på kompaktkameraer at det som regel går kraftig ut over bildekvaliteten på de kompaktkameraene som faktisk har dette.

LES OGSÅ:Hva er egentlig vidvinkel?

Utskiftbar optikk
7. Du har friheten til å velge et objektiv som du trenger i enhver situasjon. Ofte kan nybegynnere starte med et allroundobjektiv, og etter hvert kan en kjøpe til mer spesialiserte objektiver med kraftig zoom, eller objektiver som er veldig god på nærfotografering eller fotografering i mørket.

RAW-støtte
8. De fleste speilreflekskameraer har mulighet til å ta bilder i RAW-format, som er et ubehandlet format som gir ekstreme muligheter for etterbehandling i Photoshop hvis du er glad i den typen ting.

Utløserforsinkelse
9. Kompaktkameraer, og særlig mobilkameraer, har ofte en betydelig forsinkelse fra du trykker på knappen for å ta bildet og til bildet faktisk blir tatt. Det fører ofte til ødelagte bilder fordi det du forsøker å ta bilde av har flyttet seg. Med speilreflekskamera har du ikke noen merkbar forsinkelse.

Blitz
10. De fleste både kompakt- og speilreflekskameraer har en integrert blitz, men disse gir sjeldent et pent lys, og fungerer bare på kort avstand. Med et speilreflekskamera er det veldig enkelt å sette på en større blitz, som vil kunne gi betydelig bedre bilder. Det finnes bare noen veldig få kompaktkameraer med denne muligheten.

Fordeler med kompaktkamera

Størrelse
1. Den mest åpenbare fordelen med et kompaktkamera er nettopp poenget med at det er kompakt.

Et speilreflekskamera kan være så godt det bare vil, hvis resultatet er at du aldri gidder å ta det med deg fordi det er for stort og tungt. Ingen bilder er så dårlige som de som aldri blir tatt.

Pris
2. Selv om speilreflekskameraer begynner å bli virkelig billig, er det ikke til å komme unna at mange kompaktkameraer er betydelig billigere. Du kan få et fullt ut akseptabelt kompaktkamera til rundt 2000 kroner som vil gi mer enn god nok bildekvalitet for den store majoriteten. Dobler du denne prisen kan du få et virkelig godt kompaktkamera.

Alltid bilde på skjerm
3. En av de store fordelene med et kompaktkamera er at du alltid ser hva du tar bilde av rett på skjermen, og det betyr at du ikke må holde kameraet opp mot ansiktet når du tar bilde. Alle som har forsøkt å ta bilder av barn - eller kanskje et bilde ut over en folkemengde ved å holde kameraet over hodet - vet at dette er en kjempefordel.

Enkelte speilreflekskameraer begynner nå også komme med en slik funksjon, men den er i de aller fleste tilfeller vesentlig dårligere.

Enkelt
4. Nå er ikke nødvendigvis speilreflekskameraer så veldig avanserte i sin enkleste form, men enkelte har både egen fokusknapp og mye annet skummelt å forholde seg til. Et kompaktkamera vil alltid kunne fungere for «alle» uten større opplæring enn hvor zoomknappene er. Veldig greit hvis du er på ferie og gjerne vil at noen tilfeldig forbipasserende skal ta bilde av deg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere